Vegan Beslenme Anne Sütünü Etkiler mi?

Vegan beslenme çeşidi, genelde bebekler için sağlıklı ve besleyicidir. Ancak bu beslenme şekline B12 vitaminini eklemeniz de oldukça önemlidir.
Vegan Beslenme Anne Sütünü Etkiler mi?

Son Güncelleme: 17 Mart, 2019

Yıllar geçtikçe ortaya çıkan yeni bilgiler ile birlikte bazı kadınlar vegan beslenme şeklini tercih etmeye başlıyor. Aslında, iyi planlanmış vejetaryen diyetler genelde çok sağlıklıdır.

Bununla birlikte eğer kadınlar hamile ise bebekleri için yeterli besinleri alıp almadıklarını bilebilmek adına emzirmeye özel bir dikkat göstermeleri oldukça önemlidir.

Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi, vegan diyetinizi bir uzman ile birlikte planlamanız gerektiğini belirtiyor. Plansız uygulanan beslenme düzeni hem annede hem de çocukta sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir.

Vegan beslenme ve Anne Sütü

Vegan ailelerde yetişen bebeklerin de düzgün gelişim için anne sütüne ihtiyacı vardır.

Sütünüzü B12 vitamini ile desteklemelisiniz. Böylece bebeğiniz tüm gerekli besin maddelerini almış olur. Ailenin yediği yemek türlerine bağlı olarak bebeğin iyot ihtiyacı da olabilir.

masada duran içi süt dolu iki biberon

Eğer vegan bir anne olarak emziremiyor, emzirmek istemiyor ya da bir başka takviyeye ihtiyaç duyuyorsanız bebeğinizi beslemek için soya ya da hidrolize pirinçten yapılmış formüller vardır. Bir diğer seçenek ise organik inek ya da keçi sütünden elde edilen mamaları kullanmaktır.

Avrupa Birliği’nden alınan bebek mamaları için hazırlanmış kılavuzlara göre hepsi, bebeğinizi uygun şekilde beslemek için gerekli bileşenlere sahiptir. Bu nedenle birçok vegan ve vejetaryen aile bu mamaları kullanmayı tercih ediyor.

Her zaman olduğu gibi kendi durumunuz için profesyonel bir rehberlik ve tavsiye alabilmeniz adına doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz.

Vegan beslenme: diyetinize dahil etmeniz gereken tamamlayıcı gıdalar

Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi, çocuğunuza yer fıstığı, fındık ve soya fasulyesini tanıştırmak için beklemeniz gerekmediğini vurguluyor. Çocuğunuz, yaklaşık 6-7. aylarında başlayarak bu besinleri tüketmeye başlayabilir.

Öte yandan bazı gıdaların mükemmel alternatifleri olduğunu not etmek önemlidir. Peki nedir bu gıdalar?

Bakliyat

Baklagiller, vegan ve vejetaryen beslenen kişiler için et ve balık yerine geçer. Yüksek miktarda protein, demir ve çinkoya sahiplerdir. Bu da onları bebeğinizi beslemeniz gereken ilk yiyeceklerden biri yapar. Genellikle bu yiyecekleri sebzelerle birlikte hazırlamalısınız.

Baklagiller sınıfında en iyi seçeneklerden bazıları:

  • Çocuğunuza tanıtabileceğiniz en iyi baklagil soyulmuş kırmızı mercimektir. Çok lif içermez ve kolay sindirilir.
  • Sonrasında pişmiş nohut, bezelye ve diğer mercimek çeşitlerini ekleyebilirsiniz. Çocuklarınıza soyulmamış baklagiller de verebilirsiniz.

Katı Gıdalar

Eğer bebeğiniz çiğneyebilecek kadar büyüdüyse daha katı gıdalara başlayabilirsiniz. Örneğin nohuttan, pişmiş tofudan, rendelenmiş bezelye ve mercimekten humus yapabilirsiniz.

Bunun dışında ekmeğe ya da muza sürülmüş şekersiz fıstık ezmesi de verebilirsiniz. Ovo-lakto vejetaryenler için ise yumurta yapabilirsiniz.

Mısır Gevrekleri

Gevrekler gelince, tam tahıllı olanları tavsiye ediyoruz. Genelde mısır gevrekleri dekstrinlenmiş tahıllarla yapılır. Bu tahıllarda kompleks karbonhidrat zincirleri kısmen hidrolize edilir. Bu ürünlerin yaklaşık yüzde 20’si ya da 30’u glikoz gibi basit formlardadır.

İçlerinde çok şeker olduğu için hem et yiyen hem de vejetaryen bebekler için tavsiye etmiyoruz.

mama yiyen bebek

Glüten

İspanya Pediyatri Birliği’ne göre bebeğiniz 6 aylık olduğunda glüten ile tanıştırmalısınız. Katı yiyecekler vermeye başladığınızda bunu yapabilirsiniz.

Glüteni yiyeceklerine eklemenin en iyi yolu tam buğday ekmeğidir. Bebekler bu ekmeği kısmen sindirir ve genelde sıkıntı yaşamazlar.

Vejetaryen ya da vegan diyet mükemmel bir şekilde sağlıklı olabilir. Buna ek olarak hem kısa süreli hem de uzun süreli olarak sağlığa çok faydalı olabilir.

Uzmanlar vegan beslenme için ne söylüyor?

Beslenme ve Diyetetik Akademisine göre vegan yiyecekler oldukça sağlıklı olabilir. Ancak sadece uzmanlar tarafından planlanıp denetlenirse. Aslında bu diyet hamilelik, emzirme dönemi ve çocukluk dönemi de dahil olmak üzere tüm yaşam evreleri için iyidir.

Araştırmalara göre vejetaryen kadınların hamilelik ve emzirme döneminde yeterli miktarda B12 alması gerekir. Bunun sebebi vegan annelerin sistemlerinde genelde daha düşük seviyelerde dokosaheksaenoik asit (DHA) bulunmasıdır.

Sonuç olarak vegan beslenme, genel anlamda sağlıklıdır. Ancak bir uzmanın gözetimi altında olması oldukça önemlidir. Bebeğinizin düzgün gelişimi buna bağlıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Biarge, M. M. (2018). Niños vegetarianos, ¿niños sanos? En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2017. Madrid: Lúa Ediciones 3.0.
  • Moreno Díez, A. I. (2003). Manual de supervivencia para “veganos” novatos: por un mundo lleno de amor. Madrid: Mandala.
  • Vilaplana, E., y Román, D. (2003). La dieta ética: ética y dietética del “veganismo”. Alicante: Román Molto.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.