Doğuma Hazırlık: Bilmeniz Gereken Her Şey

Doğuma Hazırlık: Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 05 Mart, 2019

Doğuma hazırlık, dikkat ve özveri isteyen bir süreçtir.

Bebeğin doğum tarihi yaklaştıkça hamile kadın kaygı, korku ve gerginlik yaşayacaktır. Bu durum, doktorunun tıbbi tavsiyelerine harfiyen uymasından bağımsız gerçekleşen bir durumdur. Bu, çok normal duygusal bir haldir.

Hamilelik bir kadının hayatında engin bir değişikliği ifade eder. Çocuk sahibi olmak, sürekli zorluklarla yüzleşmeyi ve hayata başka bir açıdan bakmayı kapsayan bir süreçtir. Hamilelik sırasında ise kadın, bebeğini, onun varlığının odak noktası yapacak dönüşümler tecrübe eder.

Aslında doğum anı yaklaştıkça, tüm korku ve beklentiler su yüzüne çıkar. Tanımlaması zor olan korku, güvensizlik ve neşe karışımı bir duygu doğurur.

Doğuma hazırlık sürecinin çok önemli bir rolü vardır çünkü kadının o anı gerginlikten ziyade uyum ve mutluluk içinde yaşamasını sağlar.

ağaca yaslanmış hamile kadın

Doğum süreci nasıl gelişir?

Doğum esnasında ve sonrasında ne olacağını bilmek her hamile kadın için çok önemlidir. Eğer her şey olması gerektiği gibi normal bir şekilde gerçekleşiyorsa kadın kendini güvende hissedecek ve belirli bir sakinlik seviyesini korumayı başaracaktır.

Ayrıca bir şeyler iyi gitmezse, çocuğun herhangi bir komplikasyon olmadan doğması için doğru kararları alacak bir doktor olacaktır.

Genellikle “doğum” olarak adlandırılan durum doktorların ve ebelerin tanımladığı iki anda gerçekleşir:

  • Antepartum denilen hafif ve düzensiz olmasına karşın kadının kasılmaları hissetmeye başladığı an. Anne karnından ayrılmaya hazır olan bebek doğum kanalına yerleşir.
  • Doğumun kendisinin gerçekleştiği an. Kadın doğum uzmanları, serviksin iki katına açıldığı ve genişlemenin yaklaşık 3 santimetre gibi göründüğü zaman doğumun başladığını düşünüyor. Kasılmalar ritmik hale gelir ve her 4 ya da 5 dakikada bir belirir.

Doğuma hazırlık: belirleyici bir an

Kadının doğuracağı zaman mümkün olan tüm enerji ve sakinlikle gelmesi gerekir. Temel bakış açısı duygularını kontrol altına almasıdır böylece o özel anın tadını gerçekten çıkarabilir.

Doğuma hazırlık, fiziksel ve duygusal yönleri kapsar. Hem beden hem de duygular özel ve eşsiz bir baskıya maruz kalacaktır.

Kontrol altına alınamayan kaygılar ya da korkular doğumu engelleyebilir ve bebekte strese neden olabilir.

Doğum için nasıl yeterince hazırlıklı olunur?

1. Dünyadan uzaklaşın

Doğum tarihine 4 hafta kaldığı zaman kadın rahatlamalıdır. Bunun için de kalabalık alanlardan, çevredeki gına getiren gürültüden, hatta gerekirse işten bile uzaklaşmak önemlidir. Birkaç günlük huzur ve sükunetin tadını çıkarmalı.

Bol giysiler içinde rahat etmeli, düzgün bir şekilde yemek yemeli, dinlenerek vakit geçirmeli ve bolca uyuyabilmelidir. Bu, vücudun olası gerginliği azaltmak için ihtiyaç duyduğu her şeydir.

Dikkatinizi problemlerden uzaklaştıran ve beden ile ruhu uyumlu hale getiren meditasyon teknikleri uygulamak da iyi bir fikirdir.

Bu dönemde, kadının “yuva sendromu” denilen bir sendrom geçirmesi mümkündür. Temizlik ve düzenleme ihtiyacı hissedeceksiniz.

Başka bir deyişle, bebeğinizin gelişi için evinizi, “yuvanızı”, hazır hale getirmek isteyeceksiniz. Bu dürtüleri kontrol etmek ve rahatlamaya odaklanmak sizin için oldukça önemlidir.

2. Özel egzersizler

Bazı özel fiziksel egzersizler doğuma hazırlık sürecinin bir parçası olmalıdır. Doğumda, tüm pelvik bölgesi çok önemli bir rol oynayacak bu nedenle egzersiz yapmak doğumda kolaylık sağlayacaktır.

Prenatal yoganın hem fiziksel hem de zihinsel düzeyde faydaları hakkında bilgi edinin. Bu tür bir egzersiz yapmanız, duygularınızı kontrol etmenize ve bebeğiniz ile daha yoğun bir bağ kurmanıza yardımcı olacaktır.

doğuma hazırlık yapan hamile kadın

3. Hastane için hazırlanmak

Doğuma hazırlık aynı zamanda bir bebeğe bakmak için ihtiyacınız olan her şeye sahip olmak anlamına gelir. Genellikle sağlık merkezleri, hastaneye giderken alınması gerekenlerin bir listesini sağlar.

Bu nedenle, bebeğin ilk saatlerinde ihtiyacı olacak her şeyi içeren bir çanta önceden hazır edilmelidir. Bu şekilde, doğum zamanı geldiğinde gerilim yaşamazsınız.

4. Tüm şüpheleri geride bırakın

Bunun için bir kadın doğum uzmanı ile konuşmanız önerilir. Doğuma yakın günlerde kadının kafasındaki tüm soruları sorması ve tavsiye isteyerek tüm şüphelerinden arınması önemlidir.

Nişan gelmesi, suyun gelmesi, doğumdan önceki günlerde ne yenilmesi gerektiği, doğumu uyaran teknikler ya da epidural doğumun avantaj ve dezavantajları gibi konular zamanı geldiğinde nasıl hareket edilmesi gerektiğini bilmek için anlamanız gereken önemli hususlardır.

Doğum, yaşamın kendini tezahür ettiği o andır. Bu yüzden hak ettiği tüm özveri ve dikkat ile hazırlanılması gerekir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.