Boğmaca Aşısı: Bilmeniz Gerekenler

Boğmaca Aşısı: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2019

Boğmaca aşısı olmak çocuğunuzun sağlığını korumak için önemli bir rol oynayabilir. Daha fazlasını öğrenmek için bu makaleyi okuyun.

Aşılar son dönemde tartışmalı konular haline geldi. Boğmaca aşısı hem hamilelik esnasında hem de bebeğin erken dönemlerinde tavsiye edilir.

Boğmaca son derece tehlikeli bir hastalıktır. Bu durum özellikle bebekler için geçerli olsa da her yaşta ortaya çıkabilir. Bu nedenle hamilelik esnasındaki ve çocuğunuzun ilk yaşlarındaki aşı takviminizde boğmaca aşısı mutlaka bulunmalıdır.

Çocuğun aşılanması ebeveynlerin kararıdır fakat her zaman doktorunuza danışarak aşıların hangi konularda koruma sağladığını bilmek önemlidir. Kısacası aşılar çocuklara garanti edilen bir süre boyunca bazı hastalıklara karşı bağışıklık kazandırır.

Boğmaca nedir?

Boğmaca Bordetella pertussis adı verilen bir bakteri nedeniyle ortaya çıkan bir solunum yolu enfeksiyonudur. Son derece bulaşıcıdır ve ilk aşamada bir soğuk algınlığı olarak başlar fakat sonradan zaman içerisinde karmaşıklaşır. Gözlerin yaşlanması, hapşırma ve hafif öksürük gibi semptomlarla başlar.

bogmaca geçiren çocuk

İlk iki hafta boyunca süren soğuk algınlığına benzeyen semptomlardan sonra öksürük daha kalıcı hale gelir ve asfiksi, kusma gibi nöbetleri tetikler.

Küçük çocuklar ve bebeklerde hastalık ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Çocuğunuzu boğmacadan koruma yolları

Günümüzde çocuğunuzu boğmacadan korumanın en etkili yöntemi aşılamadır.

Bu amaçla yapılan aşılar erken çocukluk boyunca uygulanır, fakat çocuğun hala annenin rahminde olduğu dönem olan hamilelikte de uygulanabilir.

Bu durumda anne aşılanır. Bu şekilde bebek hayatının ilk iki ayı için bu hastalığa bağışıklık kazanmış olur, bu noktada bir doz daha aşı olur.

Bu trivalan aşı şeklinde yapılır, ayrıca tetanoz ve difteriden de korur. Trivalan aşı hamileliğin 27-32. haftaları civarında uygulanır.

Bebek doğduğunda aşı takvimi izlenerek çocuk karma veya hazır aşılar aracılığıyla boğmacadan korunur.

“Çocukluk çağında baba korumasından daha güçlü bir ihtiyaç düşünemiyorum.”

–Sigmund Freud

çocuk doktoru

Boğmaca aşısının potansiyel etkileri nelerdir?

Tüm aşılar vücudumuzu kendini belirli bir patolojik harp maddesine karşı savunması için hazırlar, bu nedenle aşılama sonrası bazı yan etkilerin olması normaldir.

Hafif ateş veya enjeksiyonun yapıldığı bölgede hafif kızarıklık oldukça normaldir. Asabiyet ve uykusuzluk gibi belirtilerin aşılamayı takip eden birkaç gün içinde artması da mümkündür.

Eğer ateş 40 dereceyi aşarsa derhal bir doktora gitmenizi tavsiye ederiz. Kalıcı ağlama sendromu veya epilepsi krizleri gibi daha ciddi yan etkilerin ortaya çıkması son derece düşük ihtimaldir.

Eğer çocuğunuzun aşının içinde bulunanlardan birine alerjisi var ise aşı yapılmamalıdır.

Hala boğmaca salgınları var mıdır?

Modern tıp henüz bu hastalığı yok edememiştir. Her yıl dünya çapında 195,000 civarında vaka görülmektedir. İspanya’da vaka sayısı dikkate değer değildir fakat yüksek oranda aşılama yapılıyor olması bu hastalığın görece kontrol altında tutulmasını sağlamaktadır.

aşı olan hamile kadın

Son yıllarda İspanya’da altı aydan küçük çocuklar arasında vakaların sayısında bir artış olmuştur, bu nedenle İspanyol Pediyatrik Derneği aşı takvimlerine uyulmasını tavsiye etmektedir.

Ebeveynler, aile büyükleri ve sağlık uzmanları gibi çocuklarla direkt temasta bulunan insanlar için de aşı tavsiye edilmektedir.

Kuşkusuz, söz konusu çocuğunuzun sağlığını korumak olduğunda fazla tedbirli olmak diye bir şey yoktur. Bu nedenle doktorunuzla hamilelik ve erken çocukluk döneminde takviminize almanız gereken boğmaca aşısı ve diğer tüm aşılarla ile ilgili konuşmanızı tavsiye ederiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Campins M, Moreno-Pérez D, Gil-de Miguel A, et al. Tos ferina en España. Situación epidemiológica y estrategias de prevención y control. Recomendaciones del Grupo de Trabajo de Tos ferina. Enferm Infecc Microbiol Clin. 2013; 31 (4): 240-253. doi:10.1016/j.eimc.2012.12.011
  • Moreno D, Baquero F, Gonzalo R, Cilleruelo M. Tos ferina. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de la AEP: Infectología pediátrica. [En línea].
  • VV.AA. Tos ferina (tos convulsiva o convulsa, o coqueluche). Manual MSD- Versión para profesionales. [En línea].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.