Çocukların asi olmalarının sebebi nedir?

Bu yazımızda asi çocukları tanıyacaksınız. Kötü davranışlarının nedenleri hakkında bilgi edinip istenmeyen davranışları nasıl çözeceğinizi size anlatacağız.
Çocukların asi olmalarının sebebi nedir?

Son Güncelleme: 17 Ekim, 2020

“Oğlum beni çok yoruyor, beni hiç dinlemiyor,” çoğu anne,baba çocuklarının kötü davranışlarından dolayı sürekli söylenirler. Bununla birlikte, asi çocuklar, tahammül sınırlarını zorlayan davranışlarına sabah erken saatlerde başlayıp gün boyunca sürdürürler.

Aslında, asi çocuklar genellikle otoriter, çocuklarına aşırı düşkün veya aşırı ihmalkar anne ve babaların eseridir. Yetişkinler bu davranışlara anlam veremese de, bu gerçek devam edip, kendi isim ve soyisimlerini aldıklarında bu durumun farkına varacaklar.

Bilim, bu durumu “Meydan Okuyan Negatif Bozukluk” olarak adlandırdı. İspanyol Pediyatri ve Çocuk Derneği tarafından verilen istatistiklere göre, 16 yaşına gelmemiş, reşit olmayan İspanyol gençlerinin % 15’i bu durumdan etkilenmektedir.

Elbette, asi çocukların bu istenmeyen davranışları hem çocuğun gelişimine hem de ailenin çevresine zarar vermektedir. Benanneyim, çocuğun bu davranış problemini nasıl tanıyacağını, öfkesinin sebeplerini ve bu tavrı nasıl düzelteceğini anlatıyor.

Asi çocuklar: Peki neden böyleler?

Eminiz, sürekli çocuğunuza oyuncaklarını toplamasını, evin çatısına atmamasını söylemekten ya da balkondan bahçeye fırlatmamasını tembihlemekten bıktınız. Peki ama bu öfkenin sebebi ne biliyor musunuz?

Psikologlar bile 2 ve 5 arasındaki çocukların kendi kimliklerini oluşturma eğiliminde olduklarını, bebeklikte onların dünyası olduğunuz, sizin sözünüzden çıkmayan zamanlarına göre daha fazla bağımsızlıklarını ve özsaygılarını kazanmaya başladıklarını söylemektedir.

Tam da bu nedenle, ebeveynlerinden ayrışarak kendi kimliklerini oluşturmak için söylenene karşı gelmeye, emirlere ve kurallara uymamaya, öfkeli davranışlar sergilemeye başlarlar.

Aynı şekilde uzmanlar, asi çocukların bu mutsuz davranışlar serisiyle , anne babalarını da yavaş yavaş dürtülerini kontrol etmeyi öğrenmeyi test ettiklerini, bunun da ebeveynler açısından çok zaman ve sabır gerektirdiğini belirtiyor.

çocuklarıyla eğlenen anne

Yanlış otorite yönetimi, anne ve babanın kötü yönlerinin yansıması

Asi çocukların toplum içinde veya kapalı alanlarda uygunsuz davranışlar sergilemesine neden olan bir başka neden de ebeveynlerinin otorite modelleri olmasıdır. Uzmanlar, bu kalıpların yanlış olduğunu belirtiyor, bu yüzden bu hususlar üstünde biraz düşünmek gerekiyor:

  • Otoriter ebeveynler: Otoriter bir ortamda yetiştirilen, ceza almamak için her söyleneni dinleyen ancak neden dinlediklerini anlamadan otoriter ebevenylerin sözlerine uyan çocuklarların bulunduğu aile ortamıdır. Ek olarak, bu çocuklar, son söz anne ve babanın olduğu için dinlenmedikleri ortamda kolayca sinirlenirler.

Peki bunun sonucu nedir? Söz dinlemeyen, küskün, kendine güveni olmayan, düşük özgüvenli çocukların yetişmesine sebep olma. Dolayısıyla söz dinlememezlik, çocukluktan gelen öfkeyle yakından ilgilidir. Bu nedenle, değerlerin öğretildiği ve iyi ile kötünün farklılığının örneklendirilerek anlatıldığı aile ortamı önerilir.

