Doğum Yapmak: Doğum Süreci Ne Kadar Sürüyor?

Doğum, ilerledikçe farklı aşamalardan geçen bir süreç. Bir doğum sürecinin ne kadar süreceğini araştırırken de her kadının yapısının farklı olduğunu hatırlamalısınız.
Doğum Yapmak: Doğum Süreci Ne Kadar Sürüyor?

Son Güncelleme: 10 Temmuz, 2018

Hamilelik sürecinin sonuna doğru yaklaşırken sizi bekleyen şeyden biraz da olsa korkmamanız mümkün değil: doğum yapmak. Doğumun ne kadar sürdüğü de kadınların en sık sorduğu sorulardan biri.

Bugün bu konu hakkında konuşacağız.

Doğumun psikolojik süreçleri üç aşamadan oluşuyor. 

Doğum sürecinin başladığı andan doğumun yapıldığı ana kadar geçen süreç çok çeşitli faktörlere bağlı. Buna bebeğin pozisyonu, annenin duygusal durumu, ilk doğum olup olmaması gibi faktörler de dahil.

Hızlı doğum diye bir şey de var aslında. Ancak, bu çok sık rastlanan bir durum değil ve hem anne hem de bebek için çeşitli sorunlar doğurabilir.

Buna presipite doğum – hızlı doğum deniliyor. Ve genellikle hamilelik sırasında bazı kazalar ve komplikasyonlardan dolayı meydana geliyor.

Doğum sürecinin hiç bir aşamayı aceleye getirmeden, olması gerektiği kadar uzun sürmesi aslında en iyisi. Ancak bu şekilde, aşamalar normal seyrinde tamamlanır ve annenin vücudu da en iyi şekilde dinlenir.

Bir doğum süreci ile ilgili gerçek zamanlamayı anlayabilmek için, bu makaleyi sonuna kadar okumanızı öneriyoruz.

Çünkü bu yazıda minik yavrunuzun dünyaya gelişi sırasında yaşanacak olan üç aşamadan bahsedeceğiz.

Doğum ne kadar sürer?

1. Genişleme 

Bu aşama doğumun en uzun kısmı olup kendi içinde de iki aşamada gerçekleşir. Gizli genişleme denilen ilk kısım kasılmalarla başlar. Bu kasılmalar da rahim ağzını doğuma hazırlamaya yardım eder. 

Anne adayının rahmi çok güçlü bir acı vermeden kasılır ve gevşer. Her bir kasılma sırtın alt kısımlarında başlar ve göbek ve rahim ağzına doğru yayılır. 

Kasılmalar düzensiz olduğu ve birkaç gün bile sürebileceği için bu aşamanın belirli bir süresi yoktur.
Genişleme aşamasının ikinci kısmı ise aktif genişleme olarak adlandırılır. Aktif genişleme de rahim ağzının 3 veya 4 santimetreye genişliğine ulaşması ile birlikte başlar.Kasılmalar artık düzenli bir şekilde 3-5 dakikada bir gelir ve daha güçlüdür. Bu aşamada anne adayı hastaneye gitmelidir.İlk defa anne olacak kadınlarda genişleme süreci 8 saatten 18 saate kadar sürebilir. Daha önce doğum yapmış olan kadınlarda ise bu süre 5 ila 12 saate düşer.

doğum yapmak - genişleme

2. Doğum 

Bu süreç de kendi içinde iki aşamadan oluşuyor. Pasif kısım da denilen ilk aşamada, rahim ağzı bebeğin kafasının doğum kanalından geçebileceği kadar genişlemiştir artık. Ki bu 10 santimetre genişlik demek.Eğer annenin suyu daha gelmemişse, işte bu aşamada gelir. Kasılmalar ise artık birbiri ardına gelmeye başlamıştır.Bu aşama da anne adayının daha önce doğum yapıp yapmadığına bağlı olarak 1 ila 2 saat arasında sürer. Eğer daha önceden doğum yapmışsa, bu kısım hızlı ilerler.
Ardından da aktif kısım başlar. Anne artık ıkınma   dürtüsünü hissetmeye başlamıştır. Anne adayı her kasılmada içgüdüsel olarak ıkınması ve bebeğinin dünyaya gelmesini sağlaması gerektiğini hisseder. 

Bebeğin başı ise doğum kanalında görülür. Bu aşama da toplamda 35 ila 50 dakika arasında sürer.

Öte yandan anne adayı epidural anestezi almışsa bu aşama 1 ya da 2 saate kadar uzayabilir. 

Çünkü bu anestezik madde annenin ıkınma refleksini ortadak kaldırır. Bu yüzden de anne adayı bu görevini jinekolog veya ebenin talimatlarına uyarak, bilinçli bir şekilde yerine getirmelidir.

“Doğum sürecinin hiç bir aşamayı aceleye getirmeden, olması gerektiği kadar uzun sürmesi en iyisidir”

3. Plasentanın atılması  

Doğumun bu son aşaması bebek doğduktan sonra gerçekleşir.

Artık acı vermeyen kasılmalar plasentanın, amniyotik sıvının ve bebeği rahimdeyken koruyan zarın atılmasını sağlar. 

Rahim ağzı daralır ve daha küçük bir boyuta döner. Aynı zamanda, plasentayı besleyen kan damarları da yavaşça kapanır.

Eğer anne epidural anestezi almadıysa plasentanın atılması yaklaşık olarak yarım saat sürer. Epidural almışsa 1 saatten fazla sürebilir.

Eğer bahsettiğimiz süreleri ortalama olarak alırsanız, doğum süreci toplamda 9 saatten biraz fazla sürer. Ki bu süre genişlemenin ilk aşamasından plasentanın atılmasına kadar geçen süredir.

yeni doğmuş bir bebek - doğum süreci

Tabii ki, her kadın farklıdır ve doğumun tam süresi de pek çok farktöre bağlıdır. Ki bu faktörler arasında annenin yaşı fiziksel durumu, daha önce kaç defa doğum yaptığı gibi kriterler de var.

Doğum da tıpkı diğer süreçler gibi her seferinde birer adım atacak şekilde ilerleyen bir süreçtir ki ancak bu şekilde bebeğiniz çeşitli komplikasyonlar yaşamadan dünyaya gelir.

Yine de herhangi bir şüpheniz veya sorunuz varsa, en doğrusu bir tıp uzmanına danışmaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.