Gebelikte Diş Eti İltihabı: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Ciddi hormonal değişikliklere maruz kalan bir kadın enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha hassas bir duruma gelmektedir. Gebelikte diş eti iltihabı da bunlardan biridir.
Bu rahatsızlık genellikle hamile kadınlar arasında daha sık görülmektedir. Kanama da dahil olmak üzere diş etlerinde şiddetli iltihaplanmaya neden olan periodontal (diş etlerine ilişkin) bir hastalıktır.
Ortaya çıkan enfeksiyon dişleri destekleyen dokuların tahrip olmasına neden olmaktadır. Bu durum diş plağındaki birikintilerin uzun süre tutulmasıyla kendini göstermektedir. Günümüzde hamile kadınların neredeyse %50’si tarafından tecrübe edilmektedir.
Bu rahatsızlık hamilelik için herhangi bir tehdit oluşturmasa da ilerlemesine de izin verilmemesi gerekmektedir çünkü zamanında tedavi edilmemesi durumunda bazı istenmeyen sonuçlara neden olma potansiyeline sahiptir. Zamanında tedavi edilmeyen diş eti rahatsızlıkları erken doğuma neden olabilmektedir.
Hamilelerde diş eti rahatsızlığı neden yaygındır?
Kan akışında hızlanma
Hamilelik kadınların kan akışını hızlandırmaktadır. Bu da diş etlerinde acıya ve iltihaplanmaya sebep olduğu gibi bazı durumlarda da kanamaya yol açabilmektedir.
Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler nedeniyle diş hassasiyeti hissedilir bir şekilde artmaktadır ve bu durum bölgede gizli bir şekilde ağrı ve iltihaplanma riskini de beraberinde getirebilir.
Nane aromasından tiksinme
Her ne kadar nadir de olsa, bazı hamile kadınlar nane aromasına karşı bir antipati geliştirmektedir. Bulantıya neden olduğundan dolayı genellikle naneden uzak durmaya çalışmaktadırlar.
Çoğu diş macunu mentol aromaları ile üretildiğinden dolayı kullanım sonrası kusma ortaya çıkabilmekte ve bu da diş etlerine zarar verebilmektedir.
Kusmukta bulunan mide asitleri diş etlerinin ve diş minesinin dokusunu zayıflatmaktadır ve bunun sonunca da ağız sağlığı savunmasız bir duruma gelmektedir.
Ağızdan solunum
Annenin soğuk algınlığı olması durumunda büyük ihtimalle burnu da tıkalı demektir. Burun deliklerinin tıkanması ağızdan nefes alınmasına neden olduğu için hamilelik sırasında diş eti iltihabı riski artmaktadır.
Tükürükteki değişikler
Hamilelik sırasında tükürüğün içeriğinde bulunan potasyum, kalsiyum ve demir seviyeleri artmaktadır. Bu içerik daha düşük bir pH seviyesine geçiş yaparak daha fazla asitli olmaktadır.
Tüm bu koşullar anaerobic (oksijensiz yaşayabilen) bakterilerin çoğalmasına neden olduğundan dolayı dental plak birikimi için oldukça uygun bir ortam hazırlamaktadır. Hamilelik sırasında aynı şekilde müsin seviyesi de artmaktadır. Müsin proteini bakteri plağının tahrip edici özelliklerine yardımcı olan adezyonu (yapışmayı) artırmaktadır.
Diş eti iltihabının belirtileri
- Ağrı ve iltihap.
- Diş etlerinde parlaklık.
- Diş etlerinde hassasiyet, iltihap ve kızarıklık.
- Diş fırçalama sırasında kanama.
Hamilelik sırasında bu belirtilere sahip olan kadınların zamanında tedavi görmesi ve komplikasyonların önüne geçilmesi için vakit kaybetmeden bir diş doktoruna görünmesi gerekmektedir.
Hamilelik sırasında diş eti iltihabı komplikasyonları
Hamile bir kadın gebeliği boyunca karşılaştığı herhangi bir durum için her zaman tetikte olmalıdır. Hamilelik için bir risk arz etmiyormuş gibi görünse de, ağız hastalıkları zamanında tedavi edilmediği zaman hiç beklenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilme potansiyeline sahiptir.
- Su toplamada artış. Su toplayan bölgelere genellikle hamilelik tümörü denilmektedir. Neyse ki bunlardan kurtulmak çok zor değildir ama yine de kadınlar için epey rahatsız edici olabilmektedir.
- Erken doğum. Diş eti rahatsızlığı çeken kadınların erken doğum yapma riski üç kat fazladır. Hamile kadın ve bebeği ile arasındaki plasenta bariyeri bağışıklık sistemi tarafından salgılanan maddeleri emmektedir. Bunlar da genellikle 37. hafta bitmeden erken doğuma neden olabilmektedir.
Tartar, bağışıklık sistemindeki başlıca bakteri üreticisidir.
Hamilelik sırasında diş eti iltihabının tedavisi
Ağzı her zaman temiz ve hijyenik tutmak bu durumu en iyi şekilde önleme gücüne sahiptir. Kadınlar, hamilelikleri boyunca vücutlarında meydana gelen değişikliklerin ve bu değişikliklerin kendi sağlıkları üzerine olan etkilerinin farkında olmalıdır. Bu nedenle sağlıkla ilgili almaları gereken önlemler de artmaktadır.
Günde iki kere dişlerin fırçalanması ve fırçalama sürelerinin de en az 3 dakika olması gerekmektedir. Yumuşak kılları olan diş fırçası kullanılarak diş etlerine verilen zarar en aza indirilebilir. Ayrıca diş fırçalarının altı ayda bir değiştirilmesini ve her gün diş ipi kullanılmasını da tavsiye ederiz.
Günde bir kere ılık ve tuzlu suyla gargara yapmak ağız sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Ek olarak, her şeyin yolunda olduğundan emin olmanız için hamileliğinizin her üç aylık döneminde (toplamda üç kere) en az bir kere diş doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.