Çocukları Oyunla Eğitmek Neden Faydalıdır?
Çocukları oyunla eğitmek, özellikle son günlerde çok önemli bir konu haline gelmiştir. Bunda, oyunların öğrenme üzerindeki faydalı etkileri büyük rol oynamaktadır.
Oyun oynamak, sadece bir eğlence amacı değildir, ayrıca çocukların hayatları boyunca onlara eşlik edecek temel becerilerin kazandırılmasını da sağlar. Oyunların önemi toplum tarafından göz ardı edilebilmektedir.
Çoğu ebeveyn genellikle çocukların dışarıda arkadaşlarıyla oyun oynadığı zamanları “vakit kaybı” olarak nitelendirmektedir. Fakat, bu aslında hiç doğru değildir.
Çocukları oyunla eğitmek: Oyun oynamanın çocuklar için faydaları
Oyunların, eğitimin önemli bir parçası olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Çocukların oynadığı oyunlar, onların kişiliğini, değerlerini ve becerilerini etkiler. Bu yüzden, çocuğunuzun her gün birkaç saat oyun oynamasına izin vermenin aşağıdaki gibi faydaları vardır:
- Oyunlar, takım çalışmasını teşvik eder ve sosyal ilişkileri geliştirir: Oyun oynamak, çocukların diğer çocuklarla etkileşime girmesini gerektirir. Pek çok takım aktivitesi, çocukların strateji geliştirmesini ve ortak bir amaca doğru beraber çalışmasını da gerektirir.
- Fiziksel gelişimi destekler: Çocuklar oyun oynadıkça, özellikle de dışarıda oynadıklarında fiziksel beceri, koordinasyon, vb. özelliklerini geliştirme şansı bulurlar.
- Özgüveni geliştirir: Bir oyuna katılımcı olarak dahil olmak ve değer görmek sağlıklı bir özgüven gelişimi için de faydalıdır.
- Öğrenme becerilerini güçlendirir: Pek çok oyun, istenen sonuca ulaşmak için mantık kullanmayı gerektirir. Bu durum, birçok spor için de geçerlidir. Oyunlar, çocukların yöntemler, fizik kuralları ve insan vücudunun çalışma şekli gibi birçok kavramı öğrenmesini sağlar.
- Çocukların oyun oynaması, stres atmalarını ve akademik performanslarının gelişmesini sağlar: Bu ilk bakışta çelişkili gibi gözükse de çocukların oyun oynayarak enerji boşaltması, onların okul başarılarına da katkıda bulunur. Bu durum, çocuk çalışma zamanından ne kadarını oyuna ayırırsa ayırsın geçerlidir. Tabi ki, bu zamanın ölçülü olması önemlidir.
- Oyunlar, çocukların disiplin algısını geliştirir: Oyun oynamak, katılımcıların belli kurallara uymasını gerektirdiği için çocuklarda disiplin algısını geliştirecektir.
Çocukları oyunla eğitmek için tavsiyeler
Oyunları bir eğitim yöntemi olarak kullanmanın başka bir faydası da ebeveynlere çocuklarıyla işbirliği yapma şansı sunmasıdır. Oyunlar sayesinde çocuklar, bilginin sürekli dikey aktarımından -yani üstün bir kişiden öğrenciye bilgi aktarılmasından- kurtulmuş olur. Bunun yerine öğrenme, dinamik ve rahat bir ortamda gerçekleşmiş olur.
Çocuklar, eğlenceli bir ortamda öğrenmeye ve katılmaya daha istekli olurlar. Böyle ortamlarda çocuklar daha açık olur ve yaratıcılıklarını daha etkin bir şekilde kullanırlar. Sonuç çıkarmak için baskı altında hissetmezler. Aksine, başarma ya da amacına ulaşma hissinin getireceği tatmin için kendiliğinden motive olurlar.
Evde oyun oynamak, çocuklarda olumlu davranışların yerleşmesine yardımcı olur. Örneğin, dedektif gibi yaparak “teftişler” düzenleyebilirsiniz. Bu eğlenceli rolde mesela çocuğunuzun dişlerini doğru fırçalayıp fırçalamadığını teftiş edebilirsiniz.
Aynı şekilde, odalarının toplu olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. Tabi ki bu yöntemi uygulamaya devam edebilmeniz için onları motive edecek bir ödül ve takdir sistemi de kurmalısınız.
Çocukları oyunla eğitmek, onlara her gün banyo yaptırmak, okula zamanında gitmek gibi çocukların yapmakta direndiği şeyleri kolayca yaptırmanızı da sağlar. Yani, bu konuda belli sınırlar yoktur, aklınıza gelen her şeye bu yöntemi uygulayabilirsiniz!
Burada yapmanız gereken şey, çocuğunuzun oyuncu ve rekabetçi tarafını keşfetmektir. Tabi ki çocuğunuzun diğerleriyle rekabete odaklanmasını değil yeni şeyler öğrenerek kendi becerilerini geliştirmesini teşvik etmeniz gerekir.
