Olumlu Ebeveynlik İçin “Evet” Demeye Başlayın

Olumlu Ebeveynlik İçin “Evet” Demeye Başlayın

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2019

Bu yazımızda size pozitif ebeveynlik adı verilen eğitimsel bir devrimden bahsediyor olacağız.


Bu model, çocukları disipline ederken ebeveynlerin benimsediği pozitif tutuma dayanmaktadır. Ebeveynler ve çocuklar arasında karşılıklı sevgi ve saygı ilişkisi oluşturmakla ilgilidir.

Hayır kelimesini söylemeyi bırakamayacağınızı mı düşünüyorsunuz? Elbette biraz çaba ve destek ile bunu başarabilirsiniz.

Bilim, çocukları olumlu bir şekilde eğitmenin onların daha iyi bireyler olarak gelişmesini teşvik etmeye yardımcı olduğunu garanti eder. Olumlu çocuk yetiştirme methoduyla, çocuk yaşam için daha iyi hazırlanmış, daha sağlıklı bir birey olabilir.

Tabii ki, bunun yanında daha birçok faydası bulunmaktadır. Hayır kelimesinden kaçınmanın asıl yararı, çocuklarınızla aranızda daha yapıcı bir ilişkiyi mümkün kılmasıdır.

Olumlu ebeveynlik ile büyüyen çocuklar diğer çocuklara da yardımcı olur. Zamanla, hoşgörü, diyalog ve saygıya dayalı sağlıklı davranış biçimleri geliştirirler.

Bazen hayır kelimesi çocuklarımız daha çok küçükken bile ağzımızdan çıkan ilk şeydir – örneğin, bebeklerimiz etrafta emeklemeye ya da yürümeye başladığında ve görünürdeki her şeye dokunmaya yeltendiğinde.

Hayır kelimesini bazen de kolaylık sağlamak için ya da zaman kazanmak için kullanıyoruz. Hemen hayır demek daha hızlı bir cevaptır, hayır denmesinin altındaki mantığı açıklamak için zaman gerektirmez.

Bu hayırlar, temelde çocuklarımızı güvende tutmak içindir, ancak bizimle işbirliği yapmaları için kesinlikle en iyi yol değildir.

Araştırmalar hayır kelimesinin aşırı kullanılmasının çocuğun dil yetenekleri üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu göstermiştir. Birçok kez hayır kelimesini duyan çocuklar, ebeveynlerinden daha olumlu tepkiler duyan çocuklara göre daha zayıf bir dile sahiptir.

Çocuklarımızı olumlu bir şekilde eğitmek, her istediklerini yerine getirmek anlamına gelmediği gibi, onları şımartmak anlamına da gelmez.

Aksine, bu bizim bakış açımızı değiştirmekle ilgilidir ve bakış açımız artık temel olumsuz sözcüklere dayanmamaktadır.
Dilimizi daha olumlu hale getirerek, çocuklarımızın çevrelerindeki dünyayı daha iyi anlamalarına yardımcı oluyoruz. Ebeveynler olarak, çocuklarımızın en iyi öğretmenlerinin biz olduğunu unutmamamız gerekir.

pozitif ebeveynlik

Çocuk psikoloğu ve Madrid’deki Domínguez Psicólogos’un direktörü Abel Domínguez Llort, olumlu ebeveynlik hakkındaki düşüncelerini paylaştı:

Bir ideal olarak, harika: Çocukları kısıtlamak yerine, olasılıklar üzerinde yoğunlaşmaları için motive etmeye çalışmak. Bu, yakın gelecekte onlar için çok daha az hayal kırıklığı yaratacaktır.

Daha sonra da şunları eklemiştir:

Ancak bugünün toplumu bizi hayır kelimesini duymaktan koruyacak mı? Her zaman, sahip olduğumuz diğer alternatiflerin hepsi bize hatırlatılmalı mı? Bu konuda iyi karar vermenizi tavsiye ediyorum. Çocuklarımıza asla hayır dememek onları zayıflatacaktır. Her zaman hayır demenin de zayıflatacağı gibi.

Amaç, çocukların neden bir şey yapmalarına izin verilmediğini ya da belirli bir şekilde davranmalarının istendiğini sebebi açıklanarak anlamalarını sağlamaktır. Küçüklerimizin yaşlarına ve deneyimlerine uygun argümanlar sunmalıyız.

