Çocuğumuzu eğitirken sabırlı olmalıyız

Çocuğumuzu eğitirken ve disiplin kavramını öğretirken sabırlı olmalıyız. Peki, sabır ne demek? Bu yazımızda detaylı bir şekilde anlatıyoruz.
Çocuğumuzu eğitirken sabırlı olmalıyız

Son Güncelleme: 12 Kasım, 2020

Sabırlı olmak, hayatın çeşitli alanlarında insanlık için son derece önemli olan bir değerdir. Sadece bekleme ve tahammül etme yetilerimizi geliştirmemizi öğreten bir kavramdır.

Bu şekilde, dürtülerimize teslim olmaktan, kendimize veya başkalarına zarar verebilecek şekilde “öfke patlamaları” yaşamaktan kaçınmış oluruz.

Eğitim ve disiplin söz konusu olduğunda, eğitimin sağlıklı bir şekilde alınmasını sağlamak için sabır önemli rolü olan bir unsurdur.

Bizler insanız

İdeal olanı çoğu zaman sabırlı olmak olsa da bizler insanız ve bu nedenle mükemmel varlıklar değiliz. Çoğu zaman dürtülerimize direnmek ve kendi doğamıza karşı savaşmak bize imkansız geliyor.

Sabırlı olmak, kim olduğumuzdan vazgeçmek demek değildir.Toplum içinde hayatın anlamını bulmak için çabalayan, iyi bir birey olarak var olmak için yapılan bir denge arayışıdır.

Kötü eylemlerden (fiziksel ve duygusal olarak) kaçınmak için bu değeri geliştirmek önemlidir. Kolay yolun her zaman bize fayda sağlayacağı düşünülmemelidir. Bağırmak, cezalandırmak, alay etmek gibi davranışlar sadece ebeveynler ve çocuklar arasında mesafe yaratmaktan başka bir işe yaramaz.

Doğal olanla sağlıklı olan arasında nasıl bir denge kurabiliriz? Cevabı; her seferinde bir adım atmaktır. Eğer bir günde sabırlı olmak konusunda iyi bir seviyeye gelmek istersek, hayal kırıklığına uğrar ve istediğimizi elde edemeyiz.

elele dokunmak

Zorlukları tek tek aşarsak, hedefimize adım adım yaklaşmış oluruz. Bu konuda bir sihirli formülün veya kullanım kılavuzunun olmadığını unutmayın. Her şey o anın farkında olmakla ve mümkün olduğunca aşama aşama geliştirmeye çalışmakla ilgilidir.

Sabrın disiplin üzerindeki etkisi

Çocuklarımız küçükken, yarının sağlıklı bireyleri olabilmeleri için eğitimlerinde kendilerini güvende hissettirmemize ihtiyaçları vardır. Bu nedenle disipline edilirken hem disiplin hem de diğer değerler esas alınmalıdır.

Çocukları kesinlikle disiplinli yetiştirmeliyiz. Ancak bunu doğru şekilde yapmak için önce kendi kendimize çalışmamız önemlidir. Kendi kendimizi disipline edebiliyorsak, karar alma aşamasında bu işimizi daha da kolaylaştıracaktır.

Sabrınızı geliştirmek için bazı ipuçları:

  • Her şeyi kontrol altında tutuyormuş gibi yapmaktan kaçının (bunun hem kendi sağlığınız açısından hem de başkalarının sağlığı açısından tehlikeli olduğunuz unutmayın)
  • Eyleme geçmediğiniz sürece şikayet etmeniz bir işe yaramayacak.
  • Bazı şeyleri çok ciddiye almayın. Bu, gerginliği gidermeye ve sorunu hafifletmeye yardımcı olacaktır.
  • Hata yapmaktan utanmayın ya da korkmayın. Eğer niyetimiz daha iyi olmaksa, yardım istemekten çekinmemeliyiz.
gülen anne kız

Sabır ve çatışmalar

Çatışmaların sabrımızı zorlayan bir davranış olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Önemli olan bu gibi durumlarda ne kadar sabırlı ve tahammüllü olduğumuzdur. Bazı faktörler bizim karar alma mekanizmamızı öyle ya da böyle etkilemektedir.

Örneğin işte kötü bir gün geçirmişsek, trafikte kaldıysak, evde bizi bekleyen hayvanımız evin altını üstüne getirdiyse ve çocuğumuz bizi dinlemiyorsa sabrımızın zorlanması çok olasıdır. Bizi öfke patlamasına götürecek sebepler birer birer birikir.

Bu durumlarda önemli olan sorunları ayırmayı öğrenmek ve birikmelerine izin vermemektir. Evet, bazen bizi üzen olaylar üst üste gelebilir ancak her zaman önümüze çıkan sorunları büyütmeyerek yolumuza devam etmeyi ve sorunlarımıza çözüm aramayı öğrenmeliyiz.

Disiplinin çocuklara sadece rehberlik etmekle kalmayıp aynı zamanda iyi bir örnek olmayı da içerdiğini unutmamalıyız.

Zaten, çatışmalar her zaman aynı şiddette veya aynı yoğunlukta değildir. Örneğin, çocuklarımız uyumadan önce yatağımıza gelirse ve onlara bir konuda yardım etmemiz konusunda ısrar ederse, bunun sabah yapacağımız ilk iş olacağını, sabahı beklemeleri gerektiğini anlatmalıyız.

UNUTMAYIN! Eğer onlara sabah yardım edeceğimiz hususunda söz verdiysek, sözümüzü tutmalıyız. Verdiğimiz sözü yerine getirmemiz aynı zamanda aramızdaki bağı güçlendirmek için de önemlidir.

Eğer bu çok elzem bir durum değilse, ertesi günü beklemelerini sağlamalıyız. Böylelikle çocuğumuz adım adım beklemeyi öğrenecek. Bu da onlara sabırlı olmayı öğretmenin bir yoludur.

Ancak çocuğumuz herhangi bir nedenden ötürü ciddi şekilde etkilenmişse, onu dinlememiz ve sakinleştirmemiz gerekir. Özellikle yatmadan önce, çünkü onları görmezden gelirsek uykuya dalmazlar ve bu sorunu daha da kötüleştirebilir.

Unutmayalım ki, o yaşlarda küçücük bir problem bile onlara çok büyük bir sorunmuş gibi gelebilir. Bu sorunu bizim desteğimizle çözeceklerini düşünüyorlarsa, güvenlerini boşa çıkarmamalıyız.

O anda çocuğumuz bize bir şey soruyorsa veya bizimle iletişim kurmaya ihtiyaç duyuyorsa ancak biz onunla ilgilenemiyorsak, neden bizi beklemesi gerektiğini ve eğer beklerse, kendisine yardım edeceğimizi ve tüm dikkatimizi ona vereceğimizi söylemeliyiz.

Sabır kavramının tohumlarını ekmek, sağlıklı, özgüvenli, sağlam sosyal becerilere ve değerlere, diğer insanlarla etkili iletişim becerilerine ve hatta öğrenme arzusuna sahip bir çocuk yaratacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Isaacs, D. (2003). La educación de las virtudes humanas y su evaluación (No. 370.034 Is14e Ej. 1 022524). EUNSA.
  • Savater, F. (2001). El valor de educar. Educere, 5(13). https://www.redalyc.org/html/356/35601319/
  • Shapiro, L. E. (2002). La salud emocional de los niños (Vol. 16). Edaf.
  • Snel, E. (2013). Tranquilos y atentos como una rana: la meditación para los niños con sus padres. Editorial Kairós.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.