Hamilelik Boyunca Göbeğinizdeki Değişiklikler
Birçok kadın gibi hamilelik boyunca göbeğinizdeki değişiklikler sizi de şaşırtabilir. Hacimli, çıkıntılı veya hatta düz görünebilir. Ters çevrilmiş gibi de olabilir.
Bu makalede, hamilelik sırasında göbeğinