Okumayı Öğrenmek İçin 7 Oyun

Oyunlarla okumayı öğrenmek, çocuklar için öğrenmenin kolay ve eğlenceli bir yolu olabilir.
Okumayı Öğrenmek İçin 7 Oyun

Son Güncelleme: 01 Eylül, 2019

Oyun yoluyla öğrenme her zaman daha zevklidir. Burada, hem okulda hem de evde kullanabileceğiniz, okumayı öğrenmek için oyunların bir listesini bulacaksınız.

Buradaki düşünce merakı ve ilgiyi artırmak ve çocukları eğlence ve oyunlar yoluyla kendi fikirlerini ifade etmeye başlamaları yönünde teşvik etmektir.

Okumayı öğrenmek için ana aşamalar:

  • Hece öncesi düzey. Harfleri ve sayıları ayırt etmeyi öğrenmek.
  • Hece düzeyi. Fonolojik farkındalık geliştirme ve sesleri harflerle ilişkilendirmeye başlama. Aynı anda okumayı ve yazmayı öğrenme.

Bu okuma oyunları, çocuklarınızın bilişsel potansiyellerini eğlenceli ve kendiliğinden bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olacaktır.

Okumayı Öğrenmek İçin 7 Oyun

1. Harfler ve Nesneler

Çocukların farklı nesnelere işaret ettiği bir rutinle başlayabiliriz. Tek tek onlara nesnenin adını söylersiniz. İsimlerin çok net olduğundan emin olmak önemlidir.

Daha sonra normal resimli alfabeleri kullanabilir, harfleri veya öğretmek istediğiniz nesneleri şekillendirmek için kil kullanabilirsiniz.

Ünlü harflerle başlamak en iyisidir ve ünlülerde ustalaştıklarında ünsüz harflerle devam edin. Örneğin, bir A yapmak için bacaklarınızı kullanarak vücudunuzla harfleri yazmayı deneyebilirsiniz.

2. Kelimeler ve Alkışlar

Bir kelimenin hecelerini ayırmak için alkışlayarak çocukların ilgisini çekin (belki de onları güldürün). Örneğin: Av-cı, e-şek, a-ğaç, sa-rı.

Yazarken, heceleri ayırmak için bir çizgi çizerken alkışlayın, eğlenceye kağıt üzerinde de devam edin.

4. Ünlü Harfleri Tanıma

Heceleri tanımlamak için aynı ünlü harfle başlayan ikili veya üçlü kelimelerin harflerini kullanabilirsiniz. Örneğin, at, ağaç, kat, saf.

Amaç, çocuğun kelimeleri tanımlaması ve ilgili ünlü sesi duymasıdır. Yukarıdaki örnekte, A harfini öğrenmelerini çeşitli senaryolarda pekiştiriyorlardı.

Ayrıca, her biri bir ünlü harfi temsil eden kartlar veya sepetler kullanabilirsiniz. Onları boyayabilirseniz daha iyidir.

Örneğin, A sarı olabilir, E kırmızı olabilir, vb. Ünlü harflerle belirtilen kartları kullanın. Örneğin, A harfi: at, ağaç, kar. O harfi: ot, kot, bot.

4. Bağlantılı Çizimler

Bir klasöre sekiz çizim koyun . Her birinin, her iki tarafına da birbiriyle ilişkili ve çocuğun her birini tanımlayarak bir araya getirebileceği resimler çizin.

Amaç her kelimeyi ilişkilendirmektir. Örneğin bir tarafa şunları yazabilirsiniz: kitap, ekmek, köpek ve kanepe. Diğer tarafa ise: evcil hayvan, yemek ve ev. Çocuk şunları bağlamalıdır: ev-kitap, köpek-evcil hayvan, ekmek-yemek, kanepe-ev.

5. Hece Kartları Kullanın

Bu okumayı öğrenmek için bir başka eğlenceli ve kullanışlı oyundur. Bazı kartlar alın ve üzerlerinde istediğiniz kadar farklı hece yazın. Çocuğunuzdan, her bir karttan başlayarak kelimeleri yazmasını isteyin.

Örneğin, Hece PA’yı yazarsanız, o heceyle başlamak için hangi kelimeleri düşünebileceklerini sorun. Bir kaseye çeşitli heceler koyabilir ve bunları çıkarabilirsiniz. Örneğin: PA, RA, TO

Çocuğunuzdan bir tane seçmesini ve o heceyle başlayan bir kelime söylemesini isteyin. Örneğin, papağan.

6. Harfleri tanımak

Çocuğunuz bu harfleri öğrenmeye başlar başlamaz, karıştırılması kolay olan b ve p veya b ve d gibi bazı harflere özellikle dikkat edin.

Onları birkaç kez yazmayı deneyin: Ortadaki harf farklı çünkü B değil. Çocuğunuzdan doğru harfi yazmasını isteyin, böylece b b b b b b yazacaktır.

okumayı öğrenen çocuklar

7. Kelimenin içindeki harf

Okumayı öğrenmenin bir başka oyunu da birkaç kelime yazmak ve çocuklarınızdan A harfine sahip olanları bulmalarını istemek. Bunu çizimlerle de yapabilirsiniz.

Örneğin: marul, yaprak, ayak, kulak, karınca. Aynı şekilde, onlardan A harfini içeren sözcükleri renklendirmelerini isteyebilirsiniz.

Bu şekilde bir okuma oluştururlar . Önemli olan resim ve metni birbirine bağlamaktır. Sembollerin kodunu çözmekten ibaret değildir, mekanik de değildir. Önemli olan mesajı anlamaktır.

Unutmayın, bu oyunların amacı, okumanın iletişim kurmalarına, keşfetmelerine ve çevrelerindeki dünyaya dahil olmalarına yardımcı olacak bir araç olmasını sağlamaya yöneliktir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aguirre, R. (2004). La lectura y la escritura en la escuela. En J. Peña González y S. Serrano de Moreno (Comps.), La lectura y la escritura en el siglo XXI (pp. 70-79). Mérida. Venezuela: CDCHT – ULA.
  • Cassany, D. (1996). Describir el escribir. Cómo se aprende a escribir. Barcelona, España: Pai-dós Ibérica S. A.
  • Fons, M. (2001). Enseñar a leer y a escribir. En Didáctica de la lengua en la educación infantil. Monserrat, Bigas y Monserrat Correig (Edits.) pp. 179-212. Madrid: SÍNTESIS, S. A.
  • Villalobos, J. (2006). La lectura y la escritura como herramientas para el desarrollo del cono-cimiento y aprendizaje. En J. Peña González y S. Serrano de Moreno (Comps.), La lectura y la escritura. Teoría y práctica (pp. 33-58). Mérida. Venezuela: Consejo de Desarrollo Científico Humanístico y Tecnológico y Consejo de Estudios de Postgrado Universidad de Los Andes.
  • Vygotsky, L. (1979). El desarrollo de los procesos psicológicos superiores. Barcelona: Grijalbo.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.