LEGO’nun psikolojik faydaları

LEGO’nun psikolojik faydaları

Son Güncelleme: 14 Nisan, 2018

Yönlendirme olmadan hayal gücüne sahip olan biri, ayakları olmadan kanatlanmaya benzer. Joseph Joubert (1754-1824).

 Hiç LEGO’nun psikolojik faydalarını merak ettiniz mi? Eğlendirici olduğu kadar popüler de olan bu oyun, hayal gücünü desteklemekle birlikte çocukların iyi vakit geçirmelerini sağladığı için en sevilen oyunlar arasında yerini almıştır.

LEGO, birbirine bağlanabilen plastik oyuncaklar üretmesiyle tanınan Danimarka kökenli bir marka ve şirketin ismidir. 1932’de kurulan LEGO, 1949 yılına kadar tahta oyuncaklar üretiyordu. Daha sonra, plastik oyuncaklar üretmeye başladı.

LEGO adı Danca 2 kelimenin kısaltılmış halidir: Leg ve Godt. Bu kelimelerin anlamı iyi oyna demektir. Yıllar içinde, LEGO şirketi farklı oyuncak markaları çıkarmış: LEGO Hero Factory, Bionicle ve Exo-Force. Öte yandan, Indiana Jones, Harry Potter ve Star Wars gibi serilerin marka hakları hakkında da anlaşmalar yapmıştır.

LEGO’nun çocuklarda psikolojik faydaları

LEGO’nun çocuklardaki psikolojik faydalarının kaynağı: onları yeni fikirler üretmeye teşvik etmesidir. Aslında, Maria Teresa Mata isimli psikiyatriste göre, lego gibi farklı nesnelerle serbest bir şekilde inşa etme eyleminin oldukça olumlu etkileri var. Bunlardan biri de, duygusal zekanın gelişimine katkıda bulunması.

Ayrıca, psikoterapi gelişimine de katkıda bulunuyor. Öte yandan, Legolarla oynamak inanışlarını ve duygularını içselleştirmeleri için onlara yardımcı oluyor. Günümüzde birçok çocuk birbirine bağlanabilir parçaları birleştirerek (LEGO) farklı objeler yapmaktan keyif alıyor. Peki, LEGO’nun psikolojik faydaları nelerdir? Şüphesiz ki, LEGO’nun çocuklardaki psikolojik faydaları inanılmaz gelebilir, çünkü hayal ettiğinizden çok daha ilginçler.

lego oynayan iki kız çocuk

Farklı perspektiflerden LEGO’nun çocuklardaki psikolojik faydaları

LEGO’nun çocuklardaki psikolojik faydaları farklı bakış açılarından değerlendirilebilir:

Bir iş aleti olarak LEGO

LEGO, yaygın olarak bilinen bir markadır ve birçok şirket psikolog tarafından kullanılmaktadır: çünkü kullanımından harika faydalar elde edilmektedir. Bir iş aleti olarak kullanıldığında, aslında; birçok yeni bilginin ortaya çıkmasına yarayan ve oldukça verimli olan serbest inşa dediğimiz dinamik bir fikir temsili ile çalışmış oluyoruz.

 LEGO Serious Play yöntemi

LEGO, günlük hayatta karşılaşılan birçok sorunu çözmeye yönelik faydaları olan LEGO Serious Play yöntemini geliştirmiştir.

Duygusal zeka gelişimi

Bu, diğer yararların yanı sıra sıralayacağımız şu becerileri geliştiren bir dışa vurma tekniğidir: verilen görevleri gerçekleştirmek, zorluklarla başa çıkmak, hayal gücü ve ifade.

Diğer seviyelerle bağlantı kurmasına yardım eder

Yukarıda bahsettiğimiz aynı psikiyatriste göre, LEGO oynamak diğer seviyelerle bağlantı kurmasına yardımcı oluyor? Peki bu ne anlama geliyor? Parçalar birleştirildiğinde, hayal gücü ve yaratıcılık el işiyle birleşiyor. Bu durum da, iletişime etki eden zihinsel süreçlere katkıda bulunuyor.

