Daha Fazla Anne Sütü İçin Ne Yapmak Gerekir?

Eğer bebeğinizi beslemek için vücudunuzun ürettiği süt konusunda sorunlar yaşıyorsanız, bu yazı sizin için ideal olabilir. Sizlere, bebeğin ihtiyacı olan sütü artırmak için bazı faydalı ipuçları vereceğiz.
Daha Fazla Anne Sütü İçin Ne Yapmak Gerekir?

Son Güncelleme: 16 Ağustos, 2018

Annenin ürettiği sütün miktarı, bebeğin emme frekansı ile bebeğin emzirilme etkinliğine bağlı olarak değişmektedir. Bebek emmeye başladığında yaptığı hareket iki hormonun harekete geçmesine neden olur: oksitosin ve prolaktin. Peki bunların dışında daha fazla anne sütü gelmesi için neler yapmanız gerekir?

İlk bilmeniz gereken şey, prolaktinin süt üretimini sağlayan hormon olduğudur. Buna ek olarak, bebek ne kadar fazla emzirilirse annenin göğüsleri de o kadar fazla miktarlarda süt üretir. Eğer çocuk annenin ürettiğinden daha fazla süte ihtiyaç duyarsa, bu durumda bebek daha fazla ve daha etkin bir biçimde emzirilmelidir. Bu sayede vücudun süt üretim miktarı da artacaktır.

Diğer hormon olan oksitosin ise göğüs kaslarının kasılıp büzülmesine ve böylelikle bebek emdikçe sütün, meme yolundan meme uçlarına akışına neden olmaktadır. Buna çıkarma (ejection) refleksi adı verilmektedir.

Bazı durumlarda annenin, bebeğin bitmek bilmeyen iştahını karşılayacak kadar çok miktarda sütü bulunmayabilir. Özellikle bu tür durumlarda, annenin süt üretimine katkıda bulunacak çeşitli yöntemlerin bulunduğunu bilmeniz size yardımcı olacaktır.

Daha Fazla Anne Sütü İçin Ne Yapmak Gerekir?

Vücudunuzun sağlıklı süt üretimini artırmak ve bu düzeyi korumak için aklınızdan çıkarmamanız gereken çeşitli ipuçları bulunmaktadır. Bunlar güçlü ve sağlıklı bir süt akışı sağlamanızı ve sütün doğal bir biçimde artmasını sağlayacak önerilerdir.

1. Bebeğin Memeyi Düzgün Bir Biçimde Kavramasını Sağlayın

Bazen, anne sütünün doğru ve yeterli bir biçimde bulunduğu ve üretilmeye devam ettiği, ancak bebeğin memeyi düzgün bir biçimde kavrayamadığı durumlar söz konusu olabilir. Bu nedenle bebek, ihtiyacı olan sütü ememez.

Bu tür durumlarda, sorunu düzeltmek için yapılması gereken şey elbette bebeğin düzgün bir biçimde emmesine yardımcı olmaktır. Örnek olarak bir hemşire ya da ebeden bebeği en iyi hangi pozisyonda emzirebileceğinize dair yardım isteyebilirsiniz.

Bebek emzirme mitleri

2. Göğüs Sıkıştırma Tekniği Uygulayın

Göğsü sıkıştırmak, bebeğin emme esnasında daha fazla süt alabilmesi için kullanılan bir tekniktir. Bu yöntem ayrıca pompa kullanıldığı durumlarda da daha fazla sütün çıkarılabilmesinde fayda sağlamaktadır.

Bu yöntemde göğüs bir elle tutulur ve göğüs kafesine yakın bir bölgeye yerleştirilir. Daha sonra parmaklar sıkı bir biçimde fakat acıya neden olmadan bastırılır. Bebek normal bir biçimde emmeye başladığında, memeyi serbest bırakarak sütün akışına izin vermek gerekmektedir.

3. Hayatınızda Değişiklikler Yapın

Belki farkında olmayabilirsiniz fakat günlük alışkanlıklarınızdan bazıları vücudunuzun süt üretimini etkileyebilir. Bu üretime olumsuz yönde etkisi olabilecek şeylere örnek olarak sigara içmek, doğum kontrol hapları kullanmak, stres ve aşırı yorgunluk gösterilebilir.

Günlük rutinlerinizde birtakım değişiklikler yaparak sütünüzün miktarını doğal bir biçimde artırabileceğiniz konusunda hiç şüpheniz olmasın!

“Kusursuz bir anne olmanın herhangi bir yolu yoktur; iyi bir anne olmanın ise milyonlarca yolu vardır.”

– Jill Churchill –

4. Yemek Düzenine Özen Gösterin ve Hazır Süt Kullanmayın

Bebeğiniz sizi emdiğinde vücudunuz daha fazla süt üretir. Eğer bebeğinizi emzirmeniz gereken periyotları atlar ve bunun yerine ona hazır süt verirseniz, doğal olarak bu davranış şekliniz vücudunuza daha fazla süt üretmesine yönelik bir mesaj vermeyecektir. Eğer pompa kullanmazsanız süt miktarınız zaman içerisinde azalacaktır.

5. Her İki Göğsünüzle Emzirin

İlk haftalar süresince her iki taraftan emzirmek daha fazla süt üretimi için oldukça fayda sağlayacaktır. Bu nedenle bebeğin emmeye başladığı göğsü her seferinde değiştirmeyi unutmamanız önemlidir. Çünkü ilk göğüs genellikle daha fazla miktarda harekete geçecektir.

Eğer hep aynı taraftan emzirmeye başlarsanız, o taraftaki göğüs daha fazla süt üretecek ve diğer tarafa göre daha büyük bir boyuta sahip olacaktır. İlk birkaç hafta süresince sütünüzün miktarından memnunsanız, her iki göğüsten ya da her emzirmede farklı bir göğüsten bebeğinizi doyurmaya devam edebilirsiniz.

6. İyi Beslenin

Kötü bir beslenme düzeni ile de bebek için süt üretmeniz mümkündür. Ancak bebek emzirirken daha iyi beslenmek elbette iyi bir fikir olacaktır. 

Bebek emzirmek ve vücudun süt üretimi önemli miktarlarda enerji gerektirmektedir. Bu nedenle, vücudunuzun sağlıklı bir süt üretimini sağlamak ve bu düzeni koruyabilmek için dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanız gerekmektedir.

Günlük olarak tükettiğiniz yiyeceklere tahıllar, sebzeler ve badem gibi süt üretimini artıran bazı yiyecekleri de ekleyebilirsiniz. Bu yiyecekler, çok fazla oranda ihtiyaç duyduğunuz ekstra kalorileri almanızda size yardımcı olacaktır.

Bebek annesini emiyor

7. Su İçin

Anne sütü %88 oranında su içermektedir. Bu nedenle eğer yeterince su tüketmezseniz vücudunuz su eksikliği yaşayacaktır.

Son olarak, sağlıklı sütünüzün olması için sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Yukarıda sıraladığımız önerileri takip eden anneler, bebeklerinin beslenmesi için yeterli miktarda süt sahibi olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.