Çocuklarınıza Ev İşlerine Yardım Etmeyi Öğretmek
Çocuklarınızın evin işlerine yardım etmelerinin onlar için iyi olduğunu duymuşsunuzdur. Bu doğru! Size nedenini ve çocukları ev işleri ile nasıl tanıştıracağınızı açıklayacağız.
Ev işlerine yardım etmek, çocuklarınız için temel bir dersin başlangıcıdır: bağımsız olma yeteneği. Belirli görevlerden sorumlu olmak gibi rutin ve temel olan bir şey, çocuklarınızın güvenli, bağımsız bir şekilde büyümelerini sağlayabilir ve hedeflerine ulaşma kabiliyetlerini artırabilir.
Uzmanlar, çocukların yaşlarına ve becerilerine uyarlanmış görevlerle evde yardım etmelerinin çok yararlı olduğunu kabul eder.
Ev işlerine yardımcı olmanın faydaları
Çocuklarınızın evin etrafındaki küçük görevlere yardım etmelerine izin vermenin pek çok avantajı vardır.
- Öz saygıyı teşvik eder. Ev işlerini yapabileceklerini bilmek onlara bir tatmin duygusu verecek ve öz saygılarını artıracaktır.
- Bağımsızlığa cesaretlendirir. Bağımsız olmak, çocukları eğitmenin amaçlarından biri olmalıdır. Kendilerinden başka kimseye bağımlı olmadan hayatın zorluklarıyla yüzleşebilen çocuklar yetiştirmek önceliktir.
- Sorumluluğu öğretir. Sorumluluk, önümüze konan şeylerle kaçmadan, ertelemeden yüzleşebilmektir.
- Takım çalışmasını teşvik eder. Çocuklar işbirliği yapmak için takım içinde çalışmayı öğrenecekler. Görevleri bir takım olarak nasıl yöneteceklerini bilmek onlar için yararlıdır. Birlikte daha fazla şeyi çok daha iyi yapabilirsiniz.
- Düzen ve hijyen sağlar. Düzenli ve temiz bir eve sahip olmanın gerekli olduğunu bilmek önemlidir. Evdeki düzen, bir kişinin fikirleri düzenlemesine yardımcı olabilir. Gelecekte kendi evlerine sahip olmaları için birlikte yaşamanın temel kurallarını oluşturmakla ilgilidir.
- Başkalarına yardım etme yeteneğini teşvik eder. İşbirliği, çocukların bu görevlerin, sadece annenin veya babanın değil, herkesin yükümlülüğü olduğunu anlamasını sağlar. Çocuğunuz ailenin geri kalanına yardım ederken büyük memnuniyet duyacaktır.
Eğitim hayat için hazırlık değildir; Eğitim hayattır.
-John Dewey-
Ev işi işbirliği nasıl öğretilir
Ev işleriyle işbirliğini öğretmek için takip edilecek birkaç ipucu vardır.
- Patronluk taslamayın. Amaç, çocuklarınızın ev işi yapmak zorunda olduğunu hissettirmek değil, disiplini ve sorumluluğu içselleştirmelerini sağlamaktır. Eğer ona emir verirseniz, bu bir zorunluluk haline gelir ve sonuç olarak yapmak istemediği bir şey olur. Görev paylaşımı ve işbirliği önerin.
- Görev tabloları yapın. Herkes, kendisine verilen görevi yaşına ve kabiliyetine göre yerine getirecektir.
- Gerektiğinde yardım edin. Ev işlerini onlar için yapmaktan kaçının. Kendileri yapmaları için onlara öğretin, ikiniz beraber yapın ya da sadece onlar yaparken yanlarında durun.
- Bağırmayın ya da eleştirmeyin. Mükemmeliyet aramayın, aksine edindirmeye çalışmayın. Zamanla daha iyi yapacaklardır ama sabırlı olmalısınız. Onlara bağırmayın ya da kendi yaptığınız şekilde yapmaları için onları zorlamayın. Kendi mükemmeliyetlerini sağlayacaklardır.
- Çabaları ödüllendirin. Yapılan işe değer vermelisiniz. Unutmayın ki aferin demek bir şeyin kötü yapıldığını söylemekten daha teşvik edicidir.
Yaşa uygun ev işleri
Çocuklarınıza zor bir görev vermeyin. Onlar büyüdükçe uygun görevi vermelisiniz.
Bunu bir oyun olarak düşünürlerse daha fazla işbirliği yapacaklarını unutmayın. Görevler tamamlandıktan sonra elde edilebilecek ödüller sistemini geliştirin; etkili bir yöntem olacaktır.
Küçük çocuklar (2-3 yaş)
- Kirli bezleri çöp kutusuna atmak
- Oyuncaklarını toplamak
- Kirli çamaşırları çamaşır makinesine getirmek
- Hayvanı beslemek
- Tuvalete yalnız gitmek
- Kendi başına giyinmeye çalışmak
4-6 yaş arası çocuklar
- Odasını toplamak
- Yatağını yapmaya çalışmak
- Kıyafetlerini katlamak
- 7-10 yaş arası çocuklar
- Bitkileri sulamak
- Bulaşıkları yıkamak
- Yatağını tek başına yapmak
- Temizliğe yardım etmek: süpürme, toz alma, vb.
Ön Ergenlik (10-12 yaş)
- Çamaşır makinesini doldurmak
- Yemek yapmaya ve bulaşık yıkamaya yardımcı olmak
- Çöpü çıkarmak
Çocuklarınıza ev işlerinde yardımcı olmayı ne kadar çabuk öğretirseniz, o kadar çabuk işlerin kendiliğinden olmayacağını ve bu nedenle onların yardımının gerekli olduğunu öğrenir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Goodnow, J. (1996). Contribuciones a la familia: las ideas de padres e hijos sobre las tareas domésticas. Infancia y Aprendizaje, 19(73), 19-33. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1174/02103709660560528
- Mendoza, R., Batista-Foguet, J. M., & Rubio, A. (2006). La cooperación de los adolescentes en las tareas domésticas: diferencias de género y características asociadas. Cultura y Educación, 18(3-4), 363-379. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1174/113564006779172966
- Landwerlin, G. M. (1997). El papel de los niños en la redefinición del trabajo doméstico en la nueva familia urbana española. Revista Internacional de Sociología, 39-56. https://search.proquest.com/openview/032da01b9737a0dabe85cab5742cef2b/1?pq-origsite=gscholar&cbl=1817790