Doğum Gecikirse Ne Olur?

Doğum Gecikirse Ne Olur?

Son Güncelleme: 06 Ekim, 2018

Kendinize şunu sormuş olabilirsiniz: Doğum gecikirse ne olacak? Gecikme, bebeğe yönelik çeşitli riskleri beraberinde getirebileceğinden bu geçerli bir sorudur. Gecikmeli doğumlar hakkında bilmeniz gerekenler bu yazımızda.

Doğum birçok sebepten dolayı gecikebilir. Doktorunuzun belirttiği tarihte doğum yapmadığınız takdirde endişelenmeniz normaldir.

Çocuğunuzun doğumunu geciktirebilecek faktörleri bilmeniz önemlidir.

Plasenta eskiden olduğu kadar işe yaramadığından, bebek için oksijen ve besinlerin azalması söz konusu olacaktır. Bu durum, çeşitli fetal komplikasyonları beraberinde getirebilir.

Buna inanmayabilirsiniz ama gecikmeli doğumlar oldukça sık görülmektedir.

Her 10 anne adayından üçü, kendilerine söylenen tarihten sonra doğum yapmaktadır. Bu durum birçok faktöre bağlıdır.

Gecikmeli doğuma neden olabilecek 4 faktör

Gecikmeli doğumun en yaygın nedenleri şunlardır:

Yanlış hesaplama

Doktorlar gebeliğin son menstruasyondan 14 gün sonra başladığını varsayarak doğum tarihini hesaplıyor.

Bununla birlikte, çok az kadının menstruasyon döngüsü tam olarak 28 gündür. Bu da doğumun kesin tarihini hesaplarken hatalara neden olabilir.

doğum tarihi

İlk kez anne olacak kadınlar

İlk kez anne olacak kadınların 40 hafta sonra doğum yapma olasılığı daha yüksektir.

İlk kez anne olacak kadınların rahminin doğum için hazır hale gelmesi için daha fazla zaman gerekir. Bunun nedeni, daha önce doğum yapmadıkları için uterusun hazırlanması gerekmesidir.

Stres ve kaygı

Genellikle diğer annelerin deneyimlerini dinleyen kadınlar, doğum yapmaktan korkabilir ve bunun yarattığı stres ve kaygı duygusu, doğumda gecikmeye yol açabilir.

Bu nedenle, anne adaylarının doğum zamanı geldiğinde rahatlatılması önerilir.

Progestin

Prematüre doğumlardan veya düşüklerden kaçınmak için progestin almanız gerekiyorsa, bu da doğumu geciktirebilir.

Gecikmeli doğumun olası riskleri nelerdir?

Gecikmeli doğumla ilgili risklerin bazıları şunlardır:

  • Bebeğin ağırlığında ve büyüklüğünde artış. Bu, bebeğin pelvise düzgün yerleşmesini engelleyerek problemlere neden olabilir. Ayrıca sezaryen yapılmasını gerektirebilir.
  • Amniyotik sıvıda azalma. Bu sıvı fetüsün üzerini örter, azaldığı zaman ise göbek kordonu üzerinde basınç uygulanır ve bu da plasentanın eskimesine neden olur. Sonuç olarak, bebek için hayati öneme sahip olan oksijen ve besinlerin sağlanmasına bir azalma söz konusudur.
  • Fetal sıkıntı. Bu, bebeğin kalp hızı normal olmadığında ortaya çıkar.
  • Uterusun mekonyumla kontaminasyonu. Rahimde gerekenden fazla zaman harcadığında bebek ilk bağırsak hareketini yaşayabilir ve mekonyum çıkartır (bu bebeğin ilk dışkısıdır). Bu durumda bebek, doğum sırasında mekonyumu aspire edebilir.
  • Fetal ölüm. Bu nadir bir durumdur ancak riskler hamileliğin 42. haftasından sonra artmaktadır.
kasılma yaşayan kadın

Doğum gecikirse ne yapmalıyım?

Doğum geciktiğinde ortaya çıkabilecek birçok komplikasyon var. 40. hafta geçtikten sonra, doktor her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için fetüsü ve anneyi kontrol etmelidir.

Ayrıca tıbbi ekip zorlama bir doğum yaptırmaya, sezaryen operasyonuna veya doğumun doğal olarak başlamasını beklemeye karar verebilir.

Halihazırda hamileliğinizin 42. haftasına yakınsanız ve doktorunuz doğum yapmanıza karar verdiyse, aşağıdakileri de içeren çeşitli yöntemler vardır:

  • Kasılmaları gerçekleştirmek için prostaglandinleri vajinaya yerleştirmek.
  • Oksitosin verme. Kasılmaları stimüle etmek için intravenöz olarak oksitosin kullanılır.

Kadınların büyük bir bölümü, son âdet dönemlerinin tam olarak ne zaman başladığını hatırlamaz ve bu, doğum için kesin bir tarih öngörmeyi zorlaştırır.

Ayrıca tüm kadınlar aynı ve düzenli adet döngüsüne sahip değildir. Çoğu durumda, muhtemel doğum tarihini belirlemek için hamileliğin başında bir ultrason yapılmamaktadır.

Yani hamileliğinizin 40. haftasına ulaştıysanız ve hâlâ doğumun kısa zaman sonra gerçekleşeceğine dair bir işaret yoksa bu, gecikmeli doğum yapacağınız anlamına mı geliyor?

Cevap hayır. Tahmini doğum tarihinizin yanlış hesaplanmış olması daha muhtemeldir.

Tahmini doğum tarihi yaklaşık bir hesaptır. Doğum tarihi geciktiğinde ortaya çıkabilecek tüm risklere rağmen iyi haber şu ki bebeklerin çoğu sağlıklı doğmaktadır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.