Duygusal Cehaleti Önlemek İçin 5 Anahtar Bilgi

Duygusal Cehaleti Önlemek İçin 5 Anahtar Bilgi

Son Güncelleme: 12 Ağustos, 2018

Duygusal cehalet, kişinin belli duygusal durumlardan etkilenmek, duygularını yönetmek ve sahiplenmekte güçlük çekmesini ifade eden bir kavramdır. En temel duygusal becerilerde bile gelişme eksikliğine işaret eder. Bu anlamda hepimizin biraz cahil olduğumuz söylenebilir.

İşte bu yüzden, çocuklarını bu konuda eğitmek ebeveynlerin sorumluluğudur. Böylece duygusal cehaletin yetişkinliğe kadar devam eden bir sorun olmasına engel olabilirsiniz. Duygusal cehaleti önlemek temel duygulara dikkat edilerek başarılabilir.

Duygusal cehalet nasıl bir şeydir?

Duygusal zeka, okulda öğretilen bir şey değildir. Çocuklar bunu doğdukları andan itibaren, çevreleriyle ve diğer insanlarla ilişkileriyle öğrenirler.

Öte yandan, duygusal zeka sıklıkla uygulandığında gelişir. Çocukların daha fazla empati göstermesine ve sosyal olmalarına, ayrıca daha öz güvenli hissetmelerine yardımcı olur. Bütün bunlar çocuğun uzun vadede daha mutlu hissetmesini sağlar.

Bir kişinin duygusal cehaletten muzdarip olduğunu tanımak için aşağıdaki işaretlere dikkat etmelisiniz :

  • Siyasi, sportif, ideolojik, dini veya cinsel fanatiklik. Çoğu zaman bu ayrılıkçılık, vatanseverlik ya da ırkçılık gibi şeylerle ilgilidir.
  • Her zaman haklı olmak istemek
  • Sadece politik düzeyde değil, farklı bağlamlarda da bireysel olarak algılanan otokratik tutum
  • Eleştiriye karşı tahammülsüzlük ve katılık
  • Baskı, sansür
  • Stres
  • Fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak teslimiyet hâli
  • Çeşitli bağımlılıklar: iş, oyunlar, alkol, uyuşturucu, gıda, seks
  • Kötümserlik
  • Şiddet
  • Mağduriyet
  • Çeşitli kronik hastalıklar

Duygusal cehaleti önlemek için 5 anahtar bilgi

Çocukları duyguları hakkında eğitmek ve duygusal cehaleti önlemek isteyen ebeveynlerin bu duygularla nasıl başa çıkacaklarını bilmeleri önemlidir.

Bu bakımdan sizin de uyması gereken temel kurallar vardır. Bu tür bir eğitim almamış olsak bile sosyal ilişkiler uyum sağlamamızı mümkün kılar.

Duygularımızın farkında olmak ve duygusal cehaleti önlemek için şu önemli kuralları izlememiz gerekir:

  • Duygularınızı tanımak. Ne hissettiğinizi anlayın. Bazen tanımadığımız veya anlamadığımız şeyleri hissederiz, ancak bu hislerin var olduğunu bilmek önemlidir.
  • Ne hissettiğinizi kabul etmek. Ne olursa olsun, hissettiklerimizi inkar etmek bize kolay gelir. Ancak her şeyden önce kendi hislerimizi tanımamız önemlidir. Bazı duygular utanç verici olabilir, ama yine de onlarla yüzleşmek zorundayız.
  • Duygularınızı yönetmek. Gözlem yapıp ardından hislerimiz konusunda ne yapacağımıza karar verebiliriz. Kendinize zaman tanıyın ve duygularınızın zamanı gelince ortaya çıkmasına izin verin.
  • Kendinizi özgürce ifade edin. Bir karar verildikten sonra, istediğiniz duyguyu ifade etme özgürlüğünü hissedin.
  • Kendi duygularınızı yaratın. Kendi içinizden duygular üretmek mümkündür. Bu hem kişisel bakımdan hem de ilişkileriniz açısından hayatınızı daha rahat kılar. Ancak bunun başkaları tarafından nasıl algılandığına ve bizi olumlu etkileyip etkilemediğine dikkat edin.

Bu süreçte çocuklarınıza yardım etmek

Söylediğimiz gibi duygusal zeka, okulda öğretilen bir şey değildir veya bu konuda elimize kullanım kılavuzu verilmez. Duygusal beceriler günlük deneyimlerle geliştirilir. Çevremiz ve ailemizle olan bağımız belirleyicidir.

Çocukların bu yönde gelişmesine yardımcı olmak, aşağıdaki önerilerle üstlenebileceğimiz bir görevdir:

Çocuğunuzla bağlantı kurun

Ebeveynlerin çocuklarına nasıl hitap ettikleri önemlidir. Bu etkileşim bir zihin haritası çizen sinirsel bağlantılar üretir. Örneğin bebeğinize bakın, onunla konuşun ve duygularına tepki verin. Çocuk henüz anne rahmindeyken duygusal zekayı öğrenmeye başlar.

Çocuğunuzu dinleyin

Örnek olarak öğrenmek, duygusal zeka geliştirmenin en önemli yollarından biridir. Başka bir deyişle, bir çocuk kendisine nasıl davranılıyorsa başkalarına da öyle davranacaktır. Ebeveynler güler yüzlü, şefkatli ve saygılı olursa, çocuk bu örneğe dayanarak hareket eder. Aktif dinleme yöntemi, bir çocuğun kendisiyle ilgilenildiğini hissetmesi için çok önemlidir.

Çocuğunuzun duygularını tanımasına yardımcı olun

duygularınızı tanımak

Erken yaşlardan itibaren çocukların duyguları ve hislerini tanımlamaları ve adlandırmaları zorunludur. Bu duyguları korkmadan ifade etmek ve kabul etmek için kendilerini özgür hissetmeleri gerekir.

Öfke, hüzün ve neşe aynı değere sahiptir. Hayal kırıklığı gibi daha karmaşık duygular geliştirmek için oyun veya kitaplardan yararlanın.

Çocuklar duygularını nasıl ifade ediyor?

Çok küçük çocukların gerçekten ne hissettiklerini ve nasıl tepki vereceğini bilmemeleri normaldir. Bu nedenle ağlama ve öfke nöbetleri yaygındır. Bu yüzden ağladıkları ya da korktukları için bir şey olmadığını söylemeniz gerek. Pozitif ve negatif duygular olduğunu ve bunların hepsinin normal olduğunu bilmeliler. Çocuklarınızın duygularıyla asla dalga geçmeyin.

Fiziksel temas

Duygusal zeka aynı zamanda fiziksel temas yoluyla da uygulanır. Çocuklar için okşayış, sarılma ve öpücükler vazgeçilmezdir. Yakınlık, kendilerini daha güvende hissettirir, bu da esenlik hissi yaratır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.