Çünkü gözlemci olarak, yapılan objelerden daha derin bilgiler elde edebiliyor. Ayrıca, LEGO’ları birleştirme eylemi bir aile veya arkadaş grubuyla yapıldığında, bireylerin dünyayı algılama şekillerini görselleştirmek de mümkün oluyor. Böylece, güzel bir diyalog ortamı oluşuyor.

babasıyla lego oynayan çocuk

Olası mesajları algılayabiliyorlar

Yani, fikirlerin ve hayal gücünün birleşmesiyle ortaya çıkan mesajlar, eğer diğer yöntemler kullanılıyorsa gözlemlenemeyen şeyler, algılanabiliyor. Bunun sayesinde, bireyden diğer durumlarda fark edilmeyecek bilgiler elde edilebiliyor. Aslında, bu mesajlar sayesinde etkili çözümler bulunabiliyor.

  1. Bilinçaltındaki duvarlar yıkılıyor. Bilinçaltındaki duvarlar, bireyin sosyal etkileşimi ile ilgili bilinçli olmadan ortaya çıkan koruma kalkanlarıdır. Ancak, LEGO’nun psikolojik faydaları sayesinde, bu bariyerler tek tek düşüyor; çünkü hem kendi bilgilerini hem ifade etme hem de başkalarının bilgilerinden yararlanma şansı buluyor.
  2. Problem çözme yeteneği gelişiyor. Belli durumlarda, bir insan sorunları çözemeyecekmiş gibi hissedebilir. Ancak, eğer küçüklükten itibaren bu sorunu çözmeye yönlendirilirse, LEGO’nun psikolojik faydaları, bireyin ihtiyacı olduğu bilgiyi kendi başına bulmasında yardımcı oluyor. Bu şekilde, birey bilgiyi alabiliyor, düzene koyuyor, uyguluyor ve onaylıyor. Böylece, becerileri de gelişmiş oluyor.
  3. Soyut kavrama algısını geliştirmek de mümkün. Bunun anlamı ise, hayal gücü ile ilişkili bilgilerin gerçek dünyada ifade edilmesi. Bu durum, eylemlerindeki verimi arttırarak bilgiyi işleme becerilerini geliştiriyor.

Bunlar, LEGO’nun çocuklar üzerindeki psikolojik faydalarının yalnızca bir kısmı. Bu parçaların kullanımının sadece çocukların duygusal zekasının gelişimi ile ilgili olmadığını da unutmamak gerek; çünkü günümüzde birçok şirket LEGO’ların faydalarının farkındaysa, yetişkinler de aynı şekilde bu plastik oyuncaklardan yararlanabilir.

Günümüzde LEGO

İlk çıktığı günden itibaren, LEGO çocukların etrafını algılama biçimlerinde bir devrim yarattı. Ve Danimarka kökenli olmasına rağmen, Meksika’da bir oyuncak fabrikası açacak kadar genişledi. Bu da, Güney Amerika çapında yayılmasına neden olarak, birçok çocuğun duygusal gelişimine katkı sağladı.

Serbest inşa yoluyla zeka eğitimi yürüterek, LEGO’nun psikolojik katkılarını bireylere aşılamak mümkün. LEGO figürleriyle bir şeyler inşa ederek problem çözme becerileri ve yaratıcılığı gelişiyor.

Ürettiği oyuncaklar sayesinde seksen yıldan fazla süredir bu alanda kendini kanıtlayan şirket, işini ne kadar ciddiye aldığını gösterdi. Bu nedenle, sağladığı katkıyı dikkate almalıyız. Yıllardır nesilden nesile çocuklar ve yetişkinlere psikolojik anlamda fayda sağlayan LEGO’lar birbirimizi daha iyi tanımamıza yardımcı oluyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rodríguez, G., & Patricia, C. (2016). Juegos de construcción en el desarrollo lógico matemático de los niños y niñas de 4 y 5 años de la Escuela Pablo Muñoz Vega, del Distrito Metropolitano de Quito, periodo 2015-2016 (Bachelor’s thesis, Quito: UCE). http://200.12.169.19/handle/25000/12043
  • Piedra Japón, C. A. (2016). Utilización de los juegos de construcción para potenciar la creatividad de las niñas y niños de 4 a 5 años de edad del nivel inicial II de la escuela José Miguel Burneo Burneo de la ciudad de Loja periodo 2014-2015(Bachelor’s thesis). https://dspace.unl.edu.ec/handle/123456789/11091
  • López Mendez, J. S. (2015). Juegos de construcción para reforzar la coordinación viso-motriz de los niños y niñas de nivel inicial 1 de la escuela de educación básica los Ositos Graciosos del Cantón La Libertad, provincia de Santa Elena, año lectivo 2015-2016 (Bachelor’s thesis, La Libertad: Universidad Estatal Península de Santa Elena, 2015.). https://repositorio.upse.edu.ec/xmlui/handle/46000/3674

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.