  • Çocuklarının seviyesine inen ebeveynler: Burada bahsi geçen ebeveynler saçma korkulardan kurtulmak için kendilerini çocuklarının arkadaşı olarak görürler. Böylece anne ve baba, çocukların gözünde sert ve itaatkar görünümden uzaklaşır, hatta bu tamamen yok olduğunda onları eğitmek de mümkün olmaz. İşte tam da bu noktada asi çocuk olma eğilimi başlar.
  • İhmalkar ebeveynler: çocuğun eğitimi onlar için önemli değildir ve aralarındaki duygusal bağ minimum düzeydedir. Bu nedenle çocuklar aynı duygusal eksiklikleri yaşayan arkadaşlarında sevgi ararlar. Bu asi çocuklar, genellikle pek hoşgörülü değillerdir ve kötü okul performansı göstermenin yanı sıra ciddi davranış sorunları yaşarlar.
sorunlu çocuk

Asi çocukları yönlendirmek için adımlar

  • Asi çocukları tanıma: Bu hareketler çocuklar iki ya da üç yaşlarındayken ortaya çıkar. Bu yaşlarda hangi davranışlarının aşırı olduğunu, ileride sorun çıkartabileceğini anlayabilirsiniz. Bu nedenle kız çocuklarına göre erkek çocuklarında daha sık rastlanan otorite figürlerine karşı sürekli itaatsizlik ve düşmanca tavırlar gözlemlenen temel özelliklerdir.
  • Asi çocukları motive etme: Bu sorunu çözümlemeye yönelik bir yola başlamanın en ideal yolu, olumsuz olanları görmezden gelirken davranışlarının olumlu taraflarını geliştirmeye çocuğu motive etmektir. Çocukların kendini daha fazla ifade etmesine izin verilmeli, her zaman olumsuz davranışının neden olduğu sorunları bir diyalog yoluyla açıklayan işbirlikçi bir tavırla yaklaşılmalıdır.
  • Bu zorlu çocuk mücadelesine karşı soğukkanlılığı koruma: Öfkenizi kontrol edin, sinirlerinize hakim olun. Bunu yapmak ve çocuğunuzla sakin bir şekilde konuşabilmek için kendisiyle göz teması kuracağınız bir şekilde pozisyonunuzu alın.
  • Asi davranışları azaltmak için sınırlar ve normlar belirleme: Bu şekilde, ne yapıp ne yapmamanız arasında bir engel oluşturursunuz. Ancak, bunlar reşit olmayanların yaşına uyarlanmasının yanı sıra açık ve makul olmalıdır. Aynı şekilde, çocuğa her kuralın nedenini ve yararlarını açıklamanız önerilir.
  • Rutinler oluşturma: Asi çocukları yönlendirmede en iyi yardım; ev içindeki faaliyetleri belli bir düzene oturtmak, istikrarlı bir program hazırlamaktır. Diğer türlü bu düzen bir kere bozulduğunda kaos yaşanmaması neredeyse imkansızdır. Program yaparak evde bir düzen ve denge kurarken, aynı zamanda küçük çocuğunuzun işbirlikçi ve kendinden emin tarafını geliştirebilirsiniz.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ramos-Paúl, R., & Cardona, L. T. (2013). Niños desobedientes, padres desesperados. Punto de Lectura.
  • Egan, P. G., Batz, R., Pauley, D., Gibbons, J. L., & Ashdown, B. K. (2014). Niños buenos vs niños malos: Etnoteorías de un Grupo de Madres Guatemaltecas. Interamerican Journal of Psychology, 48(2), 183-193. https://www.redalyc.org/pdf/284/28437146005.pdf
  • Huamán Girón, J. H. (2020). Técnicas de modificación de conducta en una niña con comportamiento desobediente. http://repositorio.unfv.edu.pe/handle/UNFV/4085

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.