Evde Bağırmaktan Kaçınmanın Yolları

Eğer son zamanlarda aile üyeleri birbirlerine sürekli bağırdıkları için evde huzurun kalmadığını düşünüyorsanız, bu makalede vereceğimiz tavsiyelerin size büyük yardımı olacaktır.
Evde Bağırmaktan Kaçınmanın Yolları

Son Güncelleme: 30 Temmuz, 2018

Evde bağırmaktan nasıl kaçınılabilir? Aslında bu ebeveynlerin sıklıkla sorduğu bir soru.  Daha da sık merak edilen ise, sakin bir şekilde başlayan bir sohbetin nasıl olup da çığlık çığlığa bir kavgaya döndüğü.

Bu durum evinizde günlük hayatın bir rutini haline gelmiş bile olsa, yine de umudunuzu kaybetmeyin. Siz ve aileniz bağırmaktan kaçınmayı öğrenebilir, evinizde huzurlu bir ortam yaratabilirsiniz.

Evde bağırmaktan kaçınmak için 6 pratik öneri 

Yanlış anlaşılmalar ve bağırmalar genellikle aile üyelerinin birbirini dinlememesinden ve iletişim eksikliğinden kaynaklanır. Bu makalenin devamında vereceğimiz öneriler ise sorunun üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

1. Problemi tanımlayın 

Her şeyden önce, ebeveynler artan şiddette bağırmalara sebep olan stres ve asabiyeti fark etmelidir. Ama bununla yüzleşmenin ve değiştirmenin tek yolu da, gerçekçi olarak problemi tanımlamaktan geçer.

Bir kez problemi fark edip tanımladıktan sonra, artık bir çözüm arayabilir ve bu konuda aile üyelerinin çeşitli fikirlerini dinlemeye hazır olabilirsiniz.

bağırmaktan kaçınma

2. Bir aile olarak buna kendinizi adayın 

Ailece bağırmayı bırakmak ve birbirinizle saygılı bir şekilde konuşmak tek çözümdür. Küçük ve ergen çocuklarınıza ebeveyn olarak siz de dahil olmak üzere hepinizin bağırmamayı öğrenmeniz gerektiğini açıklayın.

Ancak, bunun gerçekleşebilmesi için birbirinizin desteğine ihtiyacınız olacaktır. Bu da birbirinize karşı sabırlı olmak için çaba göstermeniz gerektiği anlamına geliyor.

Eğer bunu yapabilirseniz, kısa sürede kimsenin birbirine karşı sesini yükseltmesinin gerekmediği, uyumlu bir ev ortamına kavuşabilirsiniz.

3. Sakinleşmek için kendinize zaman tanıyın 

Amerikan Çocuk Hastalıkları Derneği’ne göre, öfke son derece normal ve çoğunlukla sağlıklı bir insani duygu. Ancak sorun, öfkenin sizi kontrol etmesine izin verdiğinizde başlıyor.

Eğer kendinizi patlamak üzere hissediyorsanız ve tek düşünebildiğiniz ailenizden birine bağırmaksa, bir adım geri çekilin. Sakinleşmek için kendinize biraz zaman tanıyın.

Bunun en iyi yolu, birkaç derin nefes almak ve sakinleşene kadar evdeki başka bir odaya geçmek. Öfkeden deliye döndüğünüzde bunu yapabilmek kolay değil tabii ki, ama emin olun gösterdiğiniz çabaya değecek.

4. Konuşmadan önce ne söyleyeceğinizi ve nasıl söyleyeceğinizi bir düşünün 

Birine tepki göstermeden önce neden kendinizi onun yerine koymuyorsunuz? Olanları bir de onun gözünden görmeyi deneyin.

Karşınızdaki kişiyi üzebilecek alaycı veya imalı sözler sarf etmekten kaçının. Bu şekilde huzuru koruyabilirsiniz.

Daha da ötesi, çocuklarınıza da duygularını ve öfkelerini bağırmadan, sakin bir şekilde ifade etmeyi öğretmelisiniz. 

5. Gerektiğinde doğrudan özür dileyin 

Negatif duyguların sizi evdeki bağrışmaları azaltmak olan asıl hedefinizden uzaklaştırmasına izin vermeyin. Eğer kendi öfkenizin kontrolünü kaybeder ve kendinizi aile üyelerinden birine bağırırken bulursanız, bunun sorumluluğu alın ve özür dileyin.

Diğer taraftan, eğer bağıran kişi çocuğunuzsa, karşılık olarak ona bağırma isteğinizi kontrol altına almaya çalışın. Otoriter ama sakin bir tonda tepki vermek çocuğunuzu da sakinleştirerek ona iyi bir örnek olmanızı sağlayacaktır.

Çocuğunuza o bağırmayı bırakana kadar kendisini dinlemeyeceğinizi söyleyebilirsiniz. Daha da ötesi, onun dilediği özürleri de sabırla kabul etmelisiniz. 

6. Yangına körükle gitmek her şeyi daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramaz 

Eğer aileniz kötü bir gün geçiriyorsa, küçük bir kıvılcım bile yangına dönüşebilir. Bu yüzden de, bir tartışmaya veya yanlış anlaşılmalara sebep olabilecek negatif yorumlardan kaçının. 

Sizi sakinleştirecek bir yer veya bir aktivite bulun ve çocuklarınızın da aynı şeyi yapabilmelerine yardımcı olun.

bağırmadan disipline etmek

Çocuğunuzu bağırmadan disipline edin 

Yanlış bir şey yaptığında çocuğunuzu azarlamak disipline etmenin en hızlı yolu gibi görünebilir. 

Ama bu aynı zamanda çocuğunuzun davranışını daha da kötüleştirmenin de en hızlı yoludur. Çünkü bu şekilde, çocuğunuza öfkesini göstermesinin en iyi şeklinin bağırmak olduğunu öğretmiş olursunuz.

Evde bağırmaktan kaçınmak için, çocuklarınızın da uyacağı basit ve net kurallar koymalısınız.

Bu kurallar hakkında çocuklarınızla sakin bir şekilde konuşun ve kuralları hatırlamalarını sağlayacak yollar bulun. Örneğin, bir liste yaparak kolayca görülebilecek bir yere asabilirsiniz.

Kurallara uymamanın yol açabileceği sonuçları çocuklarınıza açıklamak da davranışlarını düzeltmelerinde yardımcı olacaktır. Ki bu durum öfkelendiklerinde bağırmaya meyilli oldukları için özellikle ergen çocuklarla baş ederken geçerli.

Unutmayın, bağırmak belki zararsız gibi görünebilir, ama aslında ailenizde çok ciddi duygusal hasarlar yaratır. Bunun olmaması için, öz kontrol, sabır ve empatiye ihtiyacınız var. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.