Partnerinizle İletişim Kurmanın 7 Kilit Noktası
Çiftler arasında iyi bir iletişim olması, mevcut ve gelecekteki sorunların daha kolay çözülmesini sağlar. Ayrıca, bu sayede bir aile için en önemli özelliklerden olan birlik ve uyumu çocuklarınıza öğretebilirsiniz. Bu yazımızda, partnerinizle iletişim kurmanın 7 kilit noktasından bahsedeceğiz.
1. Konuşmada partnerinizin söylediklerine ilgi gösterin
Söz konusu iletişim kurmak olduğunda, anlamak için değil cevap vermek için dinliyoruz. Bu, iletişimde karşılaştığımız en büyük sorunlardan bir tanesidir. Konuşurken, başkalarının bizi dikkatlice dinlemesini isteriz. Çiftlerdeki dikkatli dinleme eksikliği, ilişkiye ciddi miktarda zarar verir.
Bir şikayeti dinlerken,buna nasıl cevap vereceğimizi düşünürüz. Bu da karşımızdaki kişinin söylediklerine odaklanmamızı ve hislerini anlamamızı zorlaştırır. Partnerinizle olan tartışmaları bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği yarışlar olarak görmemelisiniz.
“Aşkta olması gereken ilk şey dinlemeyi bilmektir.”
–Paul Tillich–
2. Partnerinizle ilk ağızdan konuşun
Partnerinizle bir konu hakkında konuşurken huzur ortamını korumak istiyorsanız, “ben” dilinden konuşmaya çalışın. Bu şekilde partneriniz sizi bir şeylerin rahatsız ettiğini bilebilir.
Öte yandan, eğer hedefinizi partnerinize yöneltir ve onun hakkında konuşursanız, söyledikleriniz eleştirel ve suçlayıcı olacaktır. Örneğin, “Ailenin önünde beni hep utandırıyorsun” demek yerine, “Dün akşam ailenle yemek yerken bana destek olmadığını hissettim” diyebilirsiniz.
3. Partnerinize nefret söylemlerinden kaçının
Çok satan kitapların yazarı Arielle Ford’a göre, çiftlerin ayrılmasının en büyük sebebi bir tarafın diğerini küçümsemesidir. Ford küçümsemenin, savunmacı davranmanın, baştan savmanın ve sürekli eleştiri yapmanın çiftlere zarar veren dört faktör olduğunu ifade etmektedir.
Eğer partneriniz sizinle konuşurken kendini sınırlanmış veya içe kapanık hissederse, bu onun rahat olmasını engeller. Bu, ilişkinizde iletişim eksikliğine yol açacaktır. Bunun sonucunda ise, partneriniz sizinle birlikteyken nasıl hissettiğini özgürce ifade edemez.
4. Önemli konularda konuşmak için doğru zamanı seçin
Pek çok kez, konuşmalar çabucak biter çünkü bunun için doğru zamanı beklemeyiz. Peki, doğru zamanın ne zaman olduğunu nasıl bilebiliriz?
Arielle Ford, “Konuşmak için iyi bir zaman mı? Sorun olduğunu düşündüğüm bir konu var ve seninle bu konu hakkında konuşmam gerekiyor” cümlesi ile başlamanın iyi olacağını belirtiyor. Eğer partneriniz bunun doğru bir zaman olduğunu düşünmüyorsa, ona ne zaman müsait olduğunu sorun.
Partnerinizi o an konuşmaya mecbur bırakmamak oldukça önemlidir. Eğer partneriniz çalışıyorsa, okuyorsa veya çok yorgunsa, sabırlı olmaya çalışın ve konuşmak için daha uygun bir zamanın gelmesini bekleyin. Yoksa, konuşma birden çirkin bir tartışmaya dönecektir.
5. Partnerinizin beğenileri ve ilgi alanları hakkında konuşun
Partnerinizle ortak ilgi alanlarınız hakkında konuşmak, onunla bağlantı kurmanın en iyi yoludur. Eğer partnerinizle hoş bir sohbet yapmak istiyorsanız, onun hoşlandığı şeyleri öğrenmeye çalışın. Böylece konuşma daha kolay akacaktır ve bu da ilişkiniz için son derece faydalıdır.
Bu nedenle, bir taraf ilgi alanlarından bahsederken diğer tarafın onu dinlemesi önemlidir. Bu, partnerinizle iletişim kurmanın en önemli noktalarından bir tanesidir. Eğer partneriniz onun ilgi alanlarını önemsemediğinizi fark ederse, iletişimde aranıza bir engel koymuş olursunuz.
6. Mevcut sorun hakkında konuşun
Çiftler bir konu hakkında tartışırken, çoğu zaman geçmiş konular da ortaya dökülür ve bu eski konuların mevcut sorunla hiçbir ilgisi yoktur. Partnerinizle tartışırken başka sorunlar ortaya çıkarsa bu konuları kapatın. Asıl sorundan alakasız konuları başka bir zaman, yeri geldiğinde konuşmaya çalışın.
Her konuda partnerinizle uzlaşmaya varmış gibi davranamazsınız. Eğer bunu yaparsanız, sadece gerilimi ve uyuşmazlıkları artırmış olursunuz. Bazen bir ara verip konuşmaya sonra devam etmek daha iyidir.
7. Partnerinize nasıl hissettiğinizi anlatın
Genellikle bir tartışmada partnerimizi eleştirmeye meyilliyizdir. Bunu yapmak, partnerin saldırı hissetmesine ve savunmaya geçmesine neden olur. Partnerinizle konuşurken en çok dikkat etmeniz gereken konu onu hedef göstermemektir.
Bunun yerine, olanların size nasıl hissettirdiğinden bahsedin. Odağınız kendinizi ve duygularınızı ifade etmek olmalıdır. Bu sayede, konuşmanın tonu daha yumuşak olacaktır.
Sonuç olarak, partnerimizle olan ilişkide iyi iletişimin önemini küçümsememeliyiz. Saygı, ilgi, dinlemeyi bilmek ve karşı tarafın hislerini anlayabilmek, ilişkileri sürdürmede önemli faktörlerdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- De Lourdes, L. (2007). Entendiendo a la pareja: marcos teóricos para el trabajo terapéutico. Editorial Pax México. México D.F.
- Ford, A. (2017). Convierta a su pareja en su alma gemela. HarperCollins. Estados Unidos: Tennessee.