Çocuklarınızın Bilmesi Gereken Güvenlik Kuralları
Çocuğunuza küçük yaşlardan itibaren belirli güvenlik kuralları öğretmeniz önemlidir. Ebeveynlerin, doğdukları andan itibaren çocuklarının mutluluğu hakkında endişe duymaları normal ve içgüdüseldir. Bu, özellikle fiziksel ve duygusal güvenlikleri söz konusu olduğunda geçerlidir.
Ebeveynlerin çocuklarına mümkün olduğunca destek olmak ve yardım etmek istemelerine rağmen, aşırı koruyucu olmamak da önemlidir. Çocuklarınız eninde sonunda büyüyecek ve belirli durumlarla kendi başlarına yüzleşmek zorunda kalacaklar. Bu nedenle, onlara bu güvenlik kuralları gibi faydalı araçlar vermek işe yarayacaktır.
Çocuğunuza Erken Yaşta Öğretmeniz İçin Güvenlik Kuralları
1. Çocuğunuzun, özellikle evde yalnızsa biri zili çaldığında kapıyı açmaması gerektiğini bilmesi çok önemlidir. Aynısı telefon için de geçerlidir. Arayanın bilgisi yoksa cevap vermemek daha iyidir.
2. Çocuğunuza, özellikle zorbalığa uğruyorsa , ihtiyaç duyduğu zaman yardım istemeyi öğretin. Bu sorun küçük çocuklar için, özellikle de bazı korkuları olan çocuklar için gündeme geliyor.
Çocuklar kendi başlarına olduklarında, istismarcılar için uygun bir hedef haline gelirler. Çocuğunuzun yardım istemenin bir zayıflık işareti değil, zekice bir şey olduğunu bilmesi önemlidir.
3. Çocuğunuza, vücuduna yalnızca kendisinin dokunabileceğini ve asla yabancılar tarafından dokunulmaması gerektiğini öğretin. Sarılmalar, öpücükler ve okşamalar sadece tanıdıkları insanlardan gelmelidir.
Aynı şekilde, vücutlarının bazı bölümlerine tanıdıkları ve güvendikleri insanlar tarafından bile dokunulmaması gerektiğini ve bunun gerçekleşmesi durumunda anne-babalarına derhal söylemeleri gerektiğini öğretin.
4. Başka bir güvenlik kuralı, çocuklara ev adreslerini ve ebeveynlerinin telefon numaralarını öğretmektir. Onlara yaşadığınız ülkenin acil durum numarasını da öğretmelisiniz.
Onlara, kaybolurlarsa, bir yetişkinden yardım isteyebilecek olmalarına rağmen oldukları yerde kalmaları gerektiğini öğretmek de iyi bir fikirdir.
5. Çocuklarınıza karşıdan karşıya güvenli bir şekilde geçmeyi, yaya geçitlerini kullanmayı ve yeşil ışığı beklemeyi öğretin. Ayrıca, geçmeden önce iki yöne de bakmak önemlidir.
6. Çocuğunuza doğru ile yanlış arasındaki farkı öğretmek çok önemlidir. Onlara asla kendilerini rahatsız, korkmuş veya endişeli hissettirecek sırları saklamamalarını öğretin.
Buna yardımcı olmak için, çocuklarınıza olanlar hakkında kendilerini kötü hissetmelerine neden olmadan, açık bir şekilde iletişim kurma fırsatı sağlamak önemlidir.
7. Çocuklarınız internet kullanmaya başladığında, onlara ev adresiniz gibi kişisel bilgileri paylaşmamayı ve asla yabancılarla konuşmamalarını öğretmek çok önemlidir.
8. Çocuklarınıza, ebeveynleri ile arkadaş olduklarını iddia etseler bile yabancıların arabalarına binmemeyi öğretin.
Benzer şekilde, ebeveynler, babaanne ve dedeler, kararlaştırılan yerden çocukları almalıdır ve geç kalırlarsa, çocuk beklemelidir.
9. İyi bir savunma tekniği, çocuğunuza bir şey onları rahatsız ettiğinde “dur” veya “beni yalnız bırak” demelerini öğretmektir. Bir şeyden hoşlanmazlarsa kesin olarak hayır demeyi öğrenmeliler.
10. Çocuklar güvenle oynamayı öğrenmelidir. Onlara küçük nesneleri ağızlarına koymamalarını ve kesici şeylerle oynamamalarını öğretin. Aynı şekilde, eğer diğer çocuklar bir oyunda yapmak istemedikleri bir şeyler yapmalarını isterlerse asla üstlerinde baskı hissetmemeliler.
Güvenlik kurallarına ek olarak, çocukların başladıklarını bitirmeyi öğrenmeleri önemlidir. Ek olarak, çocuklarınızı onayınız için değil, kendi iç duygularına göre hareket etmeye teşvik edin.
Bu şekilde çocuklarınız başkaları tarafından etkilenmeden ve hatta başkalarının kendileri hakkında söyledikleri veya düşündükleri şeylerden endişe duymadan kendileri için hareket etmeyi öğrenirler.
Belirlediğiniz tüm güvenlik kuralları net olmalı ve bilinen sonuçları olmalıdır. Örnek teşkil edecek şekilde hareket etmeli, tavsiyede bulunmalı ve sözlerinizde tutarlı olmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- García-Piña, C. A. (2008). Riesgos del uso de internet por niños y adolescentes. Estrategias de seguridad. Acta pediátrica de México, 29(5), 272-278. https://www.redalyc.org/pdf/4236/423640313006.pdf
- González, B. M. (2009). Taller para la detección de casos de abuso sexual infantil en niños de educación básica. Psicología Iberoamericana, 17(1), 24-37. https://www.redalyc.org/pdf/1339/133912613004.pdf
- Mariscal del Villar, S. (2000). Prevención del abuso sexual infantil. Revista ciencia y cultura, (8), 107-109. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S2077-33232000000200012&script=sci_arttext