Ebeveynlerin 7 Önemli Sorumluluğu
Ebeveynlerin sorumluluğu yalnızca çocuklarının materyal ihtiyaçlarını karşılamaktan ibaret değildir. Yetişkin bireyler aile kurmaya ve çocuk sahibi olmaya karar verdikten sonra onları çok önemli sorumluluklar beklemektedir.
Çocuk yetiştirme konusunda kesin ve net kuralların yazılı olduğu bir kılavuz olmasa da doğru şeyleri önceliklendirebilmek için bir takım sorumlulukların farkında olmak gerek.
“En büyük hayaller sahnedeki büyük konuşmacılar tarafından ortaya atılmaz. Onlar çocukların başucunda ortaya çıkarlar. En büyük hayal görme fırsatı pazartesi ve pazar günleri arası saat 7:30’dan 21:30’a kadar görülür. Günün bu son saatlerinde neler yapabileceğimizin ve neler yapmamız gerektiğinin tohumlarını ekme şansını buluruz. Karşınıza çıkan her fırsatı değerlendirin.”
-Andy Stanley-
Bu açıklamayı tek bir cümle ile özetleyecek olursak, ebeveynlerin temel görevi çocuklarının haklarını (ve görevlerini) korumaktır. Bu da ancak ailenin, özellikle de çocukların refahına odaklanmış bilinçli kararlar vermekle mümkün olabilir.
Sevginizi göstermenin yollarına bir göz atın ve anne ve baba olarak neler yapmanız gerektiğini öğrenin.
Ebeveynlerin en temel sorumlulukları nelerdir?
1. Mutlu ve güvenli bir ev ortamı oluşturmak
Ebeveynlerin ilk sorumluluğu çocuklarının büyüdüğü ve geliştiği çevrenin sağlıklı ve stabil olduğundan emin olmaktır. Birlikte kaliteli zaman geçirmek, sağlıklı beslenmek ve birlikte eğlenceli aktiviteler yapmak bunun bir parçasıdır.
Bu bağlamda, çocukların ev ortamında ihtiyaç duydukları zaman yalnız kalabilmeleri ve kendi özel alanlarına sahip olmaları da bir o kadar önemlidir.
2. Karşılıksız sevmek
Ebeveynler, çocuklarının uygunsuz buldukları hareketlerini düzeltmekle yükümlüdürler. Bu sayede, büyüdüklerinde daha düşünceli, anlayışlı, empati kurabilen , kurallara uyan ve sağlıklı yaşamayı bilen yetişkinler olurlar.
Fakat, bu sorumluluğun daha da önemli olan bir noktası da vardır. Ebeveynler olarak, verdiğimiz tavsiye ve sağladığımız olanakların çocuklarımıza karşı saygı ve sevgi çerçevesinde olduğunu onlara hissettirmeliyiz.
3. Korumayı ve kendine bakmayı öğretmek
Çocukların güvenliğini sağlamak ebeveynlerin önemli sorumluluklarından biridir. Hayatta karşılarına çıkabilecek tehlikelere karşı çocukları hazırlamak anne ve babaların görevidir.
Çocuklarımızın başına kötü bir şey gelmesini önlemek için aşırı korumacı davranmak, onları kristal bir topun içinde her tehlikeden uzak büyütmeye çalışmak mümkün değildir. Fakat, kendi başlarının çaresine bakmayı öğretmek ve onları daha dayanıklı bireyler olarak yetiştirmek mümkündür.
4. Sağlık durumlarını takip etmek
Çocukların sağlık durumu söz konusu olduğunda yalnızca fiziksel sağlık durumları değil ruhsal ve psikolojik durumları da bir o kadar önemlidir.
Bir bireyin sağlıklı gelişim süreci çocukluktan başlar. Bu sebeple, erken yaşta sağlık durumlarını sık sık takip etmek gelişim sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlediğinden emin olmak açısından gereklidir.
5. Özgüvenlerinin gelişimine yardımcı olmak
Çocuklar birkaç aylık olduktan sonra öz farkındalıkları gelişmeye başlar. Kendilerini ebeveynlerinin gözünden görürler ve gördükleri sevgi ve ilgiye bağlı olarak kişilikleri gelişir.
