Doğum Sözlüğü: Bilmek İsteyeceğiniz 10 Kelime
Kadınlar için doğum, eşi benzeri olmayan bir deneyimdir. Tüm çabaların sonunda, bebeğinizi kollarınızda tuttuğunuzda hayattaki en büyük başarıyı elde etmiş gibi hissedersiniz. Acı verici ve rahatsız edici olsa da, bir annenin hayatının en güzel günüdür. İşte bilmek istediğiniz on kelimeyi içeren bir “doğum sözlüğü”.
Doğum sırasında, tıbbi personel tarafından kullanılan terimleri anlamayan pek çok kadın vardır. Daha önce hiç duymadıkları kelimeleri duymak huzursuz edici olabilir.
Doğum sırasında, sakin kalmak ve kendine güvenmek çok önemlidir. Ama bazen, gerçekte olan şeyin farkında olmak dezavantaj yaratabilir. Yeni bir terminolojinin kafa karışıklığına sebep olması ve gergin hissettirmesi normaldir. Bu sebeple, doğum sırasında doktorların en çok kullandığı kelimeleri içeren temel bir kelime listesini sizinle paylaşmak istiyoruz.
Doğum sözlüğü: yaygın olarak kullanılan terimler
Epidural
Epidural, dilatasyon ve doğum sırasında ağrının kontrol edilmesine yardımcı olan bir anestezidir. Vücudun alt bölümünde sabit bir rahatlama sağlar. Aynı zamanda, kadınların doğum sırasında bilinçli kalmasını sağlar. Vücudun bu bölgesindeki hissi azaltır, ancak tamamen ortadan kaldırmaz.
Epidural anestezi çok ince, içi boş ve esnek bir tüp olan kateter yoluyla uygulanır. Bu tüp, omurga ve omurilik sıvısını çevreleyen zarın dışında bulunan epidural boşluğa sokulur. Bu, d oğum sırasında ağrının giderilmesi için en çok kullanılan yöntemdir.
Sezaryen
Sezaryen, bebeğin annenin rahminden cerrahi olarak çıkarılmasını içeren bir işlemdir. Vajinal doğum sırasında komplikasyon yaşanması takdirde, bu işlem gerekebilir. Bir bebeği dünyaya getirmek için doktorların başvurduğu son yöntemdir. Alt karın ve rahmin alt kısmında bir insizyon ile gerçekleştirilir.
Bir kadının sezaryene ihtiyaç duymasının pek çok nedeni olabilir. Karar tedaviyi yapan hekime bağlıdır. Komplikasyonlar bebekle ya da anneyle ilgili olabilir. En yaygın senaryo rahim içinde anormal konumlandırma veya fetus ile gelişimsel problemlerdir.
Anne için, ana problemler rahim uru veya genital iltihap gibi sağlık ile ilgilidir. Kalp hastalığı ve preeklampsi gibi ciddi hastalıklar da sezaryen gerektirebilir.
Kasılmalar
Rahmin istemsiz ve aralıklı olarak kasılması ve gevşemesi ile oluşan hareketlerdir. Rahim kendini doğuma hazırlamak için bu hareketleri yapar. Daha hafif kasılmalar doğum boyunca da ortaya çıkabilir. Oldukça normal olduğundan endişelenmeye gerek yoktur.
Kasılmalar, doğumun aktif faz sırasında oluşur. Hafiften yoğun ve şiddetliye kadar değişerek düzenli olarak gerçekleşebilir.
Göbek Bağı
Göbek bağı, plasentayı bebeğin göbeğine bağlayan kordondur. Görevi, anne ve bebek arasında kan ve besin paylaşımını sağlamaktır. Besinler doğuma kadar bu bağ sayesinde bebeğe taşınır. Bebek doğduğunda bu bağ kesilir ve daha sonra tıbbi amaçlar için kullanabilecek plasenta çıkarılır.
Plasental Ayrılma
Plasenta göbek bağı yoluyla 9 aylık hamilelik sırasında fetusu besleyen organdır. Genellikle doğumdan sonra rahim duvarından ayrılır. Erken ayrılma oluşursa, bu durum doğumdan önce komplikasyonlara neden olabilir.
Forseps
Forseps, vajinal doğumda doktorlar tarafından kullanılan yardımcı araçlardır. Bebeğin doğum kanalından çıkmasına yardımcı olmak için kullanılır. Doktor bebeğin başını yönlendirmek için bunları kullanacaktır. Anne daha sonra fetusu yolun geri kalanı boyunca itecektir.
Amniyotik sıvı
Amniyotik sıvı, annenin rahmindeyken fetusu çevreleyen sarımsı sıvıdır. Fetusu olası dış hasarlardan korur ve sabit bir sıcaklığın korunmasına yardımcı olur. Ayrıca fetüsün kolay ve rahat bir şekilde hareket etmesine ve böylece kas ve akciğerlerini geliştirmesine izin verir.
Pre-eklampsi
Pre-eklampsi, hamile bir kadının patolojik halidir. Yüksek tansiyon ve aşırı kilo alımı gibi bir dizi rahatsızlığın birleşimidir. Hamileliğin en ciddi komplikasyonlarından biridir ve hamile kadınların% 5’ini etkiler.
Membranların Erken Kopması
Kadın doğum yapmadan önce amniyotik kesenin parçalanmasıyla ortaya çıkar. Bu durum aynı zamanda plasental ayrılma ile de ilgilidir.