Çocuklar İçin Çalışma Odası Yapmak: 5 Önemli Faktör

Çocuklarınızın okulda en iyi şekilde performans göstermesi için evde iyi bir çalışma odası olması çok önemlidir. Eğer çocuklar için çalışma odası yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek istiyorsanız bu yazı tam size göre.
Çocuklar İçin Çalışma Odası Yapmak: 5 Önemli Faktör

Son Güncelleme: 09 Eylül, 2020

Çocukların erken yaşlardan itibaren eğitim hayatına iyi gelecek ve organizasyon becerilerini geliştirecek alışkanlıkları olması gereklidir. Çocuklar için çalışma odası yapmak, iyi odaklanmaları ve ev ödevlerine gereken zamanı ayırabilmeleri için çok önemlidir.

Çocuklar büyüdükçe ve özellikle okula başladıktan sonra sorumlulukları daha fazla olur. Akademik aşama başladığında günlük ev ödevleri, projeler ya da sınavlar da başlar. Tüm bunlarla baş etmek için çocukların odaklanıp çalışabileceği bir alana sahip olmaları gereklidir. Bu yüzden, çocuklar için çalışma odası olmazsa olmazdır.

Çocuğunuz için ideal çalışma odasını hazırlamak çok önemlidir. Hem rahat hem de dikkat dağınıklığına sebep olmayacak bir oda hazırlamak için göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler bulunmaktadır. Öncelikle, çocuğunuzun çalışması için seçtiğiniz alanın yerini belirlemelisiniz ve bu alanın ölçülerini bilmelisiniz.

Çocuklar için çalışma odası olacak alanı düzenlerken dikkat etmeniz gereken faktörleri öğrenmek için okumaya devam edin!

Çocuklar İçin Çalışma Odası Yapmak: 5 Önemli Faktör

1. Çalışma Masası Seçmek ve Organize Etmek

Öncelikle, çocuğunuz için ideal bir çalışma alanı hazırlamak için çalışırken tüm zamanını geçireceği masayı seçmeniz gereklidir. Mobilya seçimi kişisel zevkinize ve dekorasyona bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çocuğunuzun sözlük, defter ve diğer gereçler gibi okul eşyalarını saklayabileceği çekmecelere sahip olan geniş bir masa seçmeye özen gösterin. Bu sayede, her şey çocuğunuzun çalışırken dikkatinin dağılmasına engel olacak şekilde ulaşabileceği uzaklıkta olur.

ders çalışan çocuk

Çocuğunuz çalışmaya oturduğunda işinin kolaylaşması için masa doğru organize edilmelidir. Örneğin, kalemler ve kitaplar için ayrı bir bölme olmalıdır. Çocuğunuza çalışma odasını organize etme sorumluluğunu vermek de iyi alışkanlıklar geliştirmesi için harika bir yoldur. Örneğin, günlük olarak odalarını temizlemelerini isteyerek sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlayabilirsiniz.

2. Çalışma Masası İçin Doğru Yeri Belirlemek

Çalışma masasına, iyi ışık alan bir yer seçmeye özen gösterin. Çocuğunuzun okurken gözlerini kısmak zorunda kalmaması için gün ışığından olabildiğince faydalanmasını sağlayın. Eğer oda yeterince doğal ışık almıyorsa, bir okuma lambası edinmek de iyi bir fikir olacaktır.

3. Çocuklar İçin Çalışma Odası Hakkında Başka Bir Önemli Faktör: Sandalye

Tıpkı masa gibi, çocuğunuzun çalışırken oturacağı sandalye de çok önemlidir. Bu sandalyenin ergonomik ve omurga için doğru tasarlanmış olmasına özen göstermek gereklidir. Sandalye rahat olduğu kadar dik durmayı sağlayacak şekilde de olmalıdır. Bu, çocuğunuzun omurgasının doğru durması için çok önemlidir. İyi bir duruşa sahip olmak, çocuğunuzun omurgasına zarar verecek kas gerilimine maruz kalmaması için gereklidir.

