Bebeğinizin Cinsiyetini Seçmek Mümkün Mü?

Ailenizin geleceğini planlıyorsanız bebeğinizin cinsiyetini seçmek için uygulanan yeni bilimsel yöntemlerden haberdar olmalısınız.
Bebeğinizin Cinsiyetini Seçmek Mümkün Mü?

Son Güncelleme: 24 Ağustos, 2019

Sadece birkaç sene önce bebeğinizin cinsiyetini seçmek istediğinizi söyleseydiniz kulağa delice gelirdi. Bilim ve teknolojideki ilerlemeler gün geçtikçe daha da şaşırtıcı bir hal alıyor ancak bazı endişeler hala yerli yerinde.

Sorunun cevabı kısaca evet, bebeğinizin cinsiyetini seçmek mümkün. Ancak bunu sağlayacak yöntemler oldukça pahalı ve bazı durumlarda yan etkileri yüzünden çok da tavsiye edilmiyor.

Kimileri bebek cinsiyeti seçme fikriyle pek barışık değil. Doğanın kendince bir yolu olduğunu ve insanların bu işe karışmaması gerektiğini savunuyorlar.

Ancak cinsiyet seçme metotlarını savunanlarsa, cinsiyete bağlı olarak bebekte kendini gösteren kalıtsal hastalıklardan korunmak istediklerini söylüyor. Bazılarıysa sadece kurdukları ailenin yapısında daha fazla söz sahibi olmak istiyor.

Bilim gittikçe ilerlerken bu tartışmalar da senelerdir devam ediyor. Peki, bebeğinizin cinsiyetini seçmenizi sağlayacak yöntemler nelerdir? Aşağıda bunlara göz atacağız.

Cinsiyet Seçmenin Zorlukları

Günümüzde kullanılan yöntemlerin getirdiği bazı zorluklar şunlar:

  • Yüksek fiyat
  • Ameliyat
  • Yan etkiler (bazı durumlarda)
  • Birçok önkoşulu yerine getirme zorunluğu (Klinikler genelde hastanın tıbbi geçmişini görmek istiyor, çeşitli hormon testleri yaptırıyor ve istediğiniz cinsiyetten olmayan en az bir çocuğunuz olmasını şart koşuyor.)

Bebek Cinsiyetini Seçmek İçin Yöntemler

In vitro fertilizasyon (tüp bebek)

In vitro fertilizasyon, en yaygın kullanılan ancak aynı zamanda en pahalı yöntemdir. Oldukça etkili olmasına rağmen bazı ülkeler sadece aşağıdaki koşullarda izin veriyor:

  1. Bebeğinizin kalıtsal bir hastalığı olmasını önlemek istiyorsanız
  2. Bebeğin, kardeşinin bir hastalığını tedavi etmek için donör olmasını istiyorsanız

Yaygın adıyla tüp bebek yönteminde, embriyo hücreleri, olası genetik anormallikleri tespit etmek için taranır. Ardından, sağlıklı hücreler anne rahmine aktarılır. Bu işleme preimplantasyon genetik tanı adı verilir.

uykudan uyanmış bebek

Yapay dölleme

Bu yöntem, 20.yüzyılın başlarında kullanılmaya başlanmıştır ve en eski tedavilerden biridir. Elbette günümüzde gelinen noktada, daha gelişmiş ve güvenli bir şekilde uygulanıyor.

Rahim içi inseminasyon, en yaygın kullanılan yapay dölleme yöntemidir ve aşağıdaki durumlarda tercih edilir:

Bu yöntemde spermler alınıp döllenmenin olduğu alana daha yakın bir yere yerleştirilir. Bir tüp yardımıyla spermler, rahim ağzına bırakılır. Sürece, doğurganlık ilaçlarıyla da katkıda bulunulabilir.

Bu sırada Erikson yöntemiyle, “erkek” ve “dişi” spermler belirlenebilir ve bebeğinizin cinsiyetini seçmek mümkün olabilir. Bu yöntemin %80’e yakın bir başarı oranı var ve in vitro fertilizasyondan daha ucuz.

Yüksek fiyat, ameliyat riski ve yan etkiler bu yöntemlerin olumsuz etkileri arasında yer alıyor.

Microsort

Akan hücre ölçer isimli bir cihazla hangi embriyonun kullanılacağına karar vermek için kromozomların boyut ve içerikleri analiz edilir. Ardından herhangi bir yapay dölleme seçeneğiyle döllenme gerçekleştirilir.

Bu yöntem henüz test ediliyor ve birçok ülkede kullanılması için onay alabilmiş değil. Ancak başarı yüzdesinin %70 ile %80 arasında olduğu tahmin ediliyor.

Doğal yöntemlerle bebeğinizin cinsiyetini seçebilir misiniz?

Ne kadar güvenilir oldukları tartışma konusu olsa da cinsiyet belirlemek için kullanılan iki doğal yöntem var. Bu yöntemler annenin yumurtlama döngüsüne dayalıdır.

1. Shettles Yöntemi

Cinsel ilişki için kadının adet döngüsü takip edilir. Erkek kromozomlarının, dişilerden daha kısa yaşadığı düşüncesi doğru kabul edilerek hareket edilir.

Bu düşünceye göre yumurtlamadan 4 – 5 gün önce cinsel ilişkiye girerseniz geriye sadece X kromozomları kalmış olacaktır.

Yöntemin kendisi hala çok tartışılıyor olsa da başarı oranı %75’tir. Ancak işe yaraması için kadının yumurtlama döngüsünü dikkatle takip etmek gerekiyor.

bebeğin cinsiyeti

2. Whelan Yöntemi

Bu yöntemin arkasındaki teori, Shettles yönteminin tam tersidir. Whelan yöntemine göre, Y kromozomlarının oluşumunu sağlayan biyokimyasal reaksiyonlar ilk başta üretildiği için cinsel ilişki, yumurtlamadan birkaç gün önce gerçekleşirse erkek çocuk doğma oranı artar.

Bebeğinizin cinsiyetini belirlemek için kullanabileceğiniz birçok yöntem var. Bazıları daha etkili ancak pahalı; bazılarıysa ucuz ancak “ev yapımı”.

Bazı ülkelerde, ilk bahsettiğimiz yöntemlerin uygulanması yasal değil çünkü doğurganlık sorunları yaşayan çiftlere bir faydası olmadığı düşünülüyor. Bu yöntemlere sadece genetik bir hastalıktan sakınmak için izin veriliyor.

Ancak bu durum yardımcı üreme tekniklerinin yasal olduğu ülkelere doğru bir turist akışı yaşanmasına sebep oluyor.

Yardımcı üreme teknikleri, ahlaki ve dini olarak tartışma konusu olsa da her geçen gün kullanan çiftlerin sayısı artmaya devam ediyor.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.