Hamilelik Esnasında Vücudunuz Nasıl Değişir
Bir hamilelik testi yaparsınız ve sonuç pozitif çıkar. Bu harika bir haberdir! Çok güzel ve yeni bir hayatı karnınızda taşıyorsunuz ama bu mutlu sonuç milyonlarca soru ile gelmektedir. Vücuduma ne olacak? Ne yemeliyim? Şu konuda hiç şüphe duyulmamalıdır: hamile kalan bir kadının vücudu, gebeliği boyunca oldukça zorlayıcı değişiklikler yaşayacaktır.
Hamile olduğunu fark eden kadınların en çok endişelendikleri konulardan biri budur. Vücudunuz hamileliğiniz boyunca ve hatta bebeğiniz doğduktan sonra bile değişecektir.
Hamilelik, birçok kadın açısından harika bir şeydir. Bu aşamada, kadın vücudu yeni bir hayata güç verip onunla başa çıkabilmek ve ilgilenebilmek için kendini değiştirerek yeniliklere adapte eder.
Kendi üreme hücrelerimiz sayesinde yeni bir hayatın ortaya çıktığını düşünmek çok etkileyici bir histir. İçimizdeki bir hücre kümesinin tam anlamıyla bir insan şekline geldiğini düşünmek daha da etkileyicidir.
Biz yine de biraz gerçekçi olalım. Hamilelik boyunca her şey gözüktüğü gibi “toz pembe” olmayacak ve vücudunuz birçok fiziksel değişim geçirecek. Bazı değişiklikler etrafınızdaki herkes tarafından fark edilecekken bazılarını ise sadece siz fark edeceksiniz.
Bebek sahibi olmak, hayatınızı değiştiren bir karardır. Bu kararı verdiğiniz saniyede, kalbinizin bebeğiniz için atmaya başlayacağı anlamına gelir.
Hamileliğiniz sırasında yaşayacağınız zihinsel ve fizyolojik bazı değişiklikleri aşağıda bulabilirsiniz:
- Göğüsleriniz: Hamileliğinizin daha en başlarında göğüsleriniz yavaş ama devamlı olarak büyümeye ve şişmeye başlayacaklar. Göğüslerinin bir ya da iki beden büyümesi bazı kadınlar için rüya gibi bir şeyken diğerleri için kabus olabilir ama aslında bu olay hemen hemen her kadının hamileliğinde yaşayacağı sıradan bir olaydır.
- Kilonuz: Her hafta ortalama 400 gram kadar ağırlaşacaksınız. Bunun anlamı, hamileliğin sonunda kilonuz, hamilelik öncesine göre ortalama 12 kilo artmış olacaktır. Bebeğinizin sağlığını garanti altına alabilmek için iyi beslenmelisiniz. Yapmanız geren tek şey, danıştığınız sağlık personelinin tavsiyeleri doğrultusunda dengeli bir şekilde beslenmek ve eğer doktorunuz yapmanızı istiyorsa, egzersizlerinizi aksatmamaktır.
- Rahminiz: Normalde bu organ 50 gram ağırlığında, 6.5 santim boyunda ve 2 ila 3 mililitrelik hacmi olan küçük bir organdır. Hamileliğinizin son aşamasında rahminiz 1.5 kg ağırlığa, 33 santimlik bir boya ve 4 ila 5 litrelik bir hacme ulaşacaktır.
- Mide bulantısı ve kusma, hamileliğin ilk üç aylık döneminde sık görülen fiziksel bulgulardır.
- Hormonal değişiklikler de yaşayacaksınız. Bu hormonal değişiklikler bacaklarda varisli damarlara, şişmeye ve kramplara sebep olabilirler.
Hamilelik sırasında fark edemeyebileceğiniz değişiklikler:
Hamileliğiniz boyunca vücudunuz neredeyse sonsuz sayıda fizyolojik değişim yaşayacaktır. En kayda değer olanları aşağıdaki listede bulabilirsiniz:
- Kanınız: Hamilelik sırasında, vücudunuzdaki kanın toplam miktarı 1.5 litre kadar artacaktır.
- Nabzınız: Vücudunuzda hamilelik öncesine göre daha fazla kan olacağı için kalbiniz de dakikada 10 ila 15 kez daha fazla kan pompalar. Pompalama hızındaki bu artış kalbinizin bu fazla kanla başa çıkmasını sağlar.
- Nefes almanız: Nefes almakta zaman zaman zorlanabilirsiniz. Fetüs büyüdükçe içinizde daha fazla yer işgal edecek ve akciğerlerinizi sıkıştıracaktır.
- Ağzınız: Ağzınızdaki tükürük üretiminin artmasının yanı sıra diş etleriniz de hassaslaşacak ve kanama eğilimi göstereceklerdir. Diş çürümelerine karşı dikkatli olun.
- Damarlarınız: Hamilelikte damarlarınız genişler ve daha görünür hale gelirler. Bacaklarınızda şişme ve pek de hoş bir görüntü olmayan varisler fark edebilirsiniz.
- Kan basıncınız: Damarlarınız genişlediği için kan basıncınız düşecektir. Kan basıncınız, hamileliğinizin son üç ayında normal seviyesine dönecektir.
- Kabızlık: Hamilelik boyunca sindirim sistemimizdeki geçişlerin yavaşlaması nedeni ile oluşan kabızlık, tüm bu sürecin en kötü belirtisi olabilir.
- İdrar torbanız: Bebek, karnınızda büyüdükçe idrar torbanıza yapacağı baskı da artacak ve normalden çok daha sık bir şekilde tuvalete gitmek zorunda kalacaksınız.
- Hormonlarınız: Hormonlarınızı nasıl unutabiliriz ki? Hormonlarınız, vücudunuzda yaşayacağınız tüm bu değişikliklerin sorumlusudurlar ve hamilelik boyunca her şeyin doğru bir şekilde gitmesini garanti altına alırlar.
Benim vücudum olağanüstü: bir açıdan, iki kafalı, dört kollu, dört bacaklı ve iki kalpliyim. Ben ne miyim? Bir anne!
Uzmanlar, hamileliğinizin son aylarında bol bol dinlenmenizi tavsiye ediyorlar. Bebeğiniz doğduktan sonra büyük ihtimalle birçok geceyi, onunla ilgilenebilmek için uykusuz geçireceksiniz. Uykusuz geçirilen bu geceler size uyku problemi ve duygusal tükenmişlik olarak geri dönecek.
Her şeyi bir tarafa bırakıp hamileliğinizin tadını çıkarmaya çalışın. Hamilelik, hayatınıza çok önemli değişiklikler getiren geçici bir dönemdir.