Hamilelik Esnasında Plasenta Yırtılması

Hamilelik Esnasında Plasenta Yırtılması

Son Güncelleme: 22 Ocak, 2019

Hamilelik esnasında plasenta yırtılması ortaya çıkabilecek en ciddi durumlardan biridir, çünkü bebek ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinlere ulaşamayabilir.

Bu sorun hamilelik süresi, yeri ve hastanın tıbbi geçmişi dahil olmak üzere farklı faktörlere bağlı olarak bir miktar tedavi gerektirebilir.

Neden gerçekleşir?

Plasenta yırtılmasının neden gerçekleştiği henüz tam olarak bilinmemektedir fakat bazı risk faktörleri bu durumun ortaya çıkış ihtimalini artırır.

Yüksek riskli durumlar yüksek tansiyona sahip olmak, 35 yaşından büyük olmak ve sigara içmektir. Diğer risk faktörlerine rahim enfeksiyonuna sahip olmak, kaza nedeniyle karın yaralanması yaşamak veya önceki hamileliklerde plasenta yırtılması yaşamış olmak dahildir.

Gördüğümüz üzere hamilelikte plasenta  yırtılması bu dönemde ortaya çıkabilecek en ciddi sorunlardan biri olabilir. Kadınların hamilelikleri boyunca sıkı kontrole sahip olmaları ve özellikle kanama gibi sıradışı semptomlar deneyimlemeleri durumunda doktora gitmeleri önemlidir.

Bu durum aslında düşündüğünüzden de daha yaygındır. Hamileliklerin ortalama %20’sinde gerçekleşmektedir ve ebeveynler için ciddi kaygı vericidir.

plasenta yırtılması

Hamilelik sırasında plasenta yırtılması semptomları

Karın ağrısı

Plasenta yırtılması söz konusu olduğunda kadın genellikle keskin ve bıçak gibi ciddi bir karın ağrısı yaşar. Bazı vakalarda kasılmalar da gerçekleşir. Rahim sertleşir ve bu belirgin değişimin fark edilmesini mümkün kılar.

Vajinal kanama

Bir başka semptom ise vajinal kanama veya kanamadır. Kanamanın miktarı, rahimden ayrılan plasenta miktarıyla doğru orantılıdır.

Diğer semptomlar

Her vücut farklıdır, bu nedenle her hamilelikte aynı semptomların ortaya çıkmayabileceğini aklımızda tutmak önemlidir.

Her zaman kanama söz konusu olmaz. Bu nedenle, rahim kasılmaları veya fetüsün hareketlerinde değişim gibi herhangi bir garip semptom gözlemlediğinizde doktorunuza danışmanız önerilir.

“Bu durum aslında düşündüğünüzden de daha yaygındır. Hatta hamileliklerin ortalama %20’sinde gerçekleşmektedir.”

Hamilelik dönemine bağlı risk

İlk üç aylık dönem

İlk üç ay içerisinde plasenta yırtılması gerçekleştiğinde riskler genellikle hamileliğin sonraki dönemlerine kıyasla daha düşüktür.

Eğer doktor fetüsün kardiyak aktivite tespit edebilirse prognoz genellikle pozitiftir, zira vakaların %80 ila 90’ında gerileme söz konusu olur. Fakat sorun ikinci aydan sonra gerçekleşirse prognoz daha az iç açıcı olacaktır.

Eğer doktor kardiyak aktivite tespit edemezse durum endişe vericidir. Bunun sebebi ise bir düşüğün gerçekleşmiş olması ihtimalidir. Bu vakalarda fetüs genellikle doğal bir biçimde vücuttan uzaklaştırılır.

plasenta yırtılması muayene

İkinci ve üçüncü üç aylık dönem

Plasenta yırtılması hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde daha yaygındır ve ciddiyeti ortaya çıkmasına neden olan klinik duruma bağlıdır. Örneğin, bu sıradan bir hematom ise çok da ciddi değildir. Bu durum plasentanın alt bölümündeki bir damarın patlaması demektir.

Diğer yandan yırtılma retro plasental hematom olarak bilinen bir yırtılma ise bu, plasentanın erken yırtılması anlamına gelir. Bunun sonucu ise bebeğin oksijen yetersizliği çekmesi demektir. Eğer bu durum zamanında tedavi edilmezse bebek ölebilir.

Semptomlar açısından bu iki hematom tipi arasında önemli farklar bulunmaktadır. Sıradan bir hematom ise kanama genellikle çok fazla değildir ve koyu renkte hatta siyah olabilir.

Fakat bu kanama bir retro plasental hematom ise en sık karşılaşılan semptomlardan bazıları şunlardır: Sert bir karın, kalıcı ve ani karın ağrısı, koyu renkte ve ufak yoğun kanamalar, bitkinlik ve mide bulantısı.

Hem ikinci hem de üçüncü üç aylık dönemde doktorunuzun her tür kanama ile ilgili en kısa sürede bilgilendirilmesi gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.