Hastalık Hastası Ebeveynler: Özellikleri, Riskleri ve Önleme Yolları

Hastalık hastası ebeveynler, kontrol edemedikleri bir korku duyarlar ve bu da onların gerçekleri net bir şekilde görmelerine engel olur. Bu duruma sahip ebeveynlerin yapabileceği en iyi şey sakin olmak ve bir doktora danışmaktır.
Hastalık Hastası Ebeveynler: Özellikleri, Riskleri ve Önleme Yolları

Son Güncelleme: 14 Haziran, 2019

Hastalık hastası insanlar, herhangi bir belirti olmamasına rağmen sağlığı için olağandışı bir endişe duyan insanlardır. Hastalık hastası ebeveynler ise bu korkuları çocuklarıyla ilgili yaşarlar.

Annelik içgüdüleri, bazen kendimizden çok çocuğumuzun sağlığı için endişe etmemize sebep olur. Birçok anne, özellikle de çocuğu küçükse, onun hayatının etkilenmemesi için kendi belirtilerini görmezden gelir. Bu annelerin günlük olarak gösterdiği sevginin en saf formlarından biridir. Çocuğumuzun sağlığı ile ilgili bir şeyler ters gidiyorsa, bu durum düzelene kadar yerimizde duramayız. Ciddi bir şey olmadığını öğrenene kadar da asla dinlenemeyiz.

Ne yazık ki, bu korku bazen kontrolden çıkabilir ve çocuğumuzun durumuyla ilgili yanlış algılara kapılmamıza sebep olur. Bu da yanlış teşhise ve de aşırı korku ve anksiyeteye yol açabilir. Hastalık hastası ebeveynler neyin olası olup olmadığını ayırt edemezler. Bu da büyük komplikasyonlara neden olur.

Hastalık hastası ebeveynler ve özellikleri

Neredeyse tüm hastalık hastası ebeveynleri birleştiren ortak payda, fazlasıyla olumsuz bir bakış açısı ve her zaman her şeyin en kötüsünün olacağını düşünmeleridir. Bu olumsuz düşünceler de ebeveynlerin çaresiz yollara başvurmasına sebep olur.

Bu ebeveynlerin ilk ve muhtemelen yapabilecekleri en kötü şey belirtileri internetten araştırmaktır. Hastalık hastası ebeveynler bunu asla yapmamalıdır. Çocuğunuzun belirtilerinden bazılarını basitçe “analiz” ederek doğru bir teşhis koymanız mümkün değildir.

hastalık hastası ebeveynler

Tıp uzmanları, bir teşhis koyarken birçok faktörü dikkate almak üzerine bir eğitim almışlardır. Bu faktörler; yaşam tarzı, beslenme, yapılan aktiviteler, çevre, vb. şeyleri içerir. Ayrıca tabii ki, teşhis koyma sürecinde kan testi, idrar testi, röntgen vb. işlemler de yapılır.

Aynı zamanda, hastalık hastası ebeveynler ciddi boyutlarda acı çektiklerini gösterir. Bunu yaparak sadece kendi çocuklarını endişelendirmiş olurlar. Hatta bunun sonucunda çocuğa kalıcı bir korku bile yerleşebilir.

Kullanılan kelimelerde ve ifadelerde dikkatli olmak çok önemlidir. Hastalık hastası ebeveynlerin bu gibi durumları çok dikkatle ele almaları gerekir .

“Neredeyse tüm hastalık hastası ebeveynleri birleştiren ortak payda, fazlasıyla olumsuz bir bakış açısıdır.”

Ayrıca, bu ebeveynler sürekli olarak bir şey olacakmış gibi tetikte olurlar. Örneğin, bu durum genellikle kendi çocukları ona bir hastalık bulaştırma ihtimali olan diğer çocuklarla bir araya geldiğinde ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda önlem almak tabii ki iyidir ama aşırı korku olumsuzdur.

