Doğum Korkusu: Anksiyete ile Nasıl Başa Çıkılır?

Doğum Korkusu: Anksiyete ile Nasıl Başa Çıkılır?

Son Güncelleme: 20 Mayıs, 2018

Doğum korkusu çok yaygındır. Hatta, neredeyse tüm hamile kadınlar bir derecede bu korkuyu yaşar.

İlk kez anne olacaklar için, bu korku, deneyimsizlikten dolayı daha büyüktür. Bu inanılmaz deneyimi ilk kez yaşayacak olduğunuzda, beyninizi, sadece endişenizi besleyecek düşüncelerle doldurmanız çok kolaydır.

Doğum yapacağınız gün hızla yaklaşmakta. Tüm hamileliğiniz boyunca zaten doğum yapmaktan korktunuz, ama şimdi bu korku daha gerçek, daha yoğun.

Ama sakin olun, biz bunun nasıl bir his olduğunu biliyoruz ve size bu özel ana hazırlanmanız için yardım etmek istiyoruz.

Neden doğum yapmaktan bu kadar korkuyorum?

Bu durum biraz çelişkili gözüküyor – bebeğimizin gelmesini çok isteriz, ama aynı zamanda da o anın gelmesinden çok korkarız.

Ama bu ironinin arkasında birçok neden vardır. Bebek bekleyen annelerin genellikle deneyimlediği birkaç belli korku tipi şöyledir:

  • Acıdan korkmak. Bu inkar edilemeyecek bir gerçektir. Doğum yapmak acılı bir eylemdir. Canınız çok yanar. Çocuğunuz doğmaya hazır olduğunda, vücudunuzun bebeğinizin doğmasını sağlamak çok büyük değişimlerden geçer. Ve bu değişimler çok fazla acıya sebep olur.
  • Bilinmeyenden korkmak. Ne yapacağını, neler olacağını, hangi adımları izleyeceğini bilmemek… tüm bunlar belirsizlik ve bunun sonucunda da korku yaratır.
Korkan Hamile Kadın
  • Ters gidebilecek şeylerden korkmak. Şüphesiz, içten içe bir şeylerin ters gidebileceğini de düşündünüz. İşlerin planladığınız gibi gitmeyeceği ya da beklediğinizden uzun süreceği düşüncesi korkutucudur.
  • Bebeğe bir şey olmasından korkmak. Bu ihtimal, hamile olduğumuzu öğrendiğimiz andan itibaren korktuğumuz bir şeydir. Ama doğum yapacağımız gün yaklaştıkça, bu korku da artar. Bebeğinize bir şey olma düşüncesi sizi gerçekten geceleri uykusuz bırakabilir.
  • Kendinize bir şey olmasından korkmak. Ya bana bir şey olursa? O zaman bebeğime ne olacak? Vücudumuz biyolojik olarak doğuma hazırlıklıdır, ama kimse her şeyin planlandığı gibi yolunda gideceğini garanti edemez. Doğum yapmak inanılmaz derecede müthiş ve karmaşık bir eylemdir, ama bir miktar tehlike içerdiğini de inkar edemeyiz.
  • Bebeğinizle ne yapacağınızı bilememekten korkmak. Bebeğinizi karnınızda taşımak göreceli olarak daha kolaydır. Bunu yapmak gerçekten de çok fazla eğitim gerektirmez. Ama bebeğiniz sizin vücudunuzdan ayrıldıktan sonra, onu doğru şekilde yetiştirip yetiştiremeyeceğinizden korkabilirsiniz.

Doğum yapma korkusuyla nasıl başa çıkılır?

Yapmamanız gereken şeyler:

“Çok kötü deneyimler yaşayan annelerin hikayelerini duydum  – eminim bana da aynısı olacak.”   Eğer söylenen her şeye inanacak olsaydık, hayatta hiçbir şey yapamazdık. Kişisel deneyimleriniz size aittir ve benzersizdir.

“Peki ya eğer…” Bu “eğer” ler henüz olmamış, büyük ihtimalle de olmayacak şeyler yüzünden kendimizi yıpratmamıza neden olan bazı senaryolardır. Gerçekleşseler bile, önceden bunlarla ilgili endişelenmenin hiçbir faydası yoktur. Belirsizlik, korkuya sebep olur.
“Bu acıya katlanabileceğimi düşünmüyorum.” Bu, daha önce hiç yaşamadığınız bir acı. Daha şimdiden buna katlanamayacağınızı düşünmek, korkunuzu artırmaktan başka bir işe yaramaz.Ve bu, kaçınılmaz bir şekilde yüzleşmeniz gereken bir durumdur.
“Yeterince iyi bir anne olamayacağım.” Hiçbir anne mükemmel değildir – ama iyi bir anne olmak sandığınızdan daha çok içgüdülere bağlıdır. Becerilerinizden şüphe etmek sadece öz güveninizi kırar ve tabi ki korkunuzu da artırır.

Düşünen Kadın

Yapmanız gereken şeyler:

Doğum öncesi derslerine katılın. Bu derslerin öğretmenleri, adım adım neler olacağını size güzel bir şekilde açıklar. İhtiyacınız olan soruları sorabilirsiniz ve bebeğiniz için her şeyi kolaylaştırmak için en iyi tavsiyeleri alabilirsiniz.

Korkularınızla ilgili dürüst olun . Endişeleriniz hakkında açıkça konuşmak, anksiyete seviyenizi azaltır. Ayrıca, bunu yapmak, çevrenizdekilere de, ihtiyacınız olan desteği size verme şansı sunar.

Sırtınızı yaslayabileceğiniz en iyi insanlar, eşiniz, arkadaşlarınız ve doğum yapmış başka kişiler olabilir.

Bebeğinizin gelişi için her şeyi hazır edin. Bilinmeyene ya da hangi korkunuz varsa ona odaklanmak yerine, gelecekte yaşayacağınız güzel anları düşünün.

Kızınızın ya da oğlunuzun gelişiyle hayatınızın ne kadar güzelleşeceğini hayal edin ve bunun tadını çıkarın.

Dahası, size ve bebeğinize her adımda yardımcı olacak tıbbi personelin de yanınızda olacağını unutmayın.

Doğum sırasında hiçbir anınızda yalnız olmayacaksınız. Size rehberlik ve yardım edecek uzmanlar yanınızda olacak ve çocuğunuzu dünyaya getirmek için tam olarak ne yapacağınızı biliyor olacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hofberg K, Brockington I. Tocophobia: an unreasoning dread of childbirth. A series of 26 cases. Br J Psychiatry 2000; 176: 83–5.
  • Roland-Price, A; Chamberlain, Z. Managment of tocophobic women. Preconceptional Medicine. [Online].
  • Sánchez, E. (2019). Quiero ser madre, pero tengo miedo. La mente es maravillosa. [En línea].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.