Bunlara ek olarak, sandalyenin çocuğunuzun ihtiyaçları ve zevkine uygun olması da önemlidir. Çocuklar, iyi ve sevdiği bir sandalye ile ödevlerini odaklanarak daha iyi yapacaktır.

“Çocuğunuzun çalışabileceği ideal bir alan oluşturmak çok önemlidir.”

4. Ayrı Bir Alan Oluşturmak

Çalışma alanını oyun alanından olabildiğince ayrı tutmak gereklidir. Bu, çocuğunuzun optimum bilişsel gelişimi ve disiplini için çok önemlidir. Çalışma odası, sorumluluk sahibi ve organize olmakla ilgili bir alan olmalıdır. Bu sayede, çocuğunuz ödevlerini tamamlamak için daha iyi konsantre olur ve daha iyi alışkanlıklar geliştirir.

Oyun alanı ise çocuğunuz özgürce eğlenebileceği ve yaratıcı olabileceği bir alan olmalıdır. Hayal gücü ve yaratıcılık için oyun alanının da en az çalışma alanı kadar önemli olduğunu unutmayın. 

çocuklar için çalışma odası

5. Bilgisayarın Yeri Oyun Odası mı Çalışma Odası mı?

Çocuğunuzun çalışması gerekiyorsa ve bilgisayar başına geçmek istiyorsa bu konuda net ve kararlı olmanız çok önemlidir. Bilgisayar, araştırma ya da yabancı dil pratiği yapmak gibi akademik sebeplerle kullanılmalıdır. Tabi ki bilgisayarı eğlence amaçlı da kullanmak normaldir fakat bu bir yetişkinin gözetiminde olmalıdır. Bilgisayar kullanımı ile ilgili şu önemli noktaları göz önünde bulundurmanız gereklidir:

  • Öncelikle, çocuğunuzun bilgisayarda geçirdiği zamana bir sınır koyun. Çocukların uzun süre bilgisayar ekranı karşısında vakit geçirmeleri onlar için iyi değildir.
  • Çocuğunuzun erişimi olan içerikleri kontrol edin. Bu, onların güvenliği için gerekli olan bir önlemdir.

Çocuğunuzun ev ödevlerini yapabileceği sağlıklı bir çalışma odasına sahip olması çok önemlidir. Ona sorumluluk sahibi olmakla ilgili öğrettiğiniz değerler hayatı boyunca yol gösterici olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cortese, A. (2011). Técnicas de estudio. Metodología de la investigación. 
  • Narváez, M. R. T., Guzmán, I. T., González, M. D. C. U., & Robayo, A. M. M. (2009). Hábitos de estudio vs. fracaso académico. Revista educación, 33(2), 15-24. https://www.redalyc.org/pdf/440/44012058002.pdf
  • Ramos, C. B. (2007). La incidencia de las TICs en el fortalecimiento de hábitos y competencias para el estudio. Edutec. Revista Electrónica de Tecnología Educativa, (23), a077-a077. http://edutec.es/revista/index.php/edutec-e/article/view/497
  • Art Markman Ph.D. (2012). Developing Good Study Habits Really Works. Sychonomic Bulletin & Review.
  • Robert Bjork y Nate Kornell. (2007). Principles of cognitive science in education: The effects of generation, errors, and feedback. Psychonomic Bulletin and Review.
  • Quintanilla Paz Soldán, F. ( última consulta octubre 2019). Hábitos de estudio. [ material de apyo al tutor]. Recuperado de: www.prepa8.unam.mx
  • VIU. (17 noviembre 2015). Lad técnicas de estudio mejor valoradas pata niños. Recupetado de: www.universidadviu.es
  • Gabinete Psicodiagnosis (s.f.). Como motivar a estudiar. Recuperado de: https://psicodiagnosis.es/areageneral/otros-temas/como-motivar-los-nios-a-estudiar/index.php

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.