D Vitamini ve Doğurganlık Arasındaki İlişki

Hamilelik kararı alındığında hem annenin hem de çocuğun sağlığı için göz önünde bulundurulması gereken pek çok durum olacaktır. Bunlardan biri tüketilmesi gereken besin maddeleridir.
D Vitamini ve Doğurganlık Arasındaki İlişki

Son Güncelleme: 01 Mart, 2021

Doktorlar ve araştırmacılar endokrin sistemini etkilediğinden ötürü D vitamini ve doğurganlık arasında bir ilişki olduğunu keşfettiler.

Bundan ötürü, doğurganlık üzerine uzmanlaşmış kişiler ve kadın doğum uzmanları çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sağlıklı seçimlerde bulunması ve belirli vitaminleri tüketmeleri gerektiğini belirtiyorlar. Bu bağlamda D vitaminiyle doğurganlık arasındaki ilişkiye dair pek çok tartışma bulunuyor.

Tabii bu vitaminin eksikliği kimsenin istediği bir şey değil, bu konuda net konuşabiliriz. Vücudumuzun düzgün çalışması için iç organlarımızın işlevlerini stabil bir şekilde sürdürmelerini sağlayan belirli besin maddelerine ihtiyacı vardır.

Bu durum göz önünde bulundurulduğunda tıp alanında uzman kişiler D vitamininin doğurganlık seviyesinde artış sağladığını gözlemlediler. Bundan ötürü, dünya çapındaki doğum kliniklerinde danışanlara D vitamini veriliyor.

D Vitamini Hakkında

D vitamininin vücutta önemli besin maddelerinin katalize edilmesine yardımcı olan kimyasal bir madde olduğunu söyleyebiliriz. Kalsiyum metabolizması, endokrin sistemi, immünolojik sistem ve kemiklerin mineralleşmesi de bu vitamine bağlıdır.

İnsanların bu vitamini absorbe etmesinin iki yolu vardır. İlk yöntem gayet basit, güneşe maruz kalmak. İkincisi de süt ve yağlı balık tüketmek ve doğrudan D vitamini takviyesi almak.

Güneş kremi süren kadın

Vücutta D vitamininin eksik olmasının olası sonuçları şu şekildedir: Kemik gelişimi ile ilgili sorunlar yaşanabilir, kemiklerde demineralizasyon görülür, bilişsel fonksiyonlarda yavaşlama görülür, kolon kanseri riski ortaya çıkar ve çocuklarda raşitizm görülebilir.

D Vitaminini Çok Fazla Tüketmek Mümkün Müdür?

Vücutta D vitamininin eksik olması mümkün olabildiği gibi, zararı dokunabileceğinden ötürü çok fazla D vitamini takviyesi almadığınızdan da emin olmalısınız. Tabii güneş ışığı ya da bu vitamini içeren gıdalar tüketmenin vücuda toksik bir etkisi olmayacaktır.

Tabii dikkatli davranmalı ve uzun süre boyunca D vitamini takviyesi almamalısınız. Günde en fazla 2500 UI takviye almanız gerekir.

D vitamininin aşırı tüketiminin yan etkilerinden bazıları kusma, ishal, karın ağrısı, aşırı terleme ve kafa karışıklığıdır. Öte yandan bu durum uzun vadede de kardiyovasküler hastalıklara, böbrek taşına ve ciddi böbrek hasarına neden olur.

En önemlisi de asla kendi kendinize ilaç kullanmaya kalkmamalısınız. Doktorunuza danışmadan vitamin dahi almamanız gerekir.

Bunun yanı sıra, anne olma isteğiniz tahakküm becerilerinizin önüne geçmesin. Her şeyin fazlası zarardır ve ciddi sorunlara neden olabilir.

D Vitamini ve Doğurganlık Arasındaki İlişki

Bu vitamine dair en çarpıcı bilgi toplumun büyük kısmında D vitamini eksikliği olduğudur. Fakat herkesin vitamin takviyesine ihtiyacı yoktur. Bir kadın sağlıklıysa ve vücudunda doğru oranda D vitaminine sahipse, takviye almasına gerek olmayacaktır.

D vitamini eksikliğine karşı beslenme

Güneşe maruz kalmak ve D vitamini içeren gıdalar tüketmek D vitamininin fazla olmasına yol açmaz. Fakat uzun süre takviye almak konusunda dikkatli olmalısınız. Ayrıca önerilen dozu da aşmamanız gerekir.

D vitamininin doğurganlık üzerindeki etkileri, içinde bulundurduğu reseptörden kaynaklıdır. Bu reseptörler doğrudan yumurtalık, rahim ve plasentaya gider. Bundan ötürü, vücudunda yeterli D vitaminine sahip kadınlar daha güçlü ve daha kaliteli embriyolar üretirler.

Son Öneriler

Her şeyin fazlası zarar. Bu yüzden gebe kalmaya çalışıyorsanız hemen D vitaminine yüklenmeyin.

Öncelikle ölçüm yaptırmanız gerecektir. Yalnızca D vitamini eksikliğiniz varsa ve doktorunuz önerirse takviye almalısınız.

Eğer seviyeler normal görünüyorsa yapmanız gereken bir şey olmayacaktır. İyi beslendiğiniz ve sağlıklı bir hayat sürdüğünüz sürece herhangi bir takviyeye ihtiyacınız olmaksızın gebe kalma şansınız artacaktır.

Yapabileceğiniz en iyi şey dengeli beslenmek ve doktorunuzun tavsiyelerine uymak olacaktır. Bu sayede kendi sağlığınıza ve bebeğinizin sağlığına katkı sağlamış olursunuz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.