Beşikten Yatağa Geçiş Nasıl Yapılmalı?
Bebeklerde beşikten yatağa geçiş süreci her zaman kolay olmayabilir. Genellikle bu geçişi daha önceden öğrenmiş olan ve yeterince duygusal olgunluğa erişen bebeklerde bu dönem sorunsuz bir biçimde atlatılmaktadır.
Bu geçişin bebekten kaynaklanan güvenlik risklerine ek olarak anne ve babaların yarattıkları riskleri de dikkate almamız gerekir. Bu nedenle güvenlik detayları ile ilgili daha önceden yeterince hazırlık yapılmış ve geçişe hazır olan ailelerde bu adımın sorunsuz bir biçimde atılması sağlanabilir.
Bu bağlamda, bebeğin uyku alışkanlıklarının düzenli ve sağlıklı bir rutine oturmuş olması önemlidir. Eğer bu aynı rutin her gün tekrarlanırsa ailenin tüm bireyleri herhangi bir sorun yaşanmayacağından emin olabilirler. Bebek de bu yeni düzene kolayca alışır ve herhangi bir problem yaşamaz.
Beşikten Yatağa Atılan Adım
Bu özel sürecin uzmanlarından biri olan yazar ve pedagog Noelia Esteban de la Casa, beşiği terk etme aşamasının doğru bir biçimde yönetilmediğinde bebeklerde gereksiz hayal kırıklıklarının ve kızgınlıkların ortaya çıkabileceğinin altını çizmektedir.
Yazara göre bu geçişin bebeğin 18 ayını doldurduktan sonra gerçekleştirilmesi sağlıklı olacaktır. Elbette hem anne ve babanın hem de bebeğin duygusal olarak yeterli olgunluğa erişmiş olmaları, bu sürecin sorunsuz bir biçimde tamamlanması açısından son derece önemlidir.
Bundan dolayı bu sürece ufaklıkların da aktif bir biçimde katılmaları gerekir. Bebeklere özellikle artık yeterince büyüdüklerini, sorumluluk alma zamanlarının geldiğini ve zorluklarla yüzleşerek bunları aşma yeteneğine sahip olduklarını söylemek doğru olacaktır. Örnek olarak büyüdüğü için artık kendi odasında ve kendine ait bir yatakta yalnız olarak yatabileceğini ona söyleyebilirsiniz.
Bunun yanında sürecin doğal bir biçimde işlemesi adına bebeğe çok da fazla detay vermemek gerekir. Elbette kısa ve öz bir biçimde ona gerekli açıklamayı yapmak ve merak ettiği soruları yanıtlamak faydalı olacaktır.
Süreci Hızlandırmak
Bebeklerin beşikten yatağa geçiş süreçleri desteklenerek hızlandırılabilir. Bunu hem doğal hem de eğlenceli bir biçimde yapmak için çeşitli oyunları kullanmaktan daha iyi bir seçenek yoktur.
12 ay ve üzerindeki bebekler günlük yaşantıda sürekli tekrarlanan bir biçimde oyun oynamayı öğrenmiş olurlar. Örnek olarak oyuncak bir kaşıkla yemek yemeyi gösterebiliriz.
Bu durumu daha sonraki aşamalarda, yani çocuk 18 ila 24 aylık olduğunda avantaja dönüştürebilir ve beşiğini bırakarak yatağa geçme sürecinde kullanabiliriz. Çünkü çocuklar bu tür oyuncaklarla oynamayı çok severler. Bu sayede çocukların hem uyumasını, hem öğrenmesi ve hem de bu yeni duruma oynayarak alışmalarını sağlamış oluruz.
Bu aşamada sizin de çocuklarınıza örnek olmanız son derece önemlidir. Mesela bebeğinizle birlikteyken oyuncakları sanki onlar sizin çocuklarınızmış gibi uyutabilirsiniz. Ona bir hikaye anlatabilir, şarkı söyleyebilir ya da aklınıza gelebilecek diğer şeyleri yapabilirsiniz. Böylelikle çocuk oyuncağı ile birlikte uykuya dalabilir.
Çocuğunuzu Huzurlu ve Güvenli Bir Biçimde Uyutmak
Beşikten yatağa geçiş sürecinin en hassas noktalarından biri elbette bebeklerin sağlığı ve güvenliğidir. Onların kendilerini iyi hissetmeleri ve bu değişiklikten olumsuz yönde etkilenmemeleri çok önemlidir. Genellikle sakin ve sorunsuz bir biçimde yaşanan bu değişiklik bazı durumlarda karmaşık bir hal alabilir. Bu tür durumlarda uzman Noelia Esteban tarafından vurgulanan şu konulara özellikle dikkat etmeniz gerekir:
- Çocukla sürekli olarak konuşun. Her ne kadar sizi pek anlamıyor gibi görünse de daha çok küçük yaşlardan itibaren sizi dinlemeye alışması faydalı bir alışkanlık olacaktır.
- Eğer bebeğe bir konuyu açıklamanız gerekiyorsa eğilin ve onunla göz göze gelerek konuşun.
- Ağladığında onu rahatlatmaya çalışın ve o şekilde bırakıp gitmeyin. Yatağı olumsuz bir kavram olarak algılamasına izin vermeyin.
- Eğer bir öfke ya da ağlama nöbeti geçiriyorsa önce sakinleşmesini sağlamak gerekir. Daha normal bir hale geldiğinde onunla sakin ve yavaş bir şekilde konuşun. Bu aşamada son derece sabırlı olmanız gerekir. Çünkü bu geçiş sürecini aceleye getirmek doğru değildir.
- Bir rutin oluşturmanız gerekir. Bunu yaparken bir hikaye anlatmak, bir bebek bakıcısından yardım almak ya da belirli bir süre onunla konuşmak gibi farklı seçenekler değerlendirilebilir.
Daha sonraki aşamada sık bir biçimde görüldüğü üzere eğer çocuk uyanırsa, süreci yeniden harekete geçirmek ve çocuğu rahatlatmak için şu tavsiyeleri denemeniz faydalı olacaktır:
- Işığı açmadan gidip bebeğinize bakın. Rahatlayıp tekrar uyuyana kadar yanına uzanın.
- Kendisini güven içinde hissetmesi için yanında durun ve bir süre ağlamasını dinleyin.
- Eğer kabuslar görüyorsa sizin onunla birlikte olduğunuzu hissetmesi için yanına uzanın. Sakinleşmesini bekleyin ve tekrar uyandırmamaya özen gösterin.
Her çocuk farklı bir dünyadır. Bu nedenle beşikten yatağa geçiş süreci de her çocuk için farklı olacaktır. Her şeyden önce sabırlı olmalı ve ona sevgi, anlayış ve yakınlık sunmalısınız. Elbette sonuçta bu süreci sizin yardımınızla başarıyla tamamlayacaktır. Ancak eğer geçiş süreci gereğinden fazla uzar ve sorunlu bir hal alırsa bu konuda bir uzmana danışabilirsiniz.