Emzirme Döneminde Mutluluk Mümkün Mü?
Annelikte tüm aşamalar arasında emzirme dönemi en özel olanlardan biridir. Emzirme döneminde, anneler ve çocukları arasında eşsiz bağlar oluşur. Ayrıca, besin kaynağı olmak onun için bir sorumluluk ve onurdur.
Birçok duygunun ortasında, emzirme döneminde mutlu bir şekilde yaşamak için bir alana ihtiyacınız vardır.
Aslında, emzirmek bebekler için o kadar önemlidir ki, bebeğiniz doğar doğmaz emzirmeniz gerekir.
Bunun iki amacı vardır: İlki bebekle anne arasında erken bir bağın oluşması ve bebeğin emzirme refleksini test etmektir. İkinci olarak bebeğin kolostrum adı verilen ilk sütte bulunan temel besinleri emmesi ve sindirmesi de önemlidir.
Özellikle yeni anneler için bu aşama konusunda bazı soru işaretleri olabilir. Yazımızda bu konu ile ilgili önemli tavsiyeler bulabilirsiniz, böylece siz de küçük çocuğunuzun emzirme döneminden keyif alıyor olacaksınız.
Emzirme döneminde mutlu yaşamak için ipuçları
1. Şüphe ya da utanma
Emzirme tamamen doğal olan ve doğuştan gelen bir süreçtir. Bizim gibi memeli hayvanları düşünün. Onlar bunu nasıl yaptıkları konusunda ustalığa sahip değil, ancak yine de bebeklerini beslemek konusunda mükemmel bir şekilde yeteneklidirler.
Kamuoyunda emzirmek için saklanmak gerektiğini önerenlerin sizi korkutmasına izin vermeyin. Bundan daha büyük bir yanlış yoktur. İhtiyacınız olduğunda bebeğinizi beslemeye her zaman hakkınız olmalıdır.
2. Doğru pozisyonu bulun.
Öncelikle, bebeğinizi emzirmek için klasik pozisyonda rahat hissetmiyorsanız eğer, endişelenmeyin. Durum şu ki, klasik pozisyon dışında da rahat edebileceğiniz birçok pozisyon var. Seçim, sadece sizin ve bebeğin rahatı temel alınarak yapılmalıdır.
Yanlış ya da rahatsız duruş, yetersiz süt verimine ve bebeğinizin rahatsız olmasından kaynaklı kullanacağı zayıf emme kuvvetine bağlı olarak meme ucunda tahrişe neden olabilir.
Ancak, bu çok fazla endişelenmeniz gereken bir durum değildir. Zamanla, hangi konumun rahatsız, hangilerinin size en uygun olduğunu tespit edecek ve bu sorunu çözeceksiniz.
Aslında, emzirmek bebekler için o kadar önemlidir ki, bebeğiniz doğar doğmaz emzirmeniz gerekir. Bununla birlikte, özellikle yeni anneler için bu aşama konusunda bazı soru işaretleri olabilir.
3. Ne yemelisiniz?
Anne sütü sayesinde bebek annenin vücudunda bulunan besinleri alır. Tabii ki, bunlar da annenin beslendiği yiyeceklerden elde edilir. Bu nedenle, bu dönemde sağlıksız alışkanlıklardan vazgeçilmesi önerilir – yani, hamilelikte de olduğu gibi – ve aynı şekilde, sağlıklı ve çeşitli bir beslenme düzeni.
Uzmanlara göre, bu aşamadaki temel besinler kalsiyum, demir, karbonhidratlar (enerji sağlayan), proteinler ve sağlıklı yağlardır. Ayrıca, her zaman bol su tüketmeyi unutmayın.
4. Ne zaman durmalıyım?
Çok uzun süre emzirmekten rahatsız olan anneler vardır. Kaygıları, bir yandan, çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli süt üretememek, diğer yandan ise doğru zamanda durmayarak fazla süt verme sonucu, bazı zararlara neden olabilmektedir.
İlk olarak, doğumdan altı ay sonra bebeğinize farklı gıdalar vermeye başlamanız önemlidir. Buna bağlı olarak, vücudunuzda süt üretimi bir sorun yaratmaz; Vücudun düzenleyici mekanizması bununla ilgilenir.
İkincisi ise, uzun süreli emzirmenin bebeğe zararlı bir yönü yoktur. Hem anne hem de çocuk istediği sürece beş, altı ya da yedi yıl devam edebilir.
Bununla birlikte, bu konuda sıklıkla bahsedilen bir takım sosyal kaygılar vardır. Bir kez daha hatırlatmamız gerekirse, bu konuda karar vermesi gerekenler siz ve çocuğunuzdur. Bu konuya yapılan eleştiri, aslında, toplumun bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
5. Neler yanlış gidebilir?
Karşılaştığımız her yeni süreçte olabileceği gibi, herhangi bir şeyin sorun yaratmasından endişe ediyoruz. Annelerin çoğu, ilk kez anne olanlar da dahil olmak üzere, emzirmeyi başarır.
Tabii ki, karşınıza sorunlar çıkabilir; en yaygın olanlar mastitis olarak adlandırılan meme uçlarında iltihap ya da ağrı şeklinde görülen bir durumdur.
Ancak, bunların hiçbiri ciddi sorunlar değildir. Belli bir özenle ve elbette doktorunuzun yardımıyla bunların üstesinden mükemmel bir şekilde gelebilirsiniz.
Son olarak, hiçbir şekilde bu süreçte tek başına olmadığınızı unutmayın. Eşiniz, aileniz ve arkadaşlarınız size yardımcı olacak ve size tavsiyelerde bulunacaklardır. Korkularınızı gizli tutmak yapmanız gereken en son şeydir: Çözebilmek için mutlaka onları ifade edin.
Eğer konuyla ilgili – doktorunuzun dışında – birileriyle konuşmak istiyorsanız anneler ve anneliğin getirdiği sorunları çözmek ve deneyimleri paylaşmak için kurulmuş çeşitli dernek ve gruplar vardır. Bu gruplar, annelerin emzirme döneminde mutlu yaşayabilmeleri için de onlara destek olurlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- de Martín, M. M., & de Ramognini, P. G. (2015). El camino para una lactancia y crianza feliz. Grijalbo.
- Belintxon-Martín, M., Zaragüeta, M. D. C., Adrián, M. C., & López-Dicastillo, O. (2011, December). El comienzo de la lactancia: experiencias de madres primerizas. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 34, No. 3, pp. 409-418). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272011000300007&script=sci_arttext&tlng=pt