Çocuğunuzun anlamasına yardımcı olmanın birçok yolu vardır. Diğer seçenekleri ya da başka aktiviteleri yapmaları için onları ikna ederken çocuğunuzla pazarlık yapabilirsiniz. Bu alternatifler, çocuğunuzu, yapmasını istemediğiniz diğer şeylerden caydırmak için iyidir.

Uzmanların hayır demek hakkında söyledikleri

Hayır kelimesinden kaçınmak çoğu zaman karmaşık bir görev olabilir. Bu, özellikle bir çocuğun çok kötü davrandığı veya kendine zarar vermek üzere olduğu zamanlar için geçelidir.

Fakat unutmayın ki, bu fikir hayır kelimesini sizin sözcük dağarcığınızdan tamamen çıkarmaz. Aksine, pozitif ebeveynlik, çocuğunuza hitap etme şeklinizde denge oluşturmayı amaçlar. Bu, çocuğunuzu sadece hayır kelimesiyle doyurmamakla ilgili.

Zaman geçtikçe, hayır kelimesini sürekli kullanmak, çocukların etraflarındaki dünyayı keşfetmekten korkmalarına neden olabilir. Çocukların tedirgin, korkulu ve hatta endişeli hale gelmesine neden olabilir.

Uzmanlar, hayır demek yerine, olası bir alternatifle iletişim kurmaya çalışmanın daha iyi olduğunu söylüyor. Önerdiğiniz seçenek, çocuğun şu anda yapmak istediği şeyden daha ilgi çekici olmalıdır.

saygılı ebeveynlik

İspanyol psikolog ve yazar Alicia Banderas’a göre ideal olan, hayır kelimesini yaklaşık% 20’de tutmayı hedeflemektir. Olumsuz cevap vermeniz gereken kalan % 80 için ise, çocuğunuzu alternatifler vererek yönlendirmeye çalışmalısınız.

Bu, çocuğunuzun yeniden düşünmesine yardımcı olur, böylece daha çekici ve kabul edilebilir bir seçenek için hevesli olur.

Çocuklar evde çok sık hayır kelimesini duyarlarsa, evde hayal kırıklığına uğrarlar.

Hayır kelimesinin adil bir şekilde paylaşılması gerekiyor, diyerek ısrar ediyor Banderas. Ve konuyu açıklığa kavuşturmak için şunları da ekliyor: Kızımın bir şeyi net bir şekilde anlamasını istediğimde, çünkü bu o ya da başkaları için tehlikeli olabileceğinden, ben de direkt hayır kelimesini kullanırım. Ancak diğer zamanlarda pazarlığa başvururuz ve sürekli olarak bu dinamiğe girmemeliyiz.

Net Sınırlar Çizmek

Hayır sözcüğünün aşırı kullanımından kaçınmak, anne ve babaların çocuklarına karşı itaatkar olmaları gerektiği anlamına gelmez. Ebeveynlerin hala çocuklarını belirli normlara göre belli bir disiplin ile eğitmeleri gerekir.

Net sınırlar çizmekten çekinmeyin ve gerektiğinde çocuklarınıza hayır diyebilmeyi öğrenin. Bu, iddialı bir eğitimin sırrıdır.

Ebeveynlerin dayattığı otorite, çocuklarının kendi deneyimleri ile öğrenmelerini sağlayan açık bir kapı olmalıdır.

T üm çocuklar sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişimlerini tamamlamak için kurallara ve disipline ihtiyaç duyarlar… Bu kurallar duygusal, sosyal ve psikolojik olarak pozitif etkili olmalıdır.

Amaç, çocuklarınızı bir aktiviteye başlamaya bile korktukları noktaya kadar sürekli eleştirmek değildir. Bu sadece eğitimleri için negatif bir etki yaratır.

İdeal olarak, ebeveynler çocuklarını sağlıklı ve olumlu bir şekilde yönlendirebiliyor olmalıdır. Bu, hassas ve şefkatli bir diyalog kullanımı ile gerçekleşir.

Sizin net tepkileriniz, çocuklarınızı iyi kararlar almaya davet edecek nitelikte olmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carmen, D., & Carrasquillo, Y. (2018). DISCIPLINA POSITIVA: HERRAMIENTA PARA LOS PADRES. Educrea.
  • Nelsen, J. (2001). Disciplina positiva. Editora Cultrix.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.