Çocukların Çizim Yeteneklerinin Aşamaları

Zamanın başlangıcından beri, çizim yapmak insanların kendilerini ifade etmesinin bir yolu haline gelmiştir ve bu beceri erken yaşlarda edinilir.
Çocukların Çizim Yeteneklerinin Aşamaları

Son Güncelleme: 09 Temmuz, 2019

Çocuklar, şekiller çizmeye çok küçük yaşlarda başlar. Diğer aktiviteler gibi, çocukların çizim yeteneklerinin de gelişimlerine uygun olan bazı aşamaları vardır.

Çocuğun çizim yeteneğinin aşamalarına ilişkin olarak, bu gelişim iki şekilde oluşur. İlk olarak, bilişsel gelişimi yansıtır. Çocuklar nesneleri tanımaya başladıkça, onları ezberler ve şekillerini öğrenir. Ardından da bu bilgiyi kağıda veya en kötü senaryoda duvarlara aktarırlar.

İkinci olarak ise, çocuklar temel ince motor becerilerini geliştirmeye başlarlar. Bu beceriler, ince işleri daha iyi bir şekilde yapabilmek için ellerdeki ve kolun ön kısmındaki küçük kasları kullanmayı gerektirir. Çizim yapmak da böyle bir aktivitedir.

Çizim yeteneği aşamalarının karakteristik özellikleri

Bu öğrenme yavaş yavaş gerçekleşir. Aşağıda, iyi bir çizim yapabilene kadar çocukların geçtiği aşamaları anlatacağız.

1. Karalama Süreci

Bu süreç, yaklaşık olarak 2 yaşında başlar. İlk olarak, çocuk ne yaptığına dikkat etmez ve anlamsız şekiller çizer. Hareketlerini kontrol edemez ve çizimleriyle özel olarak bir şey ifade etmeye çalışmaz.

Ardından, 3 yaşında, daha kontrollü karalamalar yapmaya başlar. Şekil çizmeye devam etse de, koordinasyonu gelişmeye başlar ve kalemi yönlendirirken biraz daha iyi odaklanabilir.

Çizimler köpeğe veya eve benzemese de, çocuklar genellikle yaptıkları şekillere isim verir. Bu da “tesadüfi bir gerçekliktir.” Kağıttaki çizim çocuğun söylediği şekle benzemese de, çocuk en azından çizmek istediği nesneye göre şekiller üretir.

boyama yapan çocuk

2. Şematik çizim öncesi süreç

Bu, 4-7 yaş arasındaki çocuklarda meydana gelen bir süreçtir. Bu süreçte, çizimler daha tanımlanabilir bir hal alır. Çocuk genellikle ailesini veya kendisini temsil eden insanlar çizmeye çalışır.

Bu süreç ile ilgili en göze çarpan şey, çizimlerin organize bir şekilde olmasıdır. Yatay çizgi zemini, güneş ve bulutlar da gökyüzünü temsil eder. Bunun yanı sıra, çizimlerde renkler görülmeye başlar. Çocuğun tercihlerine bağlı olsa da, bu çizimler genelde bir miktar realistik görünür.

“4 yaşından sonraki şematik çizim öncesi süreçte, çizimler daha tanınabilir bir hal alır.”

3. Gerçeklik süreci

İsminden de anlaşıldığı gibi, buradaki hedef nesne çiziminin olabildiğince gerçeği yansıtmasıdır. Bu süreç genellikle 8-12 yaş arasında meydana gelir. Çocuklar üst üste koyma, üç boyut ve her nesnenin detayı gibi önemli açıları birleştirmeye başlar.

Resimler artık profilden ayak kulak ve burun şeklinde olmak üzere iki boyuttan ibaret değildir ve çizimlerde transparan duvarlar veya içini görebildiğimiz çantalar yoktur. Çocuk büyüdükçe, koordinasyon yeteneği ve çizim kabiliyeti gelişir.

Çocukların çizim yeteneklerini geliştirmenin önemi

Bütün bu süreçler boyunca, çocuğun doğru beceriler geliştirmesi için gerekli olan malzemeleri temin etmek önemlidir. Bu süreci iyileştirmek için uygulayabileceğiniz bazı ipuçları aşağıdaki gibidir:

resim yapan çocuk

Uygun ve erişilebilir kaynaklar

İlk olarak, kalem ve kağıdı çocuğunuzun ulaşabileceği bir yere koyun böylece istediği zaman kullanabilir. Eğer çocuğunuzu kontrol altında tutacaksanız, ona sulu boya vererek yaratıcılığını artırabilirsiniz.

Sabır, hoşgörü ve destek

Çocuğunuzun çizim becerisi gelişene kadar onu desteklemeniz ve teşvik etmeniz oldukça önemlidir. Asla onların çizimlerini eleştirmeyin ve ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını unutmayın. Çocukların eğlenmek için bir şeyler karalaması normaldir.

Gelişimleriyle ilgilenin

Çocukların çizim becerisi, onların gelişiminin ve olgunluğunun bir yansımasıdır. Bunun yanı sıra, bu aktivite çocukların duygularını ifade etmesine de yardımcı olur. Çizimler aracılığıyla çocuklar isteklerini, ilgi alanlarını, bakış açılarını ve beğenilerini yansıtır.

Bütün bunları göz önüne alarak, çocuğunuza şimdi gerekli olan malzemeleri verin ve yaratıcılığını kullanmasına izin verin. Eğer bunu zaten yaptıysanız, çizimleri inceleyerek çocuğunuzun hangi seviyede olduğunu anlamaya çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.