Çocuğumu hala bebek arabasında taşıdığım için eleştiriliyorum

Çocuğunuzu hala bebek arabasında taşıdığınız için eleştiriliyorsanız ya da eleştiren kişi sizseniz, yazımızı dikkatle okuyun. Her şey göründüğü gibi olmayabilir.
Çocuğumu hala bebek arabasında taşıdığım için eleştiriliyorum

Son Güncelleme: 28 Kasım, 2020

Bazı insanlar başkalarının hayatlarına karışmaya çok heveslidir. Bu kişiler 3 yaşından büyük bir çocuğu hala bebek arabasında gördüklerinde anneleri aşırı ihmalkar veya dikkatsiz oldukları konusunda yargılarlar. Ancak hiç kimse, bu çocuğun bir gelişim problemi olup olmadığını ya da diğer çocuklarla bir arada olmasını engelleyecek bir sorunun olduğunu sorgulamaz.

Down sendromlu veya diğer gelişimsel sorunları olan bir çocuğun anne ve babasının hissettikleri budur. Bu sorun onları çok ileri yaşlara kadar çocuklarını bebek arabasında taşımaya zorlar. Hatta bazı durumlarda örneğin; kreşe giderken daha hızlı olmak için birçok aile, çocuğunu bebek arabasına koymaya karar verir. Çünkü aksi takdirde çocuk yorulur ve yolculuk iki kişinin yüküyle çok daha zor olur.

Bunun temel sebebi insanların asıl sorunu bilmeden başkalarını yargılaması ve bu konu hakkında şikayette bulunmasıdır. 5 yaşındaki çocuklarını bebek arabasında taşıyan anneler, tembel oldukları için ya da aşırı koruyucu oldukları için bunu yapmazlar. Bunun sebebi belki de gelişim problemi yaşayan çocuklarının olmasıdır.

Böyle durumlarda çok daha saygılı ve duyarlı olmalıyız. Her aile ihtiyaçlarının ne olduğunu bildiğinde, çocuklarını büyütmek için istedikleri stratejileri uygulamakta özgürdür. Bu konu üstünde düşünmenizi öneririz.

Beş yaşına gelmiş, hala bebek arabasına biniyor

Birkaç ay önce Madison adında bir kızın hikayesi “Little Things” isimli dergide yayınlandı. O küçük kız 5 yaşın biraz üzerinde ve ailesi onu hala bir arabada taşıyor. Aynı zamanda yaşına göre oldukça uzun bir kız ve bu durum, ailesi onu yürüyüşe çıkardığı her zaman başka insanlar tarafından işaret edildiği anlamını taşır.

‘Şuna bak, beş yaşına gelmiş, hala bebek arabasına biniyor’ diye arkasından dalga geçip, gülüyorlar.

Madison, dinler ve başını eğer. Sonunda anne Rachel, “Life on my family and me” adlı bloğunda hikayesini anlatmak zorunda kalır. Küçük kız “Eklem Gevşekliği Sendromu”ndan muzdariptir. Kendi yaşındaki her çocuk gibi yürüyebiliyor ancak tek farkı çok çabuk yorulabiliyor olmasıdır. Yürüdüğünüzde ayaklarınızda, ayak bileklerinizde ve dizlerinizde şiddetli ağrı hissedersiniz.

Yaz aylarında ağrıları artar ve bu nedenle ailesi onu her zaman bebek arabasına bindirir. Bazı aylarda hayat onun için çok normal olsa da, bazı zamanlar oldukça zordur. Bu nedenle anti-inflamatuar ilaçlar kullanmaktadır.

Bu küçük kızın hikayesi, gelişim bozukluğu olan çocuklarını bebek arabalarına bindiren anne ve babanın aslında kolaya kaçmadığını, o acımasızca eleştirilerin yöneltildiği ailelerin aslında çocuklarını çok sevdiğini göstermiştir.

koltukta uyuyan çocuk
Madison, 5 yaşında

Çocuklar kaç yaşında kadar bebek arabasına bineler?

Zaten bildiğimiz gibi, daha büyük çocuklar bebek arabasına bindiğinde her zaman dikkat çeker. Ortalama olarak, bir çocuk yaklaşık iki buçuk veya üç ya da üç yaşının ortalarına geldiğinde anne ve babasının yanında yürüyebilmelidir.

Ancak yine de bazı istisnaları akılda bulundurmak gerekir.

Büyükannelerin yanına giderken ya da kreşe götürürken yolumuz uzunsa

Arabayı kullanmamayı ve iki buçuk yaşında bir erkek veya kız çocuğunu aşağı yukarı uzun sürecek bir yolculuğa çıkarmayı seçersek, sorun daha karmaşık hale gelir. Bu yaştaki çocuklar neredeyse 10 veya 15 dakikadan fazla yolculuk yapamazlar.

Eğer acelemiz varsa, bebek arabaları çocuklarımızı güvenle taşıyabileceğimiz, bizi zor durumdan kurtaran ”sığınak”larımız olmaya devam eder.

bebek arabasında taşınan çocuklar

Üç yaşına geldiğinde onlarla müzakere etmeye başlamalıyız

Çocuğumuzun herhangi bir hareket problemi yoksa, bu yaş onlarla el ele yapacağımız küçük yolculuklara çıkmaya başlamak için onlarla müzakere edebileceğimiz mükemmel yaştır. Bu yaş, nezaket kurallarını, bir yaya geçidinde ne zaman geçmesini, ne zaman durmasını, nereye bakmasını ya da anne ve babanın elini asla bırakmaması gerektiğini öğretmek için en ideal zamandır.

20 dakikalık kısa yürüyüşlerde yapabileceğimiz basit stratejiler vardır. Bu şekilde yolculuğumuz boyunca çocuğumuzu oyalayabiliriz. Büyüdükçe, yorulmadan daha uzun süre yürümek için dayanıklılık kazanacaklardır. Ancak kısa yürüyüşlerle başlamak en iyisidir.

Çocuğum hala tek başına bir işini yapamıyor

Her çocuğun kendi ritmi ve zamanı vardır. İhtiyaç duydukları zamanlarda, 4-5 yaşlarında çocuk olsalar da, bebek arabasında gezmeye devam etmenin bir sorun olduğunu görmeye gerek yoktur. Başkalarının ne düşündüğü önemli değildir. Asıl önemli olan, çocuğumuzun dışarı çıkması, etrafı algılaması, dinlemesi, hissetmesi ve hayatın kendisi için sakladığı her şeye dahil olmasıdır.

bebek arabasında

Bağımsız olmaları biraz daha uzun zaman alabilir. Ayaklarını yere güvenle koyarak düşmeden ilerlesinler, böylece bacakları ağırlığını destekler ve koşmaya başlar.

Bu günün ne zaman olacağı önemli değildir. Anneler, babalar ve çocuğu seven kişiler olarak, her adımlarında onların yanında olmalı ve tüm ihtiyaçlarını karşılamak için hazır bulunmalıyız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.