6 Farklı Kasılma Türü
Çoğu kadın, kasılmalar hakkında derinlemesine bilgi sahibi değildir. Kasılmaların birden fazla çeşidi bulunduğunu ve bunların nasıl tanımlandığını bilmeniz yararlı olur.
Evet, farklı türde kasılmalar vardır ve bunlar hamilelik süreçleri boyunca anne adaylarına eşlik ederler. Bu kasılmaların tamamı, doğum başladığında bebeğin dışarıya çıkmasına yardımcı olacak kadar güçlü olan rahim kasından kaynaklanır.
Rahmin işi doğumdan çok önce başlar. Önemi ve rolü göz önüne alındığında, 9 aylık hamilelik boyunca belli bazı alıştırmalar yapar.
Farklı kasılma türleri hakkında bilgi edinin
Kasılmalar, kanın rahim ve plasenta yoluyla dolaşımını kolaylaştırır. Ayrıca rahmi formda tutmak için oldukça önemlidirler.
Peki neden ortaya çıkarlar? Çünkü rahim, diğer işlevleriyle beraber, bebeğin anne karnında doğru bir şekilde konumlanmasına ve zamanı geldiğinde de doğumun gerçekleşmesine yardımcı olur.
Hamile bir kadının yaşayabileceği farklı kasılma türlerini aşağıda sıralıyoruz:
1. A tipi kasılmalar:
Bunlar ilk meydana gelen kasılmalardır ve 28. gebelik haftasına kadar sürer. Bu kasılmalar, A tipi kasılmalar olarak bilinir. Genellikle düşük yoğunlukta ve düşük frekanslıdır. Bu nedenle, fark edilmeden bile geçip gidebilirler.
2. Fokal kasılmalar:
Bu kasılmalar bebeğin hareketlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Düşük yoğunluğa sahiptirler ve genellikle sadece rahmin bir bölgesinde görülürler.
3. Jeneralize kasılmalar:
Bu kasılmalar yukarıda belirtilenlere benzerdir, ancak rahmin bir bölgesine odaklanmak yerine her yerine yayılır.
Bebeğin yaptığı hareketler sonucu oluşabildiği gibi, fiziksel eforla da ortaya çıkabilirler. Ayrıca anne adayı pozisyon değiştirdiğinde veya mesanenin dolu olduğuna dair bir işaret olarak da görülebilirler.
“Kasılmalar, rahim kaslarının aktivitesinin bir sonucu olarak karnın sertleşmesi olarak bilinir.”
– Mario Romeo
4. Braxton Hicks kasılmaları:
Bu tip kasılmalar diğerlerinden farklıdır. Çünkü karın ağrısız bir şekilde kasılır. 30 ila 60 saniye sürer.
Bazı anne adayları hamileliğin 13. haftasında bu kasılmaları hissetmeye başlar.
Bu kasılmalar genellikle ikinci trimesterde görülür.
5. Doğum öncesi kasılmalar:
Bu kasılmalar, Braxton Hicks kasılmalarından biraz daha yoğundur. Gebeliğin son iki haftasında ortaya çıkarlar. Adından da anlaşılacağı gibi, doğumun kısa sürede başlayacağını işaret ederler.
Bu kasılmalar rahim ağzını doğum için hazırlamak amacıyla düzenli olarak meydana gelirler.
6. Doğum kasılmaları:
Bunlar nihai kasılmalardır ve doğumdan hemen önce meydana gelirler. Düzenli ve yoğundurlar. Doğum kasılmaları her 10 dakikada 3 ila 5 kez meydana gelir.
Doğum ilerledikçe bu kasılmalar daha sık meydana gelir. 60 ila 90 saniye kadar sürebilirler.
Bu kasılmaların ağrı ve yoğunluğu, bebeğin çıkışı yaklaştıkça artar.
Halihazırda doğum yapmış insanlar bu kasılmaların yoğun olmasına rağmen, tatminkar olduklarını da ifade ediyorlar. Çünkü bu son çabalar onları bebeklerini görmeye bir adım daha yaklaştırıyor.
Kasılma sıklığını azaltmaya yönelik ipuçları
Kasılmaların sıklığını azaltmak için aşağıdaki faktörlerden kaçının:
- Olumsuz duygular: Yoğun tartışmalar, evdeki ve iş yerindeki stresli durumlar veya yakın bir akrabanın rahatsızlığı gibi başa çıkılması zor olan duygular.
- Aşırı stres yaratan herhangi bir şey, kasılmaları fiziksel aktivitenin neden olduğundan daha fazla tetikleyebilir.
- Fiziksel efor: Koşmaktan, hızlı hareket etmekten, aniden oturmaktan veya ayağa kalkmaktan ve uzun süre ağırlık taşımaktan kaçının.
Aşırı durumların sağlığınıza zararlı olduğunu unutmayın. Eğer hamileyseniz bu çok daha geçerli bir durumdur.
Sonuç olarak, kendinize iyi bakmalısınız. Ayrıca bu farklı türdeki kasılmaları siz de tecrübe etmeye başladığınızda, nasıl davranacağınızı öğrenmek amacıyla onları tanımanız önemlidir.
Kasılmalarla ilgili endişeleriniz varsa, onları doktorunuza da iletin ve tavsiyelerini alın.