Çalışan Bir Annenin Günü, Babalar İçin İki Çalışma Gününe Eşittir

Çalışan Bir Annenin Günü, Babalar İçin İki Çalışma Gününe Eşittir

Son Güncelleme: 08 Kasım, 2018

Çalışan bir annenin günü uzun ve yorucu olabilir. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, tam zamanlı çalışan bir kadının, babalar için iki iş gününe denk olan görevleri yerine getirebileceği sonucuna varmıştır.

Farklı iş türlerini ve maaşları karşılaştırırken, insanlar genellikle iş günlerinde gerçekleştirilen faaliyetleri dikkate alırlar.

Bununla birlikte, bu, çalışan evlerin ekstra yükünü de içeren, çalışan bir anneler gününe geldiğinde karmaşıklaşabilir.

Günümüzde anneler, e vin içinde ve dışında, gün içinde çeşitli görevler üstlenerek işleri dengeleme eğilimindedirler. Ayrıca tam zamanlı işlerde çalışan kadınlar var.

Bu nedenle, bir annenin çalışma hayatı sonsuz gibi görünüyor. Sabah erkenden başlar ve gece geç saatlere kadar devam eder.

Kontrol edilmesi ve doğrulanması zor bir konu olsa da, İspanya’daki İşçi Statüsü ve Organik Kanun 3/2007 tarafından yürütülen bir çalışma, çalışan bir annenin gününün babalar için iki iş gününe denk olduğunu belirlemiştir.

Bunun anlamı nedir ve hangi bağlamda gerçekleşir?

Çalışan bir annenin hakları

İspanyol mevzuatı, çocuklarının yanında çalışan annelere de yardımcı olmak için bazı ilerlemeler kaydetmiştir.

1. Annelik izni

İspanya’da doğum izni genellikle bir çocuğun doğumundan sonra 16 haftaya kadar sürer. İzin aşağıdaki durumlarda artırılabilir:

  • Çoklu doğumlar için iki hafta daha.
  • Üçüzler için dört hafta daha.
  • Engelli veya sağlık sorunu olan çocuklarla yapılan doğumlarda iki hafta daha.

Dahası, çalışan anneler hamilelik süresince durumlarını bildirerek izinlerinin nedeninin belirtmelidir. Aşağıdaki durumlarda serbest çalışma izni verilir:

  • Doğum öncesi testler.
  • Doğum hazırlığı.
  • Rahatsızlık veya hastalıklar.
çalışan anne

2. Çalışma saatlerinde azalma

Anneler, çocukları 12 yaşına gelene kadar uygun gördükleri iş günlerini organize etme şansına sahip olurlar. Ancak, saatlerin azaltılması da maaşın düşmesine neden olacaktır.

3. Ödenmeyen izin

Annenin bebeğe şahsen bakması gereken durumlarda, üç yılı geçemeyecek bir izin süresi vardır. Ayrıca, işini ve sosyal güvenliğe katkılarını rezerve edebilir.

İlk yıldan sonra, anne aynı profesyonel seviyeyi veya eşdeğerini saklı tutmaya devam etme hakkına sahiptir. Herhangi bir ek prosedür olmaksızın işyerinde yeniden çalışmaya başlama hakkına sahiptir.

4. Kovulma

İşsizlik olasılığını dikkate almak önemlidir. Kadının işten atılma ihtimali var.

Bu gibi durumlarda, anne dört ay uzatılacak olan işsizlik yardımı alacaktır.

“Bir annenin çalışma hayatı sonsuz gibi görünüyor. Sabah erkenden başlar ve gece geç saatlere kadar devam eder. ”

5. Emzirme ve çalışma

Annenin, bebeğin hayatının ilk dokuz ayında, maaşında düşüş olmaksızın, bir saatini bebeğini emzirerek geçirme fırsatı olacaktır.

Ayrıca iş günlerini bir saat azaltabilirler.

Bir annenin çalışma gününün değerini belirleme

Amerika Birleşik Devletleri’nde 2015’te yapılan bir değerlendirme, annelerin Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki ortalama bir işçinin iki buçuk aylık maaşına denk gelen 65.300 dolarlık adil bir maaş alması sağlamıştır.

Bu sayede bir anne ortalama haftada 1.735 dolar kazanacaktır. Ayrıca emzirme, bahçe ve ev dekorasyonunun maliyetini de göz önünde bulundurmuşlardır.

çalışan annenin günü

Çalışan anneler için yardım

Bir süredir, İspanya’da çalışan bir anne ayda 100 avro tutarında yardım almakta. Bir kerede 1.200 avro ya da aylık ödemeler şeklinde de alınabilir.

Bu ödeme, çocuk üç yaşına gelene kadar uzatılabilir. Bu para, sosyal güvenlik katkılarıyla sağlanmaktadır.

Bu para evlat edinme ya da koruyucu annelik durumunda bile alınabilir.

Görebildiğimiz gibi, çalışan bir annenin günü, işleriyle aileleri arasında bölünen çoklu sorumluluklarla doludur.

Neyse ki, iş günlerinin yoğunluğunu tanıyan kültürel ve yasal ilerlemeler oldu. Bununla birlikte, yapılacak daha çok şey var.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.