Aşırı Ekran Süresi Sendromu Sorunsalı

Çocuklarınızın ekran karşısında çok fazla zaman geçirdiğini mi düşünüyorsunuz? Aşırı ekran süresi sendromundan muzdarip olabilirler. Bu yazıda, bu sorunun ne olduğunu öğreneceksiniz.
Aşırı Ekran Süresi Sendromu Sorunsalı

Son Güncelleme: 02 Şubat, 2021

Hiçbir tıbbi veya psikiyatrik el kitabı “aşırı ekran süresi sendromunu” tanımlamamıştır. Ancak, bu sorun mevcuttur ve toplumumuzda daha yaygın hale gelmiştir. Aslında, birçok çocuk yeni teknolojilere “bağımlı” olarak önemli ölçüde zaman harcamaktadır.

Bu sorunlu durum nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “küçük çocukların yeterince kaliteli uyku almalarını sağlarken, uzun süreli kısıtlanmış veya hareketsiz ekran süresinin daha aktif oyunla değiştirilmesini” tavsiye ediyor.

Ayrıca, ekranların okuma, hikaye anlatımı, şarkı söyleme, bulmaca vb. ile değiştirilmesini, yani ekranların çocukların doğru gelişimi için daha uygun eğitim kaynakları ile değiştirilmesini önermektedir.

Aşırı ekran maruziyeti olan çocuk

Tüm bu bilgileri aklınızda tutarak, merak ediyor olabilirsiniz: “Çocuklarım aşırı ekran süresi sendromundan muzdarip mi?” ,“Bu ne anlama geliyor?”, “Bunun onlar üzerinde herhangi bir zararı var mı?” Merak etmeyin! Bu makalede, tüm bu soruların cevaplarını bulacaksınız. Bu yüzden dikkat edin ve not alın!

Aşırı ekran süresi sendromu

Mevcut toplumumuzda var olan hareketsiz ve dijitalleşmiş yaşam tarzı, yeni nesillerin yaşamlarını etkiliyor.

Sonuç olarak, çocuklar elektronik cihazlarla çevrili olarak doğuyor. Ve yeterince dikkatli olmazsak bu gerçek bir sorun haline gelebilir. Çocukların ekranlara aşırı derecede maruz kalmasının en ciddi sonuçlarından biri, aşırı ekran süresi sendromudur.

Bu sendromun sonuçları nelerdir?

Bu sendrom, çoğunlukla büyüme ve gelişme aşamalarının ortasında olan 0-6 yaş arası çocukları etkiler. Bu nedenle, bu sendromun bazı sonuçları şunlardır:

  • Ekranın önünde çok uzun süre kalmanın hareketsiz doğası nedeniyle aşırı kilolu olma riski.
  • Çeviklik becerilerinin kaybı.
  • Hayal gücünü kullanma ve yaratıcı olma konusunda zorluk.
  • Dil yeterliliklerini geliştirmede zorluk.
  • Teknolojiyi kullanmadan eğlenememe. Bu durumlarda sıkılmak ve ilgisiz kalmak.
  • Onları çevreleyen her şeye ilgi eksikliği.
  • Kişilerarası zeka geliştirmede zorluk.
  • Uyku problemleri.

Aşırı ekran süresi sendromuyla nasıl baş edilir?

Bu sendromla yüzleşmek için, ebeveynler yeni teknolojileri kullanmadan çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmek zorundadır.

Hikaye okumak, şarkı söylemek, oyuncak bebeklerle veya masa oyunları oynamak, kolay yemekler pişirmek gibi zihinlerini ve yaratıcılıklarını canlandıracak eğlenceli aktiviteler düşünmelidirler.

Ayrıca, yürümek, bisiklete binmek, spor yapmak vb. gibi fiziksel aktiviteleri de yapmalıdırlar. Bu, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini desteklemeyi amaçlamaktadır.

Telefonla oynayan çocuk

“Ebeveynler çocuklarıyla birlikte içten zevk aldıklarında, çocuklarının sahip olabileceği en iyi öğretmenler olurlar.”

– Glenn Doman –

Bu, çocuklarınızın teknolojiyi kullanmasını yasaklamanız gerektiği anlamına gelmez. Aslında yeni nesillerin dijital bir dünyaya ait olduğunu kabul etmek zorundayız. Ancak, bu tür cihazlara aşırı derecede maruz kalmanın birçok soruna neden olabileceğini anlamalıyız.

Son olarak, çocuğunuzun her gün ekran önünde geçirdiği zamanı sınırlandırmalı ve başka eğlenceli seçenekler bulmalısınız. Bunu yapabileceğinizi biliyoruz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vara Robles, E., Pons Grau, R., Lajara Latorre, F., Molina, S. M., Villarejo Romera, V. y Planas Sanz, E. (2009). Impacto del abuso de pantallas sobre el desarrollo mental. Pediatría Atención Primaria11(43), 413-423.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.