Çocuklarda Kaba Motor Becerileri İçin 8 Oyun

Eğer siz de çocuğunuzun kaba motor becerilerini geliştirmek istiyorsanız sizlere önereceğimiz bu oyunları sakın kaçırmayın!
Çocuklarda Kaba Motor Becerileri İçin 8 Oyun

Son Güncelleme: 17 Kasım, 2020

Çocuklarda kaba motor becerileri deyince temel olarak vücudun büyük kaslarının hareketlerinden bahsediyoruz. Yani zıplama, koşma, tırmanma, dans etme vb. hareketler bu çerçevede konu alabileceklerimizden sadece birkaçıdır. Bu becerilerin geliştirilmesi için en iyi yöntem elbette farklı farklı oyunlar oynamaktır.

Çocukların kaba motor becerilerinin geliştirilmesi için evde hareketli oyunlar oynamak son derece faydalı ve eğlencelidir. Bu nedenle, aşağıda sizler için bir araya getirdiğimiz seçenekleri kaçırmamanızı ve bu oyunları ufaklıklarla birlikte güzel zaman geçirerek oynamanızı tavsiye ediyoruz. Bu oyunlar sayesinde el göz koordinasyonu, denge, zıplama, top oynama yetenekleri, konumsal farkındalık, kas gücü ve çeviklik gibi pek çok becerinin harekete geçmesi ve geliştirilmesi mümkün olacaktır.

Kaba Motor Becerileri İçin Oynayabileceğiniz Oyunlar

plastik toplarla evde oyun oynayan anne ve çocuk

1. Kaba Motor Becerileri İçin Bovling

Bu oyun plastik bovling labutları ya da evde kendiniz yapacağınız bu tür malzemelerle oynanabilir. Bunun için boş plastik şişelerin içine bir miktar su ya da kum doldurarak bunların dik bir biçimde durmalarını sağlayabilirsiniz.

Bunlara ek olarak oyuna biraz daha sanatsallık ve görsellik katmak için bu şişeleri farklı renklere boyayabilir ve kum ya da su miktarlarını azaltarak bir top vuruşuyla devrilmelerini sağlayabilirsiniz. Hadi siz de bu şişeleri V şeklinde dizin ve sırayla oynamaya başlayın!

2. Seksek

Bu oyun çok eski olsa da çocuklar arasında halen oldukça yaygındır. Seksek oyunu en güzel dışarıda, yere tebeşirle kutular çizerek oynanır. Çizdiğiniz bu kutularda çocuğunuzla birlikte sırayla zıplayarak oynayabilirsiniz.

Tekli kutulara tek ayağınızla, çift kutulara ise her kutuya bir ayak gelecek şekilde iki ayağınızla birden zıplayarak basın. Sona geldiğinizde geriye dönün ve aynı şekilde en başa dönün. Okul öncesi dönemde bulunan çocuklarda tek ayak ve çift ayak zıplamayı öğrenmek çok önemlidir. İşte bu oyun çocukların bu beceriyi edinmeleri için ideal bir seçenektir.

Çocuğunuz zıplama konusunda kendisini geliştirdiğinde artık oyuna farklı boyutlar katabilirsiniz. Bunun için elinize bir taş alın ve bunu başlamadan önce ilk kutunun içine atın. Daha sonra taşın üstünden atlayın ve doğrudan ikinci kutuya zıplayın. Son olarak 10 numaralı kutuya zıpladıktan sonra geri dönün, tek ayak üzerinde yere eğilin ve başa dönmeden önce taşı yerden alın.

3. Kaba Motor Becerilerinin Gelişimi İçin Denge Oyunu

Bahçeden ya da başka bir yerden kalın bir tahta parçası veya buna benzer malzemeler (tuğla ya da alçak tabure gibi) bulun. Daha sonra bunların üzerinde düşmeden yürümeyi deneyin ve bunu bir oyuna dönüştürün. Mesela üzerinden geçmeye çalıştığınız “köprünün” altında timsahlar varmış gibi düşünün. Çocuğunuza meydan okuyarak onun da bu denge oyununda size katılmasını sağlayın. Ayrıca sona geldiğinizde geriye dönün ve tekrar aynı şekilde en başa kadar dengeli bir şekilde yürüyün.

