Aile Olarak Oynanacak Harika Kalem-Kağıt Oyunları
Elektronik cihazlar, sosyal ağlar ve internet, anında bulabildiğimiz tüm yeni içerikler nedeniyle genellikle evde yaşadığımız sıkıcı anları çok daha katlanılabilir hale getiriyor. Öyleyse neden kağıt kalem oyunlarını düşünelim?
Boş zamanımızda, etrafımızdakilerle eğlenceli vakit geçirmek için bu zamanı kullanmamız gerektiğine inanıyoruz. Her zaman sahip olmanız gereken en iyi seçeneklerden biri ailenizle eğlenceli aktiviteler yapmaktır.
Şüphesiz aile olarak yapabileceğimiz en iyi aktivitelerden biri oyun oynamaktır. Bu nedenle bugün size ailece oynamanız için kağıt-kalem oyunları göstereceğiz. Neden ev işlerinden ve sorumluluklarından biraz zaman ayırıp birlikte biraz eğlenip kahkaha atmayasınız?
Başlayalım mı?
Aile olarak oynayabileceğiniz kalem-kağıt oyunları
İsim Şehir Hayvan
Bu, son aylarda dijital platformlarda en çok indirilen oyunlardan biri haline gelse de bu efsanevi oyun bir kalem ve kağıt formatında başladı. Bir tablo çizmekten ve içine aşağıdakiler gibi birkaç farklı kavram eklemekten oluşur:
- İsim
- Yiyecek
- Hayvan
- Şehir
İkinci olarak, alfabenin bir harfini bir “şapkadan”çekerek seçmelisiniz. Çıkan harfle, yukarıdaki kategorilerin her birini o harfi içeren kelimelerle doldurmanız gerekir. Oyunculardan biri bitirdiğinde “Bitirdim” diye bağırır. Herkes durmalı ve puanları saymalı. En çok puana sahip olan kişi kazanır. Puanlama aşağıdaki gibidir:
- Hiç kimse kelimeyi tekrarlamadıysa 10 puan
- Kelime başka bir oyuncu tarafından tekrarlanırsa 5 puan
- Hiç kelime yazmadıysanız 0 puan
Adam Asmaca
Hiç şüphesiz sadece kalem kağıt kullanan en geleneksel ve efsanevi aile oyunlarından biri Adam Asmaca oyunudur. Bir kelimeyi düşünmek ve kelimedeki harf sayısı kadar çizgi çizmekten oluşur. Rakip takım veya kişi harfleri tahmin etmelidir.
Harfleri seçilen sözcükte ise, diğer oyuncu onu doğru konuma yazar. Ancak, yanlış söylerlerse, adamın farklı kısımlarını çizmeleri gerekir. Kişi gizli kelimeyi tahmin etmeden çizimi tamamlanırsa oyun biter.
XOX oyunu
Bu, yalnızca kağıt kalem kullanan en basit ve en eğlenceli aile oyunlarından biridir. Amaç, üç X’i veya üç daireyi üçe üçlük bir tabloda arka arkaya yerleştirmektir.
Oyuncuların her biri sırayla oynayacak ve hedeflerine ulaşmaya çalışmanın yanı sıra, rakibinin üçlemesini engellemeleri gerekiyor.
Amiral Battı
Bu geleneksel oyun tamamen teknelerle ilgilidir. Pek çok ailenin tekneleri temsil etmek için köşelere sahip olan bir açılabilir kutu oyunu olsa da, bu basit oyun 2 yaprak kağıt ve kalemle de oynanabilir.
Amaç, diğer oyuncunun tüm teknelerini nerede olduklarını tahmin ederek “batırmak” tır. Saldıran oyuncu, “bombalarını ateşlemek” istediği koordinatları seslendirir. Bundan sonra, ateş sırası diğer oyuncuya geçer.
Her oyuncu kağıtlarını gizli tutmalıdır. Bir oyuncu, rakip oyuncunun teknelerinden birinin her karesine çarptığında, oyuncuya hangi teknenin “battığını” söylemesi gerekir. Kazanan, diğer kişinin tüm teknelerini ilk önce “batıran” oyuncudur.
Ben kimim? / Ben neyim?
İkiye bölünmüş bir kart veya kağıda bir kişinin, hayvanın veya nesnenin adını yazmanız gerekir. Onu yazan takım, üyelerinden biri görmeden bakması için diğer takıma vermelidir. Bu kişi kartı alnına yerleştirmeli ve takım arkadaşlarının ipuçlarından kelimenin ne olduğunu tahmin etmeye çalışmalıdır.
Tautogramlar
Bu, cümleler kurmayı öğrenen ve alfabenin farklı harflerini kullanmaya çalışan çocuklar için ideal bir oyundur.
Oyun, bir harf seçip, kelimelerin her birinin o harfle başladığı, edatlar hariç, bir cümle oluşturmaktan ibarettir.
Bir örnek şu olabilir: “Esra, elmaları elledi.” Bu sayede çocuklar aynı anda hem öğrenecek hem de eğlenecek. Seçtiği harf ile en uzun cümleleri kurmayı başaran oyuncu kazanır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fernández Casero, F., García Rodríguez, J. M., González Nuño, Ó., Herrero Verdura, M., Prado Pérez, A., Quiroga Alonso, P. P., … & Villarino Samalea, R. (2008). Para jugar como jugábamos: recuperación de los juegos tradicionales del suroccidente asturiano. https://redined.educacion.gob.es/xmlui/bitstream/handle/11162/2608/01720092004706.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Vargas Moreira, E. M. (2016). Incidencia de los juegos tradicionales en el desarrollo de las habilidades motrices en los alumnos de 9 a 11 años de edad de la Unidad Educativa San Juan, Parroquia San Juan, cantón Puebloviejo provincia de los Ríos (Bachelor’s thesis, Babahoyo: UTB, 2016).