Doğumun muhteşem süreci
Doğumun muhteşem süreci
Sizlere harika doğum sürecini adım adım anlatacağız.
Ter, göz yaşı, çığlık ve sıklıkla ağrı hakkında söylenen her şeye rağmen, doğum bir kadının hayatında eşsiz bir deneyimdir.
İşaretler:
- Rahim yaklaşık 3 ila 4 santimetrelik bir genişleme gösterir.
- Rahmin boynu %50’den fazla kısalır, bu aynı zamanda yüksek veya orta yoğunlukta, her 10 dakikada bir kasılma olduğunda gerçekleşir.
Doğumdan önce “ön belirti” safhasından geçmeniz mümkündür. Bu evre kasılmaların ortaya çıkması ile karakterize edilir, ancak bu kasılmalar ritmik değildir ve ağrının yoğunluğu genellikle hafiftir. Dinlenmeyle geçer.
Ön belirti evresinin süresi birkaç saatten birkaç güne kadar değişkendir.
Ne zaman hastaneye gitmeli?
Bunlar, hastaneye gitme zamanının geldiğini gösteren doğum sancısının ilk belirtileridir:
- Yoğun, ilerleyici ve ritmik uterus kasılmalarının görülmesi. Dinlenmeyle geçmeyen, en az 1 saat boyunca, her 5 dakikada en az 1 kasılma.
- Suyun gelmesi. Su gelmesi durumunda, anne istemsiz olarak çişini yapmak isteyecektir ve kasılmalara rağmen hastaneye gitmek gereklidir. Bu durumlarda suyun miktar ve özelliklerini gözlemlemek çok önemlidir. Normal rengi su gibi şeffaftır. Yeşil olduğunda, bu fetüsün kaybı belirtileri olabilir ve acilen hastane merkezine danışılmalıdır.
Vajinal akıntılar. Az miktarda kan gelmesi oldukça normaldir. Regl döneminde gelen kandan daha az miktarda. Bu durum “damlatma” veya “lekeleme” olarak bilinir. Kan miktarının fazla olduğu durumlarda, acilen hastaneye gitmek gerekir.
Sağlıklı bir bebek doğurmak için hazırlık yapmak gerekir.
Bazı kadınların “doğum ve doğum planı” vardır. Bu, önceden hazırlanmış bir belgedir ve annenin ne tür bir ilgi görmek istediğini gösterir.
İspanyol Pediatri Birliği, doğum planınızı ayrıntılı bir şekilde hazırlamadıysanız, sizinle ilgilenen profesyonellerin size gerekli tüm bilgileri sunabileceğini, hastanedeki genel prosedürlerin neler olduğunu, insan ve hastane kaynaklarını, güvenebileceğiniz malzemeleri anlatacağını söylüyor.
Doğum ve evreleri
Genişleme evresi
Doğumun ilk evresi genişlemedir. Daha önce doğum yapmış bir kadında 10 saati bulabilir ve ilk kez doğum yapacak bir kadında 15 saate çıkabilir.
Genellikle en uzun evredir ve anne ve bebekte doğumun kolaylaştırılması için çeşitli adaptasyon değişiklikleri vardır.
Bu evre bir kez başladığında, sürecin ilerleyişinde bir sorun olmadığı sürece, doğum artık durdurulamaz. Dinlenseniz dahi geçmeyen ritmik, yoğun ve acı verici kasılmalar olduğunu fark edeceksiniz. Bu kasılmalar her 10 dakikada iki ila dört (hatta beş) kere olabilmektedir.
Genişleme evresinde kasılmaların sıklığına göre birkaç adım takip edilir.
Ekspulsiyon evresi
Tam genişliğe ulaşıldığında, yani 10 santimetreye, bir sonraki evre ekspulsiyon, yani doğumdur. Bu evre doğumla sonuçlanacaktır.
Doğum veya ekspulsiyonun özellikleri
- Süre. Bir kez doğum yapmış bir annede ekspulsiyon süresi iki saate ve birden çok kez doğum yapmış bir annede bir saate ulaşabilir. Ancak unutmamalıyız ki, epidural anestezi uygulandıktan sonra bu evre daha uzun sürebilir. Kasılmalar ritmik ve yoğun olacaktır ve sıklığı biraz azalabilir.
- İtmeler ortaya çıkacaktır. İttirme, vajinal ve rektal bölgede itmeye davet eden bir baskı hissidir; genişleme evresinin bittiğinin ve doğum kanalına fetüs başının indiğinin işaretidir.Epidural anestezi ile bu his ortaya çıkmayabilir veya çok daha az olabilir. Her kasılmayla birlikte spontane olarak ittirilmesi önerilir.Direktifli itmeler de doğuma yardımcıdır. Bu durumda, bir doktor size ne zaman ve nasıl itmeniz gerektiğini söyleyecektir. Birkaç dakika sonra, bebeğinizi kollarınıza alabilir ve dinlenebilirsiniz.