4. Herkes Tünele!

Çocuğunuzla yakın bir biçimde önlü arkalı olarak bacaklarınızı iyice açıp aralarından adeta bir tünel gibi önden arkaya doğru bir top yuvarlayın. Biraz pratik yaparak bu oyunda birbirinizden uzaklaşabilir ve bacaklarınızı daha dar bir biçimde açarak daha küçük bir topla oyunun zorluk derecesini artırabilirsiniz. Bu oyun, el göz koordinasyonu ve topla oynama becerilerinin gelişimi için son derece faydalı bir seçenektir.

5. Engelli Parkur

Çocuğunuzun güç ve çeviklik yeteneklerini evinizde kuracağınız eğlenceli bir engelli parkur yardımıyla geliştirebilirsiniz. Bu oyunun en güzel yanı hem evde hem de dışarıda oynanabilir olmasıdır. En önemli özelliği ise sizin yaratıcılığınıza bağlı olarak parkura farklı engelleri yerleştirmek ve çocuğunuzun bunları takip edip kimi zaman koşarak engelleri aşmasıdır.

Her parkurda farklı türlerde aktivitelerin bir kombinasyonunu yaratmaya çalışın. Örnek olarak tırmanma, zıplama, fırlatma gibi değişik özelliklerde engeller bulundurun. İşte sizler için bu tür bir parkurda kullanabileceğiniz aksesuarlar ve farklı aktiviteler:

  • Üzerine çıkmak ve tırmanmak için sandalyeler.
  • Üstünde yürümek için tahtalar.
  • Kafa üzerinde taşıyarak dengede yürümek için ayakkabı kutuları.
  • Merdivenlere zıplamak.
  • Ağaç dallarına tutunarak sallanmak.
engelli parkurda ilerleyen bir çocuk

6. Yumurta ve Kaşıkla Koşu Yarışması

Bu yarışma özellikle küçük yaşlardaki çocukların çok sevdikleri bir aktivitedir. Sizin çocuğunuz da mutlaka bu oyunda sizinle yarışmaktan büyük keyif alacaktır. Yapmanız gereken tek şey yarışmanın başından sonuna kadar bir yemek kaşığının üstüne bir yumurta koyarak bunu dengede tutup yere düşürmeden parkuru tamamlamaktır.

Eğer aşırı derecede eğlence modunda değilseniz yarışmadan önce kullanacağınız yumurtaları haşlamak iyi bir fikirdir. Yumurtanın kırılma riskinden daha hızlı bir biçimde çocukların yeteneklerini ve konsantrasyon kapasitelerini geliştirecek hiçbir şey yoktur.

7. Kaba Motor Becerileri İçin Diğer Bir Oyun: Simon Diyor Ki

Simon Diyor Ki, çocuğunuzda dinleme, konsantrasyon, duyusal algı vb. pek çok yeteneğin gelişimi için oynayabileceğiniz oyunlar arasında yer almaktadır.

Bu oyunu oynayarak çocuğunuzun büyük kaslarını harekete geçirebilirsiniz. Oyunu daha da eğlenceli hale getirmek için sırayla oynayın ve ufaklığın da sizi yönlendirmesine izin verin. Oyun için deneyebileceğiniz bazı fikirler şunlar olabilir:

  • Duvara kadar yengeç gibi gidip gelmek.
  • Bir ağaca koşmak, dört kez zıplamak ve geri koşmak.
  • El arabası gibi eller üzerinde yürümek, yuvarlanmak ve sırt üstü uzanmak.

8. Balon Fırlatma

Bu oyunun temel amacı, balonu bir taraftan diğer tarafa fırlatarak yere değmeden en uzun süre havada tutmaktır. Bir süre sonra balonu havada tutma konusunda kendinizi geliştirdiğinizde oyunu biraz daha zorlaştırabilir ve bu kez iki balonu aynı anda havada tutmayı deneyebilirsiniz.

Kısacası, bir yandan kaba motor becerilerini geliştirirken diğer yandan hep birlikte eğlenceli ve kaliteli vakit geçirmek kadar güzel bir seçenek yoktur. O halde bu aktiviteleri siz de çocuğunuzla birlikte yapmak için hala neyi bekliyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Imbernón-Giménez, S., Díaz-Suárez, A., & Martínez-Moreno, A. (2020). Motricidad fina versus gruesa en niños y niñas de 3 a 5 años. Sport Health Res, 12, 228-237. https://recyt.fecyt.es/index.php/JSHR/article/download/80555/50283/0
  • Manzano, S. M. (2015). La psicomotricidad ayer y hoy: un acontecimiento histórico. Padres y Maestros/Journal of Parents and Teachers, (364), 06-12.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.