Hastalık hastası ebeveynlerin diğer tipik davranışları

  • Çok az bir ısı değişimi fark ettikten sonra sürekli olarak çocuklarının ateşini ölçerler.
  • Çocuğa bazen onu rahatsız edecek kadar çok tekrar tekrar nasıl hissettiğini sorarlar.
  • Örneğin, hava soğuksa çok fazla yasak koyarlar ve aşırı önlemler alırlar. Aynı durum, çocuk herhangi bir hastalıktan sonra iyileştiğinde de meydana gelir.
  • Küçücük bir değişim ya da belirtide hemen doktoru arama ihtiyacı hissederler. Bu durum, doktorun söylediği belirtilerden biri olmasa bile gerçekleşebilir.

Bir ebeveyn olarak hastalık hastası olmak nasıl yenilir?

İlk ve en önemli tavsiyemiz sakin kalmanızdır. Aksi halde, hem çocuğunuzu korkutup endişelendirirsiniz hem de ona kötü örnek olmuş olursunuz. Unutmayın: Çocuğunuz sizin yaptıklarınızı gözlemler ve bu şekilde öğrenir. Eğer siz kendinizi sakin tutamazsanız, çocuğunuz da olumsuz durumlarda kontrolünü kaybetmeyi öğrenir.

çocuğa ilaç veren kadın

Aynı zamanda, eğer belirtiler uzun süre devam ediyorsa ya da çok yoğunsa çocuğunuzu doktora götürmeyi ihmal etmeyin Bunu yaptığınızda, doktorunuzun söylediklerini harfi harfine uyguladığınızdan emin olun. Eğer doktorunuzun söylediklerine güvenmiyorsanız çocuğunuzu doktora götürmek tamamen anlamsız bir hareket olacaktır.

Birçok insanın düşündüğünün aksine, yapabileceğiniz en kötü şey, sizi endişelendiren şeyi düşünmeyi bırakmaya çalışmaktır. Hatta, bunu yaptığınızda daha çok korku ile uğraşırsınız. Bunun sonucunda, belirtilere daha çok dikkat eder hale gelirsiniz. Tabii ki çocuğunuzun gösterdiği belirtilere dikkat etmek önemlidir ama pireyi de deve yapmamak gerekir.

Bir hastalığın en iyi çözümü onu baştan önlemektir. Pek bunu nasıl yapabilirsiniz? Çocuğunuzun aşı takvimini iyi takip ettiğinizden emin olun. Sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivite gibi faydalı alışkanlıklar oluşturun.

“Eğer belirtiler uzun süre devam ediyorsa ya da çok yoğunsa çocuğunuzu doktora götürmeyi ihmal etmeyin.”

İnternet araştırmalarından ve kendi kendinize ilaç vermekten kaçının

Hastalık hastası ebeveynler, hem çocuklarının hem de kendilerinin ruhsal ve fiziksel durumunu olumsuz etkiler. Ayrıca bu ebeveynler, çok ciddi hatalar yapar. İnternetten hastalık bilgilerine bakmak da bu hatalardan biridir.

Dahası, bazı ebeveynler bir tıp uzmanı tarafından tavsiye edilmemiş olan tedavi yollarına da başvurabilir. Bu tedavilere başlamadan önce çocuklarını doktora bile götürmezler. Bir diğer çok tehlikeli uygulama ise çocuğa kendi kendinize ilaç vermektir. Bunu yapmak, ciddi zehirlenmelere yol açabileceği gibi, ileride çocuğunuzun antibiyotiğe bağışıklık geliştirmesine ya da başka yan etkilere sebep olabilir.

Son olarak, hastalık ve yaralanma hakkında yoğun korkularınız varsa kendiniz için de bir tedavi yolu arayabilirsiniz. Psikolog ve psikiyatristler bu konuyla başa çıkmak için eğitim almışlardır, bu yüzden çekineceğiniz bir durum yoktur.  Tedavi yoluna gitmek, çocuğunuza iyi bakabilmek ve ona olan derin sevgi ve adanmışlığınızı gösterebilmek için iyi bir yoldur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.