Çocuklarınıza kendilerini sevmeyi, saygı duymayı, kendilerini cezalandırmadan eleştirebilmeyi ve bunu yaparken kendilerine yüklenmemeleri gerektiğini öğretin. Bu şekilde, hatalarından ders çıkarabilir ve gelecekte kendi ayakları üstünde durabilen bireyler olarak yetişirler.
6. Sınır koymak ve cezalar konusunda tutarlı olmak
Bu, özellikle de günümüz ebeveynlerinin en dikkat etmesi gereken noktalardan biridir. Kural ve sınır koymak çok kolay olmadığı gibi bazı durumlarda acımasızca da algılanabilir. Fakat, çocukların sağlıklı gelişimi için olmazsa olmazdır.
Erken yaşta çocuklara öğretilen disiplin kavramı gelecekte başarılı olmanın anahtarıdır. Kural koymak onların ileride yaşayabilecekleri hayal kırıklıklarına karşı daha dayanıklı olmalarını ve kendilerini kontrol edebilmelerini sağlar.
7. Örnek alınacak davranışlar sergilemek
Eğer çocuklarınızın bir takım davranışları benimseyip bu şekilde davranmalarını istiyorsanız bunu öğretmenin en etkili yolu anne ve babalar olarak onlara iyi örnek olmaktır. Ebeveynlerin oluşturduğu örnek, sözden daha etkili bir öğretme aracıdır.
Bir takım değerleri öğretmek söz konusu olduğunda eylemler sözlerden çok daha etkilidir. Çocuğunuzun yetişkin bir birey olduğunda nasıl davranmasını istiyorsanız siz de o şekilde davranarak ona örnek olun.
Ebeveynlerin temel sorumlulukları hakkında son sözler
Çocuk yetiştirme konusunda dikkat edilmesi gereken birçok nokta olsa da yukarıda bahsedilenler ebeveynlerin en temel sorumluluklarıdır.
Tutarlı ve doğru davranışlarla çocuklarınızın doğru ve sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmesini sağlayabilir ve yetişkinlik dönemi için sağlam bir zemin yaratabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barbeta Viñas, M. (2019). La educación y la autoridad paternas: una exploración cualitativa. Política y sociedad, 2019, vol. 56, núm. 3, p. 713-736. Disponible en: https://dugi-doc.udg.edu/handle/10256/18210
- Brizuela Tornés, G. B., González Brizuela, C. M., González Brizuela, Y., & Sánchez Pacheco, D. L. (2021). La educación en valores desde la familia en el contexto actual. Medisan, 25(4), 982-1000. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1029-30192021000400982&script=sci_arttext&tlng=pt
- Guerrero, E. G. P., Marín, M. P. R., Carrillo, L. J. L., & Ruiz, L. K. J. (2023). Medición del Autoconcepto: Una Revisión. Psykhe. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/ser…
- Hernández Quirama, A., Linares García, J., & Rojas Betancur, H. M. (2019). Cambios y permanencias en la organización familiar del cuidado. Hallazgos, 16(31), 187-211. Disponible en: https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/hallazgos/article/view/4993
- López Lorca, H. F. (2010). Pautas de transmisión de valores en el ámbito familiar. [Tesis de grado, Universidad de Murcia]. Archivo Institucional. Disponible en: https://www.tdx.cat/handle/10803/10808
- Palacio, P. A. S., & Múnera, M. V. (2018). El papel de la familia en el desarrollo social del niño: una mirada desde la afectividad, la comunicación familiar y estilos de educación parental. Psicoespacios: Revista virtual de la Institución Universitaria de Envigado, 12(20), 173-198. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6573534
- van Barneveld, H. O., Rodríguez Aguilar, B., & Robles Estrada, É. (2012). La percepción de la crianza en padres, madres e hijos adolescentes pertenecientes al mismo núcleo familiar. Liberabit, 18(1), 75-82. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1729-48272012000100010&script=sci_arttext
- Velázquez, L. E. T., Garduño, A. G., Luna, A. G. R., & Silva, P. O. (2008). Responsabilidades en la crianza de los hijos. Enseñanza e investigación en Psicología, 13(1), 77-89. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29213107