Hamilelik Döneminde Doktorunuza Sormanız Gereken 8 Soru

Hamilelik Döneminde Doktorunuza Sormanız Gereken 8 Soru

Son Güncelleme: 23 Mayıs, 2018

Hamilelik pek çok değişimi içeren bir deneyim olduğu için anne adaylarının endişelenmesi normal. Ne de olsa kendiniz ve bebeğiniz için her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak istiyorsunuz.

Doktorunuz hamilelik sırasında aklınızı kurcalayabilecek soruları ele almalı ve sizin durumunuza uygun çözümleri bulmanıza yardımcı olmalıdır.

Başvurduğunuz sağlık uzmanı sizi güvende ve kendinden emin hissettirmelidir. Özellikle de ilk kez anne oluyorsanız.
Daha önce hamilelik geçirdiyseniz, muhtemelen daha iyi bir bilgi birikimine sahipsinizdir. Yine de hamile annelerin genellikle doktorlarına sorduğu aşağıdaki sorulara dikkat etmeniz önemli.

Hamileliğiniz titizlikle planlanmış, tıbbi olarak takip edilmiş ya da sürpriz bir şekilde gerçekleşmiş olsa da, bir şey kesindir – hayatınız asla aynı olmayacaktır.

–Catherine Jones–

Gebelik sırasında yaşadığınız şüpheler: Doktorunuz için sorular

yıkanan yenidoğan


1. Reçetesiz satılan ilaçlar ne kadar iyi?

Hamileliğiniz sırasında bir noktada reçetesiz satılan ilaçlara ihtiyacınız olacaktır. Baş ağrısı, hazımsızlık, mide bulantısı, kabızlık ve kas ağrısı gibi belirtiler oldukça yaygındır.

Ancak belirtilerinizi hafifletmek için bir şey almadan önce, ilaçların sizin ve bebeğiniz için güvenli olduğundan emin olmak için doktorunuza danışmalısınız.

2. Kramp ve lekelenme normal midir?

İlk üç aylık dönem boyunca, kramp ve lekelenme olağan dışı bir şey değildir. Bu döllenmiş yumurtalık implantları ve uterus içinde büyümeye başladığında ortaya çıkabilir.

Ancak, herhangi bir anormalliği gözardı etmeden önce doktorunuza başvurmanız önemlidir – özellikle kanama devam ediyorsa zaman kaybetmemelisiniz. Bu, hemen tedavi edilmesi gereken bir vajinal veya uterus enfeksiyonunun bir göstergesi olabilir.

3. Hamilelik sırasında ne kadar kilo alacağım?

Doktorunuz hamilelikten önce vücut kitlenizi inceleyerek, normal aralığı hesaplayacaktır. Doktorunuz bu rakamı bulmak için kilonuzu ve boyunuzu dikkate alacak ve her bir trimesterde tekrarlayacaktır.

Bütün kadınlar için evrensel bir standart yoktur. Hamilelik sırasında almanız gereken kilo kişisel fiziksel durumunuza bağlı olacaktır.

4. Hamileyken egzersiz yapabilir miyim?

Egzersiz, bebeğinizin yanı sıra fiziksel sağlığınızı da geliştirir. Ayrıca su tutmadan kaygıya kadar her türlü rahatsızlığın önlenmesine yardımcı olur.

Tipik bir hamilelik durumunda, doktorunuz yüzme, yürüyüş veya prenatal yoga gibi aktiviteler önerecektir.

Herhangi bir riski önlemek için doktorunuz size ayrıntılı göstergeler verecektir. Egzersizin yoğunluğuna ve süresi konusunda aşırıya kaçmamalısınız.

hamile yogası


5. Hangi aşılara ihtiyacım var?

Bağışıklık sisteminizin bozulmaması için belirli aşıları almanız gerekir. Bu aşıların her biri uygulanacaksa gebelik sırasında dikkat edilecek belirli noktalar vardır.

Bu zaman çizgisine saygı duymanız önemlidir. Hamilelik sırasında vücudunuzun hastalıklara karşı daha savunmasız olduğunu; kendiniz ve bebeğiniz için önlem almanız gerektiğini unutmayın.

6. Doğumdan sonra üreme sistemim kalıcı olarak değişecek mi?

Pelvik kaslarınız bebeğinizi yerleştirmek için tasarlanmıştır ve genelde normal pozisyonlarına ve boyutlarına geri döner. Kas belleğiniz, vücudunuzun hamilelik öncesindeki gibi olmasına yardımcı olacaktır.

Bu kasları güçlendirmek için kegel egzersizleri yapmak iyi bir fikirdir.

7. Bebeğimi dünyaya getirdikten sonra idrar kontrolüyle ilgili sorunlarım olacak mı?

Doktor Suzanne Gilberg’e göre, mesane kontrolü hamilelik sırasında ve doğumdan sonra azalma eğilimindedir. Bu, doğum tarihinize yaklaştıkça özellikle artacaktır, hatta kazalar da olabilir.

Bebeğin doğumundan sonra yaklaşık üç ay içinde her şey normale döner. Semptomlarınızı azaltmak için, kegel egzersizleri yine yardımcı olacaktır.

Herhangi bir sorunu çözmek için doktorunuzla şüpheleriniz hakkında konuşun.

doğumu yakın hamile kadın


8. Hamilelik sırasında sık idrar yapmak normal midir?

Cevap Evet. Vücudunuzun yaşamakta olduğu tüm değişiklikler nedeniyle hormonlarınız gebelik sırasında değişir. Pelvisinize kan akışı da artar.

Muhtemelen önümüzdeki 9 ay boyunca sık sık idrar yapma dürtüsünü hissedeceksiniz. Ancak, idrar yaparken ağrı, kaşıntı veya yanma hissederseniz, derhal doktorunuza başvurun. İdrarınızın tuhaf bir rengi veya kokusu olduğunu fark ederseniz de aynısı geçerlidir.

Bu aşamada size eşlik edecek olan tıp uzmanı ile iyi bir ilişkinizin olması hayati önem taşımaktadır.

Bugünkü makalede listelenen sorular, sizi yönlendirmek içindir. Ancak, mutlaka bir yanıt gerektiren başka sorularınız da olacaktır.

Bütün bunları doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun ve güvenli ve rahat bir hamilelik için gerekli her türlü önlemi alın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.