Çocuklar Okulda Telefon Kullanmalı mı?

Bazı insanlar çocukların okulda telefon kullanmaması gerektiğini söylerken, bazıları da harika bir öğrenme aracı olabileceğini söylüyor. Her teorinin arkasında bir araştırma vardır. Ancak karar vermeden önce her iki tarafı da dinlemek önemlidir.
Çocuklar Okulda Telefon Kullanmalı mı?

Son Güncelleme: 01 Mart, 2021

Yeni nesil, ekranlar ve telefonlarla doğdu. Bu iyi bir şey olsa da olumsuz sonuçları da vardır. Birçok ebeveyn ve öğretmen, çocukların okulda cep telefonu kullanmaları gerekip gerekmediğini kendilerine soruyor.

Bu duruma olumlu bakanlar olsa da karşı çıkanlar da oldukça fazladır. Bu yazıda tüm argümanlarla birlikte her iki durumdan da bahsedeceğiz.

Çocukların okulda telefon kullanmamalarının nedenleri

Bu, çocukların okulda telefon kullanıp kullanmamaları konusunda tercih edebileceğiniz seçeneklerden biridir. Okulda telefon kullanımının bir dikkat dağıtıcı olduğu için öğrenme üzerinde olumsuz etkileri olduğu savunuluyor. Bu nedenle öğrenciler de konsantre olamıyor.

Okulda telefon kullanan çocuklarda görülen bazı etkiler:

  1. Disiplin eksikliği

Çoğu öğretmen, sınıfta çocukların dikkatlerini vermelerinin gittikçe zorlaştığını söylüyor. Bunun nedeni, cep telefonlarının dikkatlerini dağıtmış olmasıdır. Hatta bazı öğrenciler kulaklık takıyor ve öğretmenlerini dinlemiyor.

  1. Daha az konsantrasyon

Telefon dikkati, öğrencilerin öğrenmelerini, söyleyeceklerini ve anlama yeteneklerini azaltır. Pek çok öğrenci odaklanmaları gerektiğinde oyun oynar, mesaj gönderir veya sosyal medyada etkileşime girer.

telefon
  1. Hareketsiz yaşam tarzı

Cep telefonları yalnızca sınıfta değil, teneffüste de zararlıdır. Geçmiş nesillerin aksine günümüzde oyun alanları ekranlara bakan “zombi” çocuklarla dolu.

Çocuklar top oynamak, ip atlamak, saklambaç oynamak veya seksek oynamak istemiyorlar. Bu da hareketsiz bir yaşam tarzına yol açıyor. Aslında evde de devam ediyor ve sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

  1. Okulda telefonunu kullanan çocuklarla ilgili davranış sorunları

Cep telefonları öğrenciler arasında bir statü sembolü haline gelir gelmez kıskançlık ve haset ortaya çıkar. Bir öğrencinin eski telefonunu arkadaşları görürse veya telefonu onlarınkinden çok eskiyse, dışlanabilir.

Ek olarak, diğerleriyle aynı teknolojik cihazlara sahip olmayan çocuklarda pek çok zorbalık vakası görülür.

“Cep telefonları yalnızca sınıfta değil, teneffüste de zararlıdır. Geçmiş nesillerin aksine, günümüzde oyun alanları ekranlara bakan “zombi” çocuklarla dolu. “

Çocukların okulda telefonlarını kullanma nedenleri

Öte yandan, çocukların cep telefonlarını sınıfa getirmesinin yararlı olduğunu düşünen bazı ebeveynler ve öğretmenler de var.

Neden mi? Çünkü her şeyin bu ekranlarda yer aldığı yetişkin yaşamına hazırlanmaları gerekiyor. Ek olarak, teknolojilerini daha iyi çalışmak için kullanabilirler.

Ancak bu teorinin işe yaraması için çocukların telefonlarını doğru kullanmaları ve sadece öğrenmek için kullanmaları gerekir.

Elbette, öğrenciler telefonlarını mesaj göndermek ve sosyal medyayı kontrol etmek için de kullanmalıdır. Ancak bilgi, resim veya sınıfa katılmak için ihtiyaç duydukları her şeyi bulmak için de interneti kullanmalıdırlar.

Cep telefonları eğitim amaçlı kullanılıyorsa, öğrenmek için harika araçlar olabilirler. Aslında hem öğrencilere hem de öğretmenlere yardımcı olurlar. Çocuklar onları nasıl mükemmel bir şekilde çalıştıracaklarını biliyorlarsa, eğitimi iyileştirmek için neden onlardan yararlanmayasınız?

Dil öğrenin, bir hesap makinesi kullanın, bilinmeyen bir kelimeyi tanımlayın, daha hızlı ödev yapın, belirli bir metni okuyun, belirli bir konuyu araştırın… Sınıfta telefonlardan yararlanmanın birçok yolu vardır.

öğrenciler, telefon

Okulda telefon kullanmaktan yana olan bu fikir, yeni teknolojileri görmezden gelmek yerine neden entegre etmeniz gerektiğini açıklıyor. Çoğu öğrenci teknolojiye çok aşinadır. Aslında, belki de bu yüzden kara tahtaya odaklanmaları veya fiziksel bir kitap okumaları çok zor.

Genel olarak ekranları suçlamak yerine eğitim için telefonları kullanmanın eğlenceli yollarını ararsanız, dersler daha eğlenceli ve etkili olur. Oynayarak ve iyi araçlarla öğrenmek, günümüzde genç öğrencilere öğretmenin harika bir yoludur.

Bu gerçekten işe yarayabilir mi?

Bu kaynağın gerçekten işe yaraması için, çocuklar telefonlarını her ikisi için de kullansalar bile, ebeveynlerin çocuklarının oyun zamanı ile çalışma zamanı arasındaki farkı öğrenmelerine yardımcı olmaları gerekir. Bu çok büyük bir zorluk, özellikle de yetişkinler de telefonlarından ayrılamazken.

Bununla birlikte, çocuklar farklı bir ders almalı: Parlak bir ekran olmadan da eğlenebilirsiniz. Telefonunuzu çantanızda tutmanın ve beş duyunuzu da kullanarak çevrenizdeki dünyayla vakit geçirmenin daha iyi olduğu zamanlar vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Graner, C., Beranuy, M., Sánchez-Carbonell, X., Rosell, M. C., & Lusar, A. C. (2006). ¿Que uso hacen los jóvenes y adolescentes de internet y del móvil? Comunicación e Xuventude:
  • González, M. A., Fernández, M. V., Urturi, A. F., Bregón, B. H., Moreno, M. M., & Molinero, L. R. (2015). Uso y riesgos de las tecnologías de la información y comunicación en adolescentes de 13-18 años. Acta Pediátrica Española73(6), 126–135.
  • Botija, F. G. (2019). La prohibición del teléfono móvil en las escuelas en Francia. Revista de administración pública, (208), 379-401. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6889947
  • Rodríguez, O. T. (2020). Uso del smartphone en centros escolares privados: una cuestión de responsabilidad social. ZER: Revista de Estudios de Comunicación= Komunikazio Ikasketen Aldizkaria, 25(48). https://ojs.ehu.eus/index.php/Zer/article/view/21553
  • Rueda Chulde, D. A. (2018). Uso de teléfonos móviles y su incidencia en el rendimiento académico en los estudiantes de primeros de bachillerato general unificado del colegio fiscomisional san Francisco, ciudad de Ibarra, año lectivo 2015-2016 (Bachelor’s thesis). http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/7941

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.