Duygusal Zekayı Geliştiren 6 İfade

Duygusal Zekayı Geliştiren 6 İfade

Son Güncelleme: 21 Temmuz, 2018

Duygusal zekayı öğretmek, akıl yürütmenin ve akademik bilginin ötesine geçer. Duygusal zeka, kişinin duygularını yönetmeyi ve gelişimin farklı aşamaları boyunca başkalarıyla uyumlu bir şekilde yaşamayı öğrenmesidir.

Zekadan bahsedildiğinde kastedilen şey genellikle öğrenme kabiliyetidir. Zeka, bilgi edinme ve onu kullanma yeteneğine dayanırken tüm akademik sistem de bu kavram üzerinde şekillenmiştir.

Doksanlı yıllardan beri okullarda duygusal zekayı öğretmekten ve diğer zeka türlerini güçlendirmenin bir yolu olarak onu geliştirmekten söz ediliyor.

Bu yazımızda, çocuklarda duygusal zekayı geliştirmek için yararlı olabilecek ifadelerin bir listesini vereceğiz. Bu ifadeler ile, kişinin yaşamında kaçınılmaz olan duyguları gizlemeye çalışıyoruz.

Duygusal zeka, daha verimli bir hayat sürmek için kişinin duygularını nasıl yöneteceğini ve kullanacağını bilmesi demektir.

Bu nedenle duygusal zeka, eğitim sisteminde giderek daha önemli hale gelmekte ve çocuklara erken yaşta öğretilmektedir.

Duygusal zekayı geliştirmek için kullanılabilecek ifadeler

1.Ne hissettiğini anla.

Çocuklara duygularını erken yaşlardan itibaren tanımayı öğretmek, onları daha iyi bir şekilde ele almalarını sağlayacaktır. Bir çocuğun duygularını tanıma ve ele alma becerisinin gelişmemesi durumunda öfke veya hayal kırıklığı gibi duygulara verilen tepkiler kontrolden çıkabilir.

Duygularını kontrol etmeyi öğrenmek, çocuğunuzun başkalarıyla ilişki kurma yeteneğini geliştirecektir. Aynı zamanda, kendisi hakkında daha iyi hissedecektir.

2. Şimdiye odaklan.

Ana ve şimdiye odaklanmak çok klişe gelebilir ancak çok yararlı bir alışkanlıktır. Şimdiye odaklanmak, kişinin öz farkındalık geliştirmesinin en iyi yoludur.

Bu şekilde çocuğunuz belirli bir cevabı tetikleyen şeyin ne olduğunu anlayabilir ve tepkileri ile duyguları arasındaki ilişkinin farkına varabilir. Bu durum çocuğa kendisi hakkında daha fazla kontrol sağlar.

Duygusal zeka

Şimdiye odaklanarak, çocuğunuz aynı zamanda ızdırap, endişe ve suçluluk gibi zararlı duyguları da önleyebilir. Öz farkındalığı gelişmeyen bir çocuk zayıflıklarından habersizdir ve kendi güçlü yanlarını bilmekten kaynaklanan güvenden yoksundur.

3. Sessizlik iyidir.

Pek çok kişi, bir çocuğun sessiz olmasının endişeden kaynaklandığını söyler. Fakat duygusal zeka açısından sessizlik gelişmesi önemli bir beceridir.

Çocuğunuza dış ve iç sessizliğin tadını çıkarmayı ve kendini dinlemeyi öğretmek ona hayatı boyunca avantaj sağlar. Her şeyden önce, günümüzün yoğun toplumunda sıklıkla göz ardı edilen sezgilerini dinlemesine ve yansıtmasına imkan sağlar.

4. Dikkatle dinle.

Bu ifadeyle, çocuklara etkin dinlemeyi öğretiyoruz. Etkin dinleme etkili bir iletişimin anahtarıdır.

Etkin dinleme çocuğunuza üç temel şeyi öğretir: Söylediklerine dikkat etmek, dinlediğini konuşmacıya göstermek için vücut dilini kullanmak ve söylenenlerin genel fikrini özetlemek.

Bununla ne başarıyoruz? Okul performansında artış ve etkili bir iletişim saygılı olmayı gerektirdiğinden başkaları ile olan ilişkilerinde olumlu bir gelişme.

5. Aklınla ve kalbinle hareket et.

Yetişkinler bazen aşırı davranabilir. Ya aşırı derecede mantıklı ya da tam aksine dürtülerine göre davranır. Bu ifade, duygusal zekanın gelişmesi için dengenin sağlanmasına yardımcı olur.

Bebekler

Çocuğunuza, mantıksal düşünceler ve dürtüler arasındaki dengede hareket etmenin ideal olduğunu öğretin. Her zaman kolay olmayacaktır, ancak bunu başarmak için denemek oldukça önemlidir.

6. Kendini başkasının yerine koy.

Empati, duygusal zekanın temel direklerinden biridir. Bir çocuğun başkalarının duygularını anlamasını sağlamak çok önemli bir adımdır.

Başkalarının duygularını hesaba katarak, kendimizle daha fazla ilgileniriz. Her iki bireyin de kazancının olduğu iki yönlü bir süreçtir.

Diğer kişinin istediği ya da ihtiyaç duyduğu şeyi algılamayı öğrenirsiniz. Empati geliştiren bir çocuk, güvenilir bir yetişkin olacaktır. Güvenilirlik, insanlarla sürekli iletişim kurmayı gerektiren mesleklerde özel bir beceridir.

Duygusal zekayı geliştirmek için kullanılan bu ifadeler, sınıf duvarlarına, çocuğun yatak odasına asılabilir ve hatta eğlenceli bir şekilde tshirtlerinin üstüne basılabilir.

Daha dengeli ve entegre yetişkinler için duygusal ve bilişsel gelişim esastır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fernández-Berrocal, P., & Extremera Pacheco, N. (2009). La inteligencia emocional y el estudio de la felicidad. Revista interuniversitaria de formación del profesorado, 23(3). https://www.redalyc.org/html/274/27419066006/
  • Gardner, H. (1998). Inteligencias múltiples. Barcelona: Paidós.
  • Goleman, D. (2018). Inteligencia emocional. Editorial kairos.
  • Rangel, A. E. N. (2014). Inteligencia emocional. Salud vida, 1.
  • Trujillo Flores, M. M., & Rivas Tovar, L. A. (2005). Orígenes, evolución y modelos de inteligencia emocional. Innovar, 15(25), 9-24. http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S0121-50512005000100001&script=sci_abstract&tlng=fr

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.