Hamile Kalabilmek ile İlgili Endişeleriniz Hamile Kalmanızı Engelliyor mu?
Dünyaya bir bebek getirmeye karar verdiğimizde, iki ya da üç aylık bir denemeden sonra hamilelik mucizesinin gerçekleşeceğini düşünürüz. Ne var ki bu düşüncemiz birçok zaman gerçekleşmez. Doğurganlığınızı etkileyen çeşitli nedenler vardır ve hamile kalabilmek ile ilgili endişeleriniz hamile kalmanıza engel oluyor olabilir.
Birkaç aydır hamile kalmayı isteyip denediğimizde ve hamile kalamadığımızda, endişe ile karışık bir stresli bir ruh haline bürünmeye başlayabiliriz.
Endişe ve stres, çok büyük sıkıntı ve rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu hisler, en kötünün gerçekleşeceği gibi yanlış inanışları beslerler. Daha çok stres yaşamanıza neden olup, umutsuzluk ve üzüntünüzü arttırabilirler.
Sorunu tespit etmek onu çözmenin birinci adımıdır
Hamile kalabilmek ile ilgili endişe ve stresimizi kontrol altına alabilmemiz için öncelikle ortada bir sorun olduğunu anlamamız gerekiyor. Eğer bunu kendimize itiraf etmezsek zihnimizi daha iyiye doğru yönlendirmemiz neredeyse imkansız hale gelecektir.
Bu hoş olmayan durumu bir kere tespit ettikten sonra, onu incelemeli ve iyice anlamalıyız. Neden korkuyoruz? Sıkıntımızın ve korkumuzun sebebi nedir? İnsanı sadece keyifli ve geleceğe dair umutlu hissettirecek bir konuda, yani hamile kalmak konusunda neden böyle olumsuz hisler içerisindeyiz?
Şunun da farkına varmalıyız ki; eğer bu tarz olumsuz duyguların üstesinden gelemezsek en çok arzuladığımız şeyi# yani hamile kalabilmemizi riske atmış olabiliriz.
Stres ve endişe: hamilelik için ölümcül kombinasyon
Stresin vücudumuzda fiziksel sorunlara yol açabildiğini herkes bilir. Benzer bir şekilde, yoğun bir şekilde hissedilen endişe de bir dizi sorunu tetikleyebilir.
Stres, vücudumuzun meydan okumaya verdiği tepkidir. Stresli olaylar ya da gelişmeler simpatik sinir sistemini harekete geçirir ve psikolojideki “savaş ya da kaç” tepkisine öncülük eder.
Stres, vücudumuza birçok yönden etki edebilir. Etkilediklerinden biri cinsel dürtüdür ve erkeklerde, stres iktidarsızlığa bile sebep olabilir.
Uzmanlarca yapılan çalışmalar endişe ve stresin hamile kalma üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya çıkarmışlardır. Bu nedenle, bu korkutucu düşmanı savuşturmak adına harekete geçmek çok önemlidir.
Hamile kalma konusunda yaşadığınız endişe gidermeniz için tavsiyeler
Şimdi, şu ana kadar öğrendiklerimizi aklımızdan çıkarmadan, uygulayabileceğiniz bazı ipuçlarını gözden geçireceğiz. Bu ipuçları endişe ve stresin üstesinden gelmenize yardım edip doğal yoldan hamile kalma olasılığınızı arttırabilirler ve amacınıza bir adım daha yaklaştırabilirler.
- Aile ve arkadaşlarınızdan, yani kısaca tüm sevdiklerinizden destek alın.
- Keyifli vakit geçirebileceğiniz aktiviteler için zaman ayırın. Bu tarz aktiviteler sorununuzu aklınızdan uzaklaştırır ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlarlar.
- Rahatlama egzersizleri ile size yardımcı olabilecek bir terapiste başvurun ya da meditasyonu deneyin.
- Günlük yürüyüşler ya da tercih edeceğiniz başka bir fiziksel aktivite, yorulmanıza ve dolayısıyla düzgün bir şekilde uyumanıza yardımcı olabilir.
Hamile kalmayı denemeyi bırakan çiftler ile ilgili düzinelerce örnek vardır. Bu çiftler, her zaman istedikleri çocuğa sahip olabilmek için olaya bakış açılarını değiştirip duruma adapte olmayı denerler. Ve sonrasında, endişe ve stres duygularından arınınca, hamileliğin mucizesi gerçekleşir.
Kadın doğurganlığı konusunda bir uzmana ne zaman gidilmeli
Bu konuda acele etmeyin. Normal şartlarda, hamile kalan kadınların %85’i ilk bir senelik zaman dilimindeki denemelerinde başarıya ulaşırlar. Siz de önce bir sene kadar denemelerinizi sürdürün ve hala hamile kalamadıysanız, genel bir muayene amacıyla her ikiniz de bir uzmana danışın.
Denemelerinizin ikinci senesinin sonunda hala hamile kalamadıysanız , uzmanınızdan daha detaylı testler isteyebilirsiniz. Bu şekilde, hormonal bir dengesizlik ya da başka bir nedenden ötürü sizin ya da eşinizin doğurganlığının etkilenip etkilenmediği ortaya çıkacaktır.
Uzmanınız, gerekli bütün testleri yapacak ve sonucu değiştirecek önlemleri içeren bir reçete ya da tedavi yolu önerecektir. Test sonuçlarınıza bağlı olarak bir süre sonra siz ve doktorunuz, uzun süredir istediğiniz çocuğa hamile kalabilmeniz için görmeniz gereken tedavi şekline karar verebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rosset, C. M. (2000). Ansiedad y Depresión: Principales trastornos asociados a la infertilidad. Informació Psicològica, (73), 12-19. http://www.informaciopsicologica.info/OJSmottif/index.php/leonardo/article/view/622
- Veiga, M. C., Puccio, M. C., & Tamburelli, V. (2013). ¿ Qué relación existe entre estrés, ansiedad e infertilidad. Reproducción, 28(3), 79-89. http://www.samer.org.ar/revista/numeros/2013/vol_3/revision.pdf
- Jurado, R. A., Moreno-Rosset, C., Río, C. J., & Espada, A. Á. (2008). Principales trastornos psicológicos asociados a la infertilidad. Papeles del psicólogo, 29(2), 167-175. https://www.redalyc.org/pdf/778/77829203.pdf