Bebeklerde Aşıların Yan Etkileri

Bebeklerde Aşıların Yan Etkileri

Son Güncelleme: 22 Haziran, 2018

Aşıların bebekler üzerindeki yan etkileri her zaman bir tartışma konusu olmuştur. Çoğu uzman aşı kullanımını tavsiye etse de, bu uygulamayı reddedenler de vardır.

Aşıların yan etkilerini bilmek önemlidir, böylece ebeveynler aşı planlaması konusunda doğru karar verebilirler.

Aşılar hastalıkları önlemek için tasarlanmıştır. Bu konudaki tartışmaların nedeni, aşıların pek çocuğunun hastalığa yol açan virüs kullanılarak oluşturulmasıdır.

Bununla birlikte, aşıların kullanımı bir zamanlar yaygın olan ölümcül hastalıklarda önemli bir düşüşe neden olmuştur.

Bir bebek doğar doğmaz sağlığını korumak önemlidir. Aşılar, erken yaşlarda enfeksiyonu önleyerek bu dönemde ölümcül olabilecek hastalıklara karşı koruma işlevini yerine getirir.

Bu yüzden çocuk doktoruna yapılan her ziyarette aşı konusunu tartışmak çok önemlidir.

Aşı kontrolü

Çocuk doktoruna gittiğinizde görüşmenizin önemli bir parçası, bebeğinizin aşılarının güncel olup olmadığını doğrulamak olmalıdır.

Aşıların planlanması, çocuğun yaşına ve gelişimine bağlıdır. Bazı durumlarda, etkili ve güçlü olması için birden fazla doz gerektiren aşılar vardır.

Yedi farklı çocuk hastalığının önlenmesi için her bebeğe uygulanması gereken temel aşılar şunlardır:

  • Difteri
  • Tetanoz
  • Boğmaca
  • Hepatit B
  • Çocuk felci
  • Hib ve pnömonik aşısı (sırasıyla bakteriyel ve viral menenjite neden olan hastalıklar)

İkinci aydan itibaren, tüm aşılar planlanabilir. Takviyeler, endikasyonlara bağlı olarak her iki veya dört ayda bir gerçekleşir.

DTap (Difteri/ Tetanoz / Bpğmaca ) ve Çocuk Felci aşıları 4-6 yaşlarına kadar takviye edilir.

Aşılar, yetkili bir laboratuvar tarafından üretilmiş olduklarından emin olunarak, uzman bir doktorun sıkı denetimi altında yapılmalıdır.

Bebeklerde aşıların yan etkileri nelerdir?

Aşılar bebeklerde her zaman bir çeşit reaksiyona neden olmaz. Çoğu durumda, her şey çocuğun bağışıklık sistemine ve aşılara karşı toleransına bağlıdır.

Etkiler hafif, orta ve karmaşık olarak sınıflandırılabilir.

En yaygın reaksiyonlar, aşının yapıldığı yerde ateş, şişlik veya ağrı ve sinirliliktir.

Bazı çocuklar da iştah kaybı yaşarlar. Hafif etkiler olarak kabul edilen bu olgular ağrı kesicilerle tedavi edilir.

aşı yapılan bebek

Orta dereceli reaksiyonlara örnek olarak 40 derece ateş verilebilir.

Bu yan etkiler 5 günden fazla sürebilir ve çocuk üç saat veya daha fazla süre ağlayabilir.

Aşıların daha karmaşık yan etkilerinin bir parçası olarak, nöbetler veya bilinç kaybı yaşanabilir.

Aşıların yan etkilerine karşı ne yapılabilir?

Bir aşıdan sonra beklenmedik bir reaksiyon olması durumunda, çocuğunuzun doktoruna danışmanız önerilir.

Bununla birlikte, temel yan etkilerin en aza indirilmesine yardımcı olabilecek yaygın bazı tedaviler vardır.

  • Yüksek ateş durumunda. Hafif bir rahatsızlık veya ateş varsa, çocuğun alnına ıslak bez koymak gibi ev tedavileri uygulanabilir. Bebeğin yıkanması da vücut ısısını düşürür.

Ateş yüksekse, doktor tarafından belirtilen tedaviyi uygulamalısınız. Çoğu zaman çocuğun rahatsızlığı, ateş düşürücü bir ilaçla tedavi edilecektir.

Bazı doktorlar ateş olmasa bile, önleyici olarak bu ilaçtan bir doz önermektedir.

Enfeksiyonlar, ağrı, rahatsızlık

  • Şişlik veya enfeksiyon durumunda. Aşının yapıldığı alan genellikle kırmızılaşır. Bu durumda rahatsızlığı en aza indirmek için soğuk kompres uygulanabilir.

Yumru veya şişme varsa, dokunulmamalıdır. Kendi kendine kaybolacaktır. Apse olması durumunda, doktorunuza danışmalısınız.

  • Ağrı veya rahatsızlık durumunda. Genel olarak, aşının yapıldığı kol ya da bacak biraz ağrıyabilir ve bu da çocuklarda irritasyon ya da rahatsızlığa neden olur. Bebeği dinlendirmeniz ve ağrılı bölgeye dokunmaktan kaçınmanız önerilir.

Orta veya karmaşık olarak kabul edilen reaksiyonlardan herhangi biri ortaya çıktığında, hemen yardım istemelisiniz. Hızlı tıbbi yardım çocuğun iyileşmesini sağlayacaktır.

Çocuk aşısı

Aşı tavsiyeleri

  • Sadece uzmanlara başvurun. Aşılar, yetkili bir laboratuvar tarafından üretilmiş olduklarından emin olunarak, uzman bir doktorun sıkı denetimi altında yapılmalıdır. Aynı şekilde, aşının verilmesi sırasında hijyen prosedürleri takip edilmelidir.
  • Tıbbi endikasyon. Bir bebeğe ne zaman aşı yapılabileceğine yalnızca çocuk doktorları, karar verebilir. Bazı çocuklar, belli özellikleri taşıdığı ya da bir hastalık geçirdiği için aşılanmak için gerekli şartları karşılamıyor olabilir.

Bütün bu bilgiler ışığında, konu hakkında kendi fikrinizi oluşturabilirsiniz.

Ne kadar çok şey bilirseniz, bebeğiniz için neyin en iyi olduğuna karar vermek için o kadar çok araca sahip olacaksınız demektir.

Ayrıca elbette, bir uzmanın fikrini almak her zaman iyidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.