Aile Kalple İnşa Edilir
Gerçek bir aile, küçük üyelerinin refahını garanti eder. Bu aileler kalple inşa edilir. Ayrıca çocukların düzgün ve mutlu bir şekilde yetişmelerini sağlayan empati bağları ve güven temeli üzerine kurulurlar.
Kabul edelim ki, aile kavramı günümüze kadar birçok değişikliğe uğradı ve sonuçta çeşitli aile türleri oluştu.
Bekar annelere artık daha farklı yaklaşılıyor. Tek ebeveynli aileler ve çocuklarını tek başına yetiştiren babaları görmek artık bizi şaşırtmayacak kadar yaygın hale geldi.
Günümüzde çocuğunun bir “ekip” tarafından büyütüldüğünü söyleyen birçok ebeveyn var. Bir zamanlar anne-baba ve çocuklarla sınırlı olan aile dinamikleri artık büyükanne ve büyükbabalar, kardeşler, arkadaşlar ve hatta eğitimciler gibi roller tarafından destekleniyor.
Yavrularımızı yetiştirmek söz konusu olduğunda bu insanların her biri çok büyük öneme sahiptir.
Ancak, ihmal etmememiz gereken bir detay var. Ailenin büyüklüğü ne olursa olsun – büyük bahçeli bir ev ya da mütevazi tek odalı bir apartman dairesinde yaşıyor olmanız fark etmeksizin – dünyanın en iyi evlerini inşa eden materyal aslında aile üyelerinin birbirine duyduğu sevgidir.
Ya siz? Nasıl bir aile kurdunuz?
Aile, çocuklarımızın sosyalleşme alanından çok daha fazlasıdır. Her şeyden önce, onları duygusal olarak besleyebilen ya da tam tersine düzgün gelişimlerinin önüne engeller koyabilen kapalı bir alandır.
İlk olarak, işlevsel bir aile ile işlevsiz bir aileyi ayırt etmeliyiz.
İşlevsel bir aile, tüm üyelerinin sosyal ve psikolojik gelişimini garanti eder. Öte yandan, işlevsiz bir aile ise duygusal ve sosyal gelişimlerini bozar.
Bu ayrımı kavradıktan sonra, ailenin çekirdeğini üyelerinin ilişkilerine göre sınıflandırabiliriz. Bu sınıflandırmayı yaparken ailenin boyutu, biçimi veya bireyler arasındaki bağların önemli olmadığını bir kez daha vurgulayalım.
Annenin çocuğu tek başına büyütmesi veya çocuğun evlat edinilmiş olması önemli değildir. Ailenin kalitesi, kurulan duygusal bağların gerçekliğiyle ölçülür.
Aile türleri
- Çekirdek aile: Anne, baba ve çocuklardan oluşan tipik bir ailedir.
- Tek ebeveynli aile: Eskisinden daha sık görmeye başladığımız bir aile modelidir. Aile biriminden anne ya da baba sorumludur. Çocuklara bakma ve onları eğitme görevleri o kişinin sorumluluğundadır.
- Evlat edinmiş aile: Çiftin bir çocuğu evlat edinmesiyle oluşur.
- Ayrılmış ebeveynlere sahip aile: Bu da yaygınlaşmaya başlayan aile türlerinden birisidir. Bunun, tek ebeveynli ailelerden farklı olduğunu bilmek önemlidir. Bu durumda, çift aynı evde yaşamamasına rağmen, gerekli görevleri paylaşarak çocuklara bakarlar.
- Geniş aile: Makalenin başında “ekip” kavramından bahsetmiştik. Bunun bir örneği, birkaç çekirdek ailenin aynı çatı altında bir arada yaşadığı geniş ailelerde görülmektedir.
- Eşcinsel ebeveynlerin kurduğu aile: Aynı cinsiyetten iki baba veya iki annenin, bir veya daha fazla çocuğu yetiştirdiği aile türüdür. Bu, günümüzde daha sık görülmeye başlayan bir başka aile türüdür.
Aileyi mutlu eden üç şey
Ailemizi oluştururken, genellikle kendi çocukluğumuzu referans alırız. Çünkü iyisiyle kötüsüyle bizi tanımlayan ve bugün olduğumuz insanı şekillendiren şey ailemizdir.
Bu referans, çocuklarımıza mümkün olan en iyi eğitimi ve terbiyeyi vermek için hangi kuralları uygulayıp hangilerini rafa kaldıracağımıza karar vermemize yardımcı olur.
Her ne kadar mutlu ailelerin temeli sevgi olsa da, bazen bunu nasıl göstereceğimizi bilemeyiz.
Sevgimizi her zaman yansıtmıyoruz, bazense ailenin diğer üyeleri bunu fark etmiyor. İşte bu nedenle aşağıdaki basit stratejileri akılda tutmak önemlidir.
Aileyi birleştiren şey kan bağı değil, karşılıklı sevgi ve saygıdır.
– Richard Bach –
Birlikte zaman geçirin
Birlikte zaman geçirirken insanları nasıl mutlu edeceğinizi bilmeniz önemlidir. Sadece “mutlu olmayı” değil, aynı zamanda nasıl “mutlu edileceğini” de bilmelisiniz.
Bunun anlamı, çocuklarımıza nasıl göz kulak olacağımızı bilmek, yüzlerine bakmak, duygularını okumak, onları dinlemek, mutlu etmek, onlara destek olmak, umut vermek ve sevgimizi sunmaktır.
Gününüzün nasıl geçtiği hakkında konuşun
Her günümüz birbirinden farklıdır. Çocuklar için her yeni gün, keşifleri ve zorlukları da beraberinde getirir.
Eşimizin ve çocuklarımızın deneyimleri ve duygularına ilgi göstermek, onlarla ilişkimizi inşa etmenin önemli bir yoludur.
Detaylara dikkat edin
Küçük ayrıntılara dikkat eden bir ebeveyn, ailesindeki bireylerin yaşam kalitesini de önemsiyor demektir. Nüanslara ve minik detaylara dikkat eden ebeveynler, büyük resme de dikkat eder.
Hayatın inceliklerini görebilen ebeveynler daha bilinçli, basit ve mutlu bir şekilde yaşayabilirler.
Çocuklar için her ayrıntı, keşfetmeye ve eğlenmeye yarayan harika bir evren demektir. Bu incelikleri onlarla paylaşırsak, mutluluklarına yatırım yapmış oluruz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos