Doğum Sonrası Depresyonun Üstesinden Gelmek
Bir bebeğin doğumu her annenin hayatındaki en mutlu ve en unutulmaz anlardan biridir. Bununla birlikte, anneler genellikle doğumdan sonra belli bir neden olmaksızın çok zor bir sürece girerler. Bu yazıda doğum sonrası depresyonu ve bu durumun üstesinden nasıl gelinebileceğini açıklayacağız.
Hayatın büyük paradokslarından biridir. Çok sık korkulan ve özlem duyulan doğumun ardından anne kendini mutlu hissedemez. Onun yerine oldukça üzgün ve depresiftir. Bu nasıl olabilir?
Doğum sonrası depresyon, düşündüğümüzden daha sık görülür. Hatta, bazı uzmanlar kadınların % 15’inin etkilendiğini iddia ediyorlar. Öte yandan diğerler uzmanlar bu oranın %40’ın üzerinde olduğunu iddia ediyor. Elbette bunun bilimsel bir açıklaması var.
Doğum sonrası depresyonun nedenleri
>Doğum sonrası depresyon, yeni anneyi çevreleyen ortamın yanı sıra hormonal ve duygusal nedenlerden de kaynaklanabilir. Genel olarak doğum sonrası depresyon, bir araya gelen çeşitli faktörler tarafından tetiklenir.
Diğer hormonlarla beraber östrojen ve progesteron hormonlarındaki ani değişiklikler, hassas kadınlarda duygusal değişikliklere neden olabilir. Buna ek olarak, eğer bu sürece travmatik bir doğum veya stresli durumlar eşlik ediyorsa, bozukluğun başlangıcı daha olasıdır.
Bu gibi durumlarda, tüm değişiklikler gibi, bir çocuğun doğumunun zaman içinde alışacağınız bir dizi duygular, sorumluluklar ve endişeler bütünü olduğunu unutmamalısınız.
yandan, eğer anne daha önce href target rel depresyon geçirmişse ya da kötü bir sosyal çevreye sahip ise, doğum sonrası depresyonun ortaya çıkması daha olasıdır.
Tüm bunların dışında, finansal durumun kötü olması, bu durumla başa çıkmak için desteğin olmaması, istenmeyen bir hamilelikten geçmek veya çocuğun doğuştan gelen bir kusurdan muzdarip olması gibi birçok etkili faktör vardır.
Bir anne olmak, bebek sahibi olduğunuzda geride bıraktığınız şeyler değil, ondan kazanacaklarınızdır.
Doğum sonrası depresyonun en sık görülen belirtileri
Bu bozukluğa genellikle aşağıdaki belirtiler eşlik eder:
- Üzüntü ve sık sık ağlama istediği
- Sinirlilik ve endişe
- Uykusuzluk, yorgunluk ve uyuşukluk
- İştahsızlık
- Konsantre olamama
- Rekreasyon faaliyetleri ilgisizlik
- Kötüleşen sosyal ilişkiler
- Cinsel istek eksikliği
Doğum sonrası depresyonun üstesinden gelmek için bazı ipuçları
Daha önce de belirttiğimiz gibi, doğum sonrası depresyon oldukça yaygındır. Ancak, üstesinden gelmek imkansız değildir.
Doğum sonrası depresyonun mümkün olan en iyi şekilde üstesinden gelmek için bir kaç öneri:
Bir profesyonele danışın
Bu gibi durumlarda yapılması gereken şey bir profesyonele danışmaktır. Bir psikoterapist veya psikiyatrist, belirtilerinizi ve ihtiyaçlarınızı nasıl tanıyacağınızı bilecek ve size en iyi seçenekleri sunacaktır.
Ayrıca, eğer ciddi bir depresyon ise, tedaviniz için doğru ilaçları reçete ettirmeniz gerekebilir. Antidepresanların ana işlevi, beyindeki kimyasalları dengelemek ve hastalara daha fazla duygusal istikrar kazandırmaktır.
Destek
Diğerleri teklif etmezse, siz destek isteyin. Bu hassaslık ve ihtiyacınız olduğu durumda birisinin size ve bebeğinize bakması çok daha kolay olacaktır. Duygularınızı dışa vurun. Sevdiklerinize nasıl hissettiğinizi ve sizi nasıl etkilediğini söyleyin.
Oyalama
Bebeği yetiştirmek özellikle doğum sonrası depresyondan muzdarip bir anne için çok fazla sorumluluktur. Okumak, yürümek, egzersiz yapmak ya da keyif aldığınız herhangi bir aktiviteyi yapmak için bir saat ayırmak iyi bir fikirdir.
Dinlenme
Stresli durumların üstesinden gelmek için dinlenmekten daha iyi bir şey yoktur. Dinlenmek için zaman ayırmanız gereken her andan yararlanın. Böylece, enerjinizi yenileyerek, doğumdan sonra vücudunuzun iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
Öz saygı
Dünyaya yeni bir can getirmekten gurur duymalısınız. Kendinize hak ettiğiniz saygıyı gösterin ve kendinize değer verin. Tüm günü evde geçirseniz bile fiziksel görünüşünüzü ihmal etmeyin.<
Kendinizi iyi görmek, sahip olduğunuz ruhu yeniden kazanmanıza yardımcı olacaktır.
Dengeyi tekrar kazanmak
Bunun geçici bir durum olduğuna odaklanın. Her şey gibi, doğum sonu depresyonunun üstesinden gelmek zaman alır, ama sonu vardır.
Fiziksel, sosyal ve duygusal değişimleri kabul etmeye çalışın. Fiziksel yönleriniz, iyileşen ilk şey olacaktır. Bununla birlikte, sosyallik ve duygusal istikrar çok fazla güç gerektirebilir.
Sabırlı olun çünkü her şey normale dönecektir. Annelik sürekli bir öğrenme sürecidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Evans, M., Vicuña, M., & Marín, R. (2003). Depresión postparto realidad en el sistema público de atención de salud. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 68(6), 491-494.
- Hasbún Hernández, J., Risco Neira, L., Jadresic Marinovic, E., Galleguillo U, T., González A, M., & Garay S, J. (1999). Depresión postparto: prevalencia y factores de riesgo. In Rev. chil. obstet. ginecol.
- Medina, E. (2013). Diferencias entre la depresión postparto, la psicosis postparto y la tristeza postparto. Perinatología y Reproductiva Humana.
- Mendoza, C., & Saldivia, S. (2015). Actualización en depresión postparto: el desafío permanente de optimizar su detección y abordaje. Revista médica de Chile, 143(7), 887-894. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872015000700010&script=sci_arttext
- Miranda Moreno, M. D., Bonilla García, A. M., & Rodríguez Villar, V. (2015). Depresión Postparto. Trances.