Bebeğin Beslenme Rutinini Oluşturmak İçin İpuçları

Yeterli bir beslenme rutini, çocuğunuzun sağlıklı gelişimine katkı sağlayacaktır.
Bebeğin Beslenme Rutinini Oluşturmak İçin İpuçları

Son Güncelleme: 26 Mart, 2020

Bir beslenme rutini oluşturmak, bebeğinizin sağlıklı ve güçlü büyümesini sağlamak için gereklidir. Çocuklar büyüyüp geliştikçe, beslenmelerine yeni yiyecekler eklemek gerekir. Anne babalar, çocuklarının yaşına göre onlara hangi besinleri verecekleri konusunda ayrıca dikkatli olmalıdır.

Beslenme rutini oluşturmaya ne zaman başlanmalıdır?

Bebekler doğduğu andan itibaren, ebeveyn aktiviteler konusunda bir rutin oluşturmaya başlayabilir. Bu sadece beslenme konusunda değil, uyku, banyo ve hijyenle ilişkili diğer aktiviteler için de geçerlidir. Rutin oluşturmak hem çocukların sağlıklı alışkanlıklar edinmesine yardımcı olur, hem de ailenin daha organize olmasını sağlar.

Bebekler üç aylık olduğunda, her gün yaptıkları çeşitli aktiviteler konusunda daha bilinçli olmaya başlarlar. Bu, aynı zamanda alışkın olmadıkları yeni aktiviteleri fark ettikleri anlamına da gelir. Bebeklerin öğrendiği ilk rutin yemek yemeyle ilişkilidir. Bu nedenle anne babalar bebeğin beslenmesi ve zamanla bebeğin buna nasıl uyum sağlayacağı konusunda özellikle dikkatli olmalıdır.

Bebeğiniz için beslenme rutini oluşturmanın faydaları

Bebeğin diyet programına yeni yiyecekler eklemeden önce ebeveynin yapması gereken ilk iş çocuk doktoruna danışmak olmalıdır. Küçük çocuklar, zararlı olabileceğinden bazı yiyecekleri yiyemez. Beslenme rutini oluşturmak, çocuğunuzun yemek zamanlarına alışmasına yardımcı olur. Aşağıda bu durumun bazı önemli faydalarına değineceğiz.

  • Bebeklerin kendi rutin ve programlarını anlamasına yardımcı olur. Örneğin, akşam uykusundan sonra süt içeceklerini bilirler.
  • Ebeveyn, bebeğin bakımını bir dadı veya aile bireyine bıraktığında işler kolaylaşır. Belirli bir beslenme rutininin olması, bu düzenin devam ettirilmesine olanak tanır.
  • Bebekler için beslenme rutini oluşturmak, özellikle mide bağırsak kanalı ve beslenme ile ilişkili biyolojik süreçler açısından da önemlidir.
  • Bebekler yeni yiyecekler tüketmeye başladıklarında, rutin ebeveyne bebeğin yiyeceğe alerjisi veya intoleransı olup olmadığını anlama fırsatı sunar.
bebeğine yemek yediren anne

En yaygın beslenme rutinleri

Ebeveynin uygulayabileceğin üç çeşit rutin vardır. İlkini ebeveynler, ikincisini bebek, üçüncüsünü ile aile ve bebek birlikte belirler. Bu rutinleri aşağıda daha detaylı açıklayacağız.

Ebeveyn tarafından oluşturulan beslenme rutini

Bu rutin son derece sıkıdır. Ebeveyn, bebeğin ne zaman yemek yiyeceğine karar verir ve bu bazı durumlarda yemekle sınırlı kalmayarak uyku ve oyun miktarında da etkili olur.

Ebeveynin bu tür bir rutin oluşturabilmesi için, doğrudan bir uzmanla konuşması gerekir. Ayrıca, çocuğun doğal modeline uygun bir düzen de oluşturmak mümkündür. Bu noktada ebeveynin tutarlı olması ve her gün aynı rutini tekrarlaması gerekir.

“Rutin oluşturmak son derece önemlidir. Ebeveyn, bebeğin en az 4 saatte bir besin alması gerektiğini unutmamalıdır.”

Bebek tarafından belirlenen beslenme rutini

Bu rutin, daha esnektir. Aile, bebeğin verdiği işaretlerden yola çıkarak rutini oluşturmaya çalışır. Başka bir deyişle, çocuğun neye ihtiyacı olduğunu anlamak için çocuğun davranışlarını temel alırlar.

Bu, çocuğun asla düzenli bir rutini olmayacağı anlamına gelmez. Bebekler doğdukları andan itibaren, uyku, beslenme ve oyun oynama zamanı için belirli zamanlar oluşturmaya başlarlar. Ebeveynin bunu gözlemlemesi ve doğal rutine saygı göstermesi önemlidir.

Aile ve bebeğin ortak karar verdiği rutin

Bu teknik, önceki iki yöntemin kombinasyonudur. Ebeveyn, uyku, beslenme ve oyun zamanı için belirli bir rutini takip etmelidir. Bazı zamanlar bu çizelge değişebilir. Örneğin, markete gittiğiniz veya dışarı çıktığınız herhangi bir günde uyku veya beslenme vakti sarkabilir.

bebeklerde beslenme

Bebekler ne kadar yemelidir?

Bebeklerin yemesi gereken kesin bir miktar yoktur. Bebekler ek gıdaya başladığında, uzmanlar günde 1 veya 2 yemek kaşığı ile başlanmasını önerir.

Bebek de verdiğiniz yiyeceği sevdiği sürece, her gün miktarı yavaş yavaş artırabilirsiniz. Bununla birlikte, bebeklerin kendi ihtiyaç ve isteklerine göre yemeleri gerektiğini de unutmamalısınız.

Ebeveynler için, beslenme rutinini doğru biçimde oluşturmak gereklidir. Aynı şekilde, bebeğin beslenmesi yaşıyla uyumlu olmalıdır.

Çocuğunuzun beslenmesi ile ilgili kafanızda herhangi bir soru işareti olduğunda, doktorunuzla konuşmanız gerektiğini  unutmayın. Bu, belirli bir yiyeceği çocuğunuza vermek istediğinizde de geçerlidir. Yeterli bir beslenme rutini, çocuğunuzun sağlıklı gelişimine katkı sağlayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lázaro A, Martín B. Alimentación del lactante sano. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica SEGHNP-AEP. 287-295. [Disponible en línea].
  • Organización Mundial de la Salud/ Organización Panamericana de la Salud. “La alimentación del lactante y del niño pequeño: Capítulo Modelo para libros de texto dirigidos a estudiantes de medicina y otras ciencias de la salud”. 2010. ISBN: 978-92-75-33094-4

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.