İlkokula Başarılı Bir Şekilde Başlamak İçin 3 İpucu
Çocukların, hayatlarını az ya da çok etkileyen değişimlere adapte olması her zaman kolay değildir. Okul öncesinden anaokuluna geçmek çocuklar için zor bir adım olabilir. Bu yüzden, çocuğunuzun ilkokula başarılı bir geçiş yapmasına yardımcı olmak önemlidir.
Pek çok çocuk bu geçiş sürecini merakla bekler çünkü daha büyük çocuklarla aynı okula gitmek onlara kendilerini daha gururlu ve mutlu hissettirir.
Bununla birlikte, bazı öğrenciler için ilkokulun daha ciddi düzeni adapte olmayı zorlaştırabilmektedir. Bu zorlanma, okul öncesinde hiçbir sorun yaşamayan öğrencilerde bile görülebilir.
Dahası, bu geçiş sürecinde pek çok öğrencinin anaokulu arkadaşlarıyla yolları ayrılıyor. Bu nedenle, hem yeni bir ortama hem de tanımadıkları sınıf arkadaşlarına alışmak zorunda kalıyorlar.
Buna ek olarak, merdivenleri kullanmak ve daha büyük bir binada gezinmek gibi başka küçük değişikliklere de adapte olmak gerekir. Küçük görünse bile, bunlar çocuklar için önemli mücadelelerdir.
Aile üyelerinin endişelerini ve korkularını da göz önünde bulundurmamız gerekir. Başka bir deyişle, ebeveynlere ek olarak büyükanne ve büyükbabalar, halalar, teyzeler, enişteler ve kardeşler de ilkokula geçiş süresinde büyük sorumluluğa sahiptir.
Yeni öğretmenler, adaptasyon, okul için gerekli araç gereçlerin alımı, ulaşım ve ödevler de ilkokulla birlikte gelen değişimlerdendir.
Okul öncesinden ilkokula geçiş
Bu yazıdaki niyetimiz sizi korkutmak veya endişelenmenize sebep olmak değildir. Genellikle bu geçiş süreci aşırı endişeye sebep olmaz. Bununla birlikte, bu durumun bazı çocuklar için zor olabileceğini anlamakta fayda vardır.
Hayatın bu döneminde, çocukların işlemsellik öncesi evreden somut işlemsel evreye geçiş yaptığını da bilmek gerekir.
Piaget’e göre, çocuklar 6-7 yaş arasında somut işlemsel evre gelişimine ulaşırlar. Başka bir deyişle, bu değişim çocuklarda doğal olarak gerçekleşir ve çocukların uygun şekilde adaptasyonu sağlayabilmesi için okullar bunu yansıtır.
Bu yeni gelişim evresi boyunca, çocuklar mantıklı düşünmeye başlar. Burada çocuklar koleksiyon yapmaya ve matematik becerilerini geliştirmeye başlar.
Bu yüzden, eğitim kurumları geçiş planları uygular. Başka bir deyişle, yaşa ve ilkokula başlayan çocuğun gelişim evresine uygun aktiviteler hazırlar. Ayrıca, bu yaş grubunun ihtiyaçlarını karşılamak için müfredatta da uyarlamalar yapılır.
Çocukların ilkokula başarılı bir şekilde başlamasına nasıl yardımcı olunur?
Çocuklar anaokulundan ilkokula geçerken, eğitim sürecine dahil olan her durum bu sürece katkıda bulunabilir. Örneğin, öğretmenlerin çocukların istediği gibi hareket edebileceği daha ferah bir sınıf yaratma görevi vardır. Bu geçiş sürecinde, ebeveynler de son derece endişeli hissedebilmektedir.
Çocuklarda dikkat ve zihinsel egzersizi iyileştirmek
Bu aşamada, çocukların daha fazla konsantre olabilmesi ve sıralarını takip edebilmesi önemlidir. Evinizde çocuğunuza yardımcı olabilmek için, ona hafıza güçlendirici egzersizler yaptırabilirsiniz.
Örneğin kutu veya kart oyunları, dikkati ve belleği güçlendirmenin harika bir yoludur. Kızma birader veya go fish bunun için iyi alternatiflerdir.
Kitap okuma zamanı
Okuma ve yazma, 6 yaşına gelen çocuklar için çok önemli iki aktivitedir. Başka bir deyişle, çocuklar anaokulundan birinci sınıfa başladığında okuma ve yazma öğrenir.
Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, eğer çocuğunuzun yazım kurallarını geliştirmesini ve daha hızlı öğrenmesini istiyorsanız, okuma kilit noktadır.
Evde çocuğunuzla kitap okuyarak geçirdiğiniz vakti artırın ancak herhangi bir zorlama veya baskı yapmaktan kaçının. Çocuğunuzun yaşına uygun kitaplar ve masallar kullanın.
Ödev yapmak için motivasyon
İlkokulun başlangıcı, genellikle çocuğun akademik hayatındaki en büyük zorluğu olan ödevin de başlangıcını belirtmektedir. Evde ödev yapmak zorunda olmak, pek çok çocuk için zorlu bir mücadele olabilir. Çocuklar yetişkinlerin yardımına, teşviğine ve çoğu zaman motivasyona ihtiyaç duyarlar.
Bildiğiniz gibi, ödev ebeveynin değil çocuğun sorumluluğudur. Çocuğunuza yardım edebilirsiniz ancak ödevini onun yerine yapmayın.
Son noktalar
Söz konusu diğer aktiviteler olduğunda, çocuğumuzu yeni roller üstlenmesi için cesaretlendirebiliriz. Örneğin, çocuğun daha sorumlu ve bağımsız hissetmesi için sabah kendi kendine giyinmesine olanak tanıyabiliriz.
Son olarak, ebeveyn olarak bu geçiş sürecini kolaylaştırmak için uzmanların ve öğretmenlerin tavsiyelerine uymak gerektiğini unutmamalıyız. Çocuğumuz bu süreçte bizim desteğimize ihtiyaç duyar.