Hamilelik Esnasında Hangi Vitaminleri Kullanılmalıyım?

Hamilelik Esnasında Hangi Vitaminleri Kullanılmalıyım?

Son Güncelleme: 21 Ocak, 2019

Hamilelik esnasında tükettiğiniz vitamin takviyeleri aynı zamanda doğum öncesi vitaminler olarak da bilinmektedir. Farklı şekillerde gelirler ve hamile olduğunuzu öğrendiğiniz günden itibaren günlük olarak kullanılmalıdırlar. Fakat kendinize şunu sormanız doğaldır, “Hamilelik esnasında hangi vitaminleri kullanılmalıyım?”

Bu makalede hamile kadınların hangi vitaminleri ve mineralleri kullanmaları gerektiğini ve ne sebeple kullanıldıklarını öğreneceksiniz. Öyleyse okumaya devam edin!

Doğum öncesi vitaminleri kullanmak ne zaman gereklidir?

Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız, hamilelikten önce iyot ve folik asit almak bu besin maddelerinden dengeli bir biçimde almanızı garantiler. Ayrıca, eğer anemi gibi sağlık bozukluklarına sahipseniz ya da eksik beslenmişseniz ekstra vitamin ve mineral dozuna ihtiyaç duyacaksınız.

Zaten hamileyseniz günlük multivitamininizi almanız özellikle önemlidir. Elbette bu her zaman doktorunuzun izniyle gerçekleşmeli.

Hamilelik esnasında vitaminlerin kullanımı

Hiçbir gününüzü vitaminlerinizi almadan geçirmemelisiniz çünkü bu bebeğinizin optimal gelişimini etkileyecektir. Vitaminlerinizi sabahları emilimine yardımcı olması için portakal suyu veya bir narenciye suyuyla birlikte içmeniz önerilir. Vitaminlerinizi içtikten sonra midenizin rahatsızlandığını fark ederseniz yemekle birlikte içmeyi deneyin.

Yukarıda da bahsedildiği gibi doktorunuzun reçetenize uygun miktarlarda vitamin yazması önemlidir. Kendi kendinize ilaç almaktan kaçının çünkü sadece kendi sağlığınızı tehlikeye atmakla kalmaz, aynı zamanda bebeğinizin sağlığını da tehlikeye atarsınız.

Hamilelik esnasında hangi vitaminleri kullanılmalıyım?

Hamilelik esnasında hangi vitaminleri almanız gerektiğini bilmek bazı eksikliklerden kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Eğer vegansanız, laktoz intoleransınız varsa, kronik bir hastalığınız varsa veya birden fazla fetüs taşıyorsanız aşağıdaki vitaminleri aldığınızdan emin olmalısınız:

Folik asit

Aynı zamanda B9 Vitamini ismiyle de anılan bu besin omurga deformasyonları gibi bazı şekil bozukluklarının riskini azaltır. Ayrıca bebeğinizin hücrelerinin gelişimine yardımcı olur ve beyin problemlerini engeller. Buna ek olarak hamile kadınları kansere ve oldukça zayıflatan bir anemi tipine karşı korumaya yardımcı olur.

salata yiyen hamile kadın

A Vitamini

Bebeğin gelişimi için asıl olan bu vitamin cilt gibi dokuların ve muköz membranların düzgün oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca kemikleri güçlendirir ve görme yetisi, bağışıklık ve sinir sistemi gibi önemli fonksiyonları yerine getirir. Daha iyi emilimi için B ve C vitaminleriyle birlikte kullanılması önerilir.

B Vitamini

B2, B6 ve B12 gibi B vitaminleri hamileliğin normal gelişimi için mükemmeldir. Ayrıca mide bulantısını azaltmaya ve vücuttaki şişkinliğin azalmasına yardımcı olur.

“Eğer anemi gibi sağlık bozukluklarına sahipseniz ya da eksik beslenmişseniz ekstra vitamin ve mineral dozuna ihtiyaç duyacaksınız.”

C Vitamini

RH faktörüyle sorun yaşayan anneler için idealdir, C vitamini doğal bir antioksidan görevi görür, bağışıklığınızı artırır ve ayrıca enfeksiyonları engeller.

Ayrıca vücutta demirin emilimini de kolaylaştırır ve kolajen üretimine yardımcı olur, bu sayede hoş olmayan çatlakların ortaya çıkmasını engellemeye yardımcı olur.

D Vitamini

Bu vitamin diş minelerinin oluşumuna yardımcı olur. Aynı zamanda vücudun kalsiyum emilimini destekler, bu sayede kemikler güçlenir.

E Vitamini

Bu vitamin oldukça önemlidir çünkü hamile kadınların kaslarını şekillendirmeye yardımcı olur ve tüm dokuların oluşumunu destekler. Buna ek olarak müstakbel annenin bağışıklık sistemi için de faydalıdır.

Demir

Hamilelik esnasında kan kütlesi arttığı için bu mineralden fazlaca almanız önemlidir. Demir fetüsün ihtiyaç duyduğu alyuvarların üretimini destekler, bu sayede anemiyi engeller. Erken doğum riskini de azaltır ve kasları güçlendirir.

Kalsiyum

Kalsiyum, annenin dişleri ve kemiklerini güçlendirmek için kullanıldığından ötürü hamilelik esnasında esastır. Bebeğin hem dişleri ve kemiklerinin hem de kas ve sinir sisteminin oluşturulmasında da kullanılmaktadır.

hangi vitaminler kullanılmalı

İyot

Bu mineral hücre metabolizması ve tiroid bezinin düzgün fonksiyon görebilmesi için gereklidir. Sinir sisteminin, organ gelişiminin ve bebeğin entelektüel kapasitesinin oluşturulmasını destekler.

Magnezyum

Kas kramplarından muzdaripseniz magnezyum içmeniz önerilir. Bunun sebebi ise kas fonksiyonlarına büyük ölçüde destek olması ve hamilelik esnasındaki oranlarıdır.

Hamilelik esnasında hangi vitaminleri kullanmak gerektiğini bilmek size gebelik öncesi, esnası ve sonrasında yardımcı olacaktır. Bu sayede bu temel vitaminlerin hiçbirinin eksikliğini hissetmeyeceksiniz.

Vücudunuz için temel olmasının yanı sıra bu eksiklikler sizi asabi ve yorgun hissettirebilir. Vajinal enfeksiyon riskinizi bile artırabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Valentin M, Coste Mazeau P, Zerah M, Ceccaldi PF, Benachi A, Luton D. Acid folic and pregnancy: A mandatory supplementation. Ann Endocrinol (Paris). 2018 Apr;79(2):91-94
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.