Hamilelikte Düşük Kilo: Sağlığa Zararları
Bir kadının hamileyken kendini sağlıklı tutmak için mutlaka yeterli miktarda beslenmesi gereklidir. Peki hamilelikte düşük kilo annenin sağlığını nasıl etkiler? Fetüsün uygun bir şekilde gelişmesi ve annenin kendi bedenindeki değişimlere ayak uydurabilmesi için gerekli olan bazı koşullar vardır. Bunların neler olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.
Birçok kadın sağlığını güzelliğe feda ediyor ya da bedenleri için gereken doğru besinleri bulmakta güçlük çekiyor. Bu durum bizi hamilelikte düşük kilonun sağlık risklerini düşünmeye itiyor. Genellikle hamile kadınların doymak bilmeyen bir iştaha sahip oldukları ve bunun onların düzenli olarak yemek yiyerek sağlıklı kiloya ve ideal sağlığa ulaşmalarına yardımcı olduğu düşünülür. Peki durum böyle değilse anne ve bebek bundan nasıl etkilenir?
Hamilelikte Düşük Kilo Sağlığı Nasıl Etkiler?
Hamilelikte düşük kilo, anneyi ve fetüsü pek çok farklı şekilde etkiler. Hamilelikte kilo kaybeden ya da yetersiz beslenen kadınların hamileliği tip I ve tip II yüksek riskli gebelik olarak sınıflandırılır.
Tip I Yüksek Riskli Gebelikler
Annenin sağlığının iyi durumda olduğu ama kötü beslenme, aşırı yoksulluk, sigara kullanımı ya da alkol tüketimi gibi etmenlere maruz kaldığı gebelikler, tip I yüksek riskli gebelikler olarak adlandırılır.
Tip II Yüksek Riskli Gebelikler
Anne adayının diyabet, preeklampsi ya da HIV gibi bir hastalığı olan gebelikler tip II yüksek riskli gebelik olarak adlandırılır. Bu gebeliklere fetüsün doğum uzmanları tarafından önerilen kilodan düşük bir kiloya sahip olduğu gebelikler de dahildir.
Bu sınıflandırmalar, annenin ve bebeğin yetersiz beslenmeleri durumunda ikisinin de bir hastalıkla karşılaşabileceği riskine işaret eder. Peki kilo kaybının anne ve bebek üzerindeki bu olumsuz etkileri nelerdir?
Hamilelikte Düşük Kilonun Sonuçları
Hamilelikte düşük kiloyla doğrudan ilgili bazı durumlar şunlardır:
- Gebelik kaybı (düşük) riski
- Erken doğum olasılığı
- Bebeğin düşük kilolu olma riski
- Doğumdan birkaç hafta sonra bebeğin ölümü
- Gelişimsel ve zihinsel bozukluklar
“Hamile bir kadın kendini sağlıklı tutmaya yetecek kadar beslenmelidir.”
Ne Kadar Zayıf Çok Zayıftır?
Bir kadının vücut tipi, boyuna ve genetik özelliklerine göre değişiklik gösterir. Vücut Kitle Endeksi 19’un altında olan ya da aşırı zayıflık işaretleri gösteren bir kadın düşük kilolu olarak değerlendirilir.Peki hamile bir kadının yetersiz beslendiğini nasıl fark edebilirsiniz?
Bir anne adayının çok yemesinin doğru beslendiği anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. Bir kadının yediği şeylerin vücudunun ihtiyaç duyduğu doğru vitaminler ve besinleri içermiyor olması da mümkündür. Vücudun bu besinlere hem sorunsuz bir şekilde çalışabilmek hem de yeni bir canlının oluşumu için ihtiyacı vardır.
Bir kadının yetersiz beslenip beslenmediğini bazı fiziksel belirtiler aracılığıyla anlayabilirsiniz. Bu belirtilerin en yaygın görülenleri şunlardır:
- Zayıf kaslar ve güç yoksunluğu
- Sürekli zayıflık hissi
- Dudaklar dahil vücudun çeşitli bölgelerinde kuruluk olması
- Saç dökülmesi
- Çürükler
- Odaklanmada güçlük
- Kalp sorunları
Hamile Kadınlar İçin Beslenme Önerileri
Eğer hamileyseniz, yemek yeme şeklinizi değiştirmeniz ve organik besinleri fast food yiyeceklere tercih etmeniz önemlidir. Yeterli sebze, meyve ve yağsız et yediğinizden emin olun. Aldığınız kalori miktarını arttırın. Hamileliğin ilk üç ayında günde normalde aldığınızdan 150 kalori fazla alın. İkinci ve üçüncü üç ayda günde fazladan ortalama 350 kalori almalısınız.
Diyabet, çölyak hastalığı, alerji ya da bazı gıdalara karşı hassasiyet gibi sağlık problemleriniz varsa doktorunuz size en uygun diyeti önerebileceği için ona danışmayı ihmal etmeyin. Eğer bütçeniz uygun değilse bu durum için bir uzmana para vermenize gerek yok. Devlet hastanelerini her zaman kullanabilirsiniz. Etrafınızdaki bedava hizmetleri araştırın ve bulun.
Son olarak, birçok yerde yer alan hamile kadınlar için tariflerin olağanüstü yardımı olabilir. Küçük bir araştırmayla ihtiyaçlarınıza ve günlük öğünlerinize uygun bir şeyler bulmak çok kolay. Haydi hemen araştırmaya başlayın ve sağlığınızı garanti altına alın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Zhao R., Xu L., Wu ML., Huang SH., Cao XJ., Maternal pre pregnancy body mass index, gestational weight gain influence birth weight. Women Birth, 2018. 31 (1): 20-25.
- Zhu Y., Hedderson MM., Sridhar S., Xu F., et al., Poor diet quality in pregnancy is associated with increased risk of excess fetal growth: a prospective multiracial/ethnic cohort study. Int J Epidemiol, 2019. 48 (2): 423-432.