Adet Döngüsü ve Gebelik İle İlgili İlginç Bilgiler

Kadın üreme sistemi, düşündüğünüzden çok daha karmaşıktır. Bu yazımızda, adet döngüsü ve gebelik arasındaki ilişkiden bahsedeceğiz.
Adet Döngüsü ve Gebelik İle İlgili İlginç Bilgiler

Son Güncelleme: 15 Temmuz, 2019

Adet döngüsü ve gebelik doğrudan ilişkilidir. Kadına bir doğurganlık testi yapabilmek için, onun adet döngüsünün nasıl çalıştığını bilmek gerekir. Her periyod süresince meydana gelen içsel ve çevresel tüm değişiklikler, gebelikte önemli faktörlerdir.

Bu nedenle, kadın vücudunda yumurtlamanın nasıl olduğunu bilmek önemlidir. Yumurtlama, kadının yumurta ürettiği sürece verilen isimdir. Üreme ise, spermin yumurtayı döllemesidir. Bu yazımızda, yumurtlama, gebelik ve adet döngüsü ile ilgili bilmiyor olabileceğiniz şeyleri öğrenebilirsiniz.

“Söz konusu kadın doğurganlığı olduğunda, yaş önemli bir faktördür. Üreme potansiyeli, yumurtalık rezervlerine bağlıdır. Yaşlandıkça, rezervler azalır. Bu, daha az yumurta üretildiği anlamına gelir. Yıllar içerisinde yumurtanın kalitesi de düşer.”

–Catriona Harvey Jenner–

Adet döngüsü ve gebelik arasında neden bir ilişki var?

  • Yumurtalamanın olduğunu gün ve onu takip eden 2-3 gün, gebelik şansı yüksektir. Eğer hamile kalmak istiyorsanız bu tarihleri bir kenara not edin.
  • Spermin kadın vücudunuda 24 saatten fazla bir süre kalabildiğini unutmayın.
  • Yumurtlama sırasında, kadının dudakları daha çekici görünür, cildi daha yumuşaktır, sesi daha tatlıdır ve göz bebekleri büyüktür.
öpüşme
  • Yumurtanın ömrü çok kısadır. Yumurtalıktan ayrıldıktan sonra, sadece 4-12 saat arasında yaşar. Eğer gebe kalmak istiyorsanız, bu süreyi göz önünde bulundurmalısınız. Bu sürede yumurta ve spermin birleşmesi daha kolaydır.
  • Yumurtlama döneminde olduğunuzu, davranışlarınızdaki değişikliklerden anlayabilirsiniz.
  • Bu süreçte, kadın vücudu üremeye hazırlanır ve daha kadınsı görünür.
  • Yumurtlama, koku duyusunu tetikler. Adet döngüsü boyunca, kadının koku alma duyusunun keskinleştiği günler vardır. Bu süreçte erkek hormonlarını daha iyi algılar ve erkeğin kendi kokusu oldukça çekici olabilir.

Daha İlginç Bilgiler

  • Her kadın, yumurtalıklarında olgunlaşmamış olan milyonlarca yumurta ile doğar ve bu yumurtalara oosit adı verilir. Ergenlik çağında, bu oositlerin yarısı yumurtalıklar tarafından emilir. Bu miktar, hayatınız boyunca salgılayacağınız yumurtaların sayısını belirler.
  • Doğru biçimde tedavi edilmeyen CYBH, hem kadınlarda hem erkeklerde kısırlığa neden olabilir.
  • Semptomlar ve menstrual kramplar kış mevsiminde daha şiddetlidir. Kan akışı, ağrı şiddeti ve kanamanın süresi soğuk hava yüzünden daha fazladır.
  • Adet dönemi boyunca, erkeklerde daha sık görülen belirli davranışlarda bulunabilirsiniz çünkü adet döneminde östrojen seviyeleri azalır. Bu durum, bazı “erkeksi bilişsel yeteneklerin” daha belirgin olmasına neden olabilir.
  • Adet dönemi, demir eksikliğine yol açabilir. Kan kaybı, çok miktarda demir kaybı anlamına gelir. Demir eksikliğinin semptomlarından bir tanesi de sürekli yorgun hissetmektir.
adet takvimi
  • Her ay düzenli olarak adet görebilmesi için vücudunuzun bir miktar yağa ihtiyacı vardır. Eğer yağ seviyeniz %8’den az ise, adet döngünüz azalabilir veya tamamen yok olabilir. Yağ hücreleri östrojen seviyeleriyle alakalıdır. Bu, hamile kalmak ve adet olmak için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bir hormondur.

Adet döngünüz ve onun gebe kalma olasılığınızı nasıl etkilediği ile ilgili bu bilgileri daha önce duymuş muydunuz? Kadın vücudu düşündüğünüzden çok daha karmaşıktır!

Artık, adet döngünüz ve gebelik arasındaki bağlantıyı biliyorsunuz. Eğer anne olmak istiyorsanız, yukarıdaki önemli bilgileri göz önünde bulundurun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carmona, O. (2012). INFECCIÓN E INFERTILIDAD MASCULINA. Tópicos en Urología333.
  • Reyes, V. S. V., Pareto, S. C., González, S. S., García, S. C., Montero, M. I. S., Romero, O. M., … & Muñoz, E. R. (2010). Evaluación de la reserva ovárica. Herramientas2(4).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.