“Oyunlar sayesinde çocuklar, bilginin sürekli dikey aktarımından -yani üstün bir kişiden öğrenciye bilgi aktarılmasından- kurtulmuş olur. Bunun yerine öğrenme, dinamik ve rahat bir ortamda gerçekleşmiş olur.”
Oyun türleri
Eğer çocukları oyunla eğitmek konusunda bir şeyler yapmaya kararlıysanız, sonsuz seçeneğiniz vardır. İşte uygulayabileceğiniz birkaç öneri:
Odaklanma oyunları
Bu tip oyunlar, çocukların dinleme becerisini test eder. Ayrıca, mantıklı düşünme ve odaklanma gibi bilişsel becerilerini de kullanmalarını sağlar. Aynı zamanda, odaklanma oyunları, çocuğunuzun fiziksel becerilerini ve hayal gücünü de geliştirir. Bu oyunlar sayesinde çocuğunuzun çok önemli becerilerini geliştireceğinize emin olabilirsiniz.
Evde oynanacak oyunlar
Eğer hava şartları çocuğunuzun dışarıda oynamasına müsaade etmiyorsa, evde de oynanabilecek pek çok oyun vardır. Hem öğretmenler hem de ebeveynler evde oynanan oyunlar sayesinde çocukların eğitimine katkıda bulunabilir.
Tıpkı odaklanma oyunları gibi, evde oynanan oyunlar da katılımcıların algılarının açık olmasını ve zihinlerinin çalışmasını gerektirir. Bu oyunların çoğu, çocukların kolektif çalışmasını sağlar.
Bu sayede, çocuklarda takım çalışması gibi kavramların oluşması sağlanmış olur. Eğer çocuğun kardeşleri varsa, yağmurlu bir gün aralarındaki bağın kuvvetlenmesi için bir fırsata dönüşebilir.
Fiziksel eğitim oyunları
İsminden de anlaşılacağı gibi, bu aktiviteler çocukların motor becerilerini geliştirmeye yönelik aktivitelerdir. Aynı zamanda fiziksel aktiviteler, takım arkadaşları arasındaki ilişkileri ve stratejik becerileri geliştirmek için de çok faydalıdır.
Fiziksel eğitim aktiviteleri, çocukların kendi sınırlarını aşması ve korkularını yenmesi için de ideal aktivitelerdir. Fiziksel eğitim, okul müfredatlarında hak ettiği yeri genelde bulamasa da çocuk gelişiminde en az diğer aktiviteler kadar önemli rol oynar. Araştırmalar, bu aktivitelerin sadece basit bir eğlenceden çok daha fazlasını sunduğunu göstermektedir.
Rol yapma oyunu
İlk bakışta önemsiz gibi gözükse de rol yapma oyunları aslında çocukluk döneminin çok önemli bir parçasıdır. Çocukların gerçek dünyayla (kurmaca olarak da olsa) ilk karşılaşmalarını ve burada rol almalarını sağlar.
Bu sayede çocuklar, belli “sorumluluklar” alır ve diğerleriyle farklı ilişkiler kurar. Çocuklar doktor, hasta, öğretmen ya da öğrenci gibi roller alarak, yetişkinliklerinde alacakları rollere hazırlık yapmış olurlar.
Ayrıca, bu oyunlar dil ve hayal gücü gelişimi için de çok önemlidir. Çocuklar her ne kadar büyüdüklerinde olamayacakları korsan ya da bir hayvan gibi şeylerin taklidini yapsalar da bunları yaparken önemli beceriler geliştirirler.
Sonuç olarak, çocukları oyunla eğitmek, pek çok farklı faydaya sahiptir ve bunları göz ardı etmemek gerekir. Bu yazıdaki bilgileri göz önünde bulundurduğunuzda siz de oyunların önemini hafife almanın yanlış olduğuna katılacaksınız. Eğlenmek ve bir şeylerin parçası olmak, çocukların sağlıklı gelişimi için çok önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Domecq, M. I. J. (2005). Jugar: la forma más divertida de educar(Vol. 88). Palabra.
- Saneleuterio, E., Alonso-Stuyck, P., & García-Ramos, D. (2019). Educar jugando y dialogando. Derechos de la infancia, intencionalidad, familia y lenguaje. Revista sobre la infancia y la adolescencia, (17), 40-48. https://riunet.upv.es/handle/10251/130219
- i Peris, F. J. S. (2015). Gamificación. Education in the Knowledge Society, 16(2), 13-15. https://www.redalyc.org/pdf/5355/535554758002.pdf
- Gaitán, V. (2013). Gamificación: el aprendizaje divertido. Recuperado el, 15.
- Marín-Díaz, V. (2015). La gamificación educativa. Una alternativa para la enseñanza creativa. Digital Education Review, (27). https://revistes.ub.edu/index.php/der/article/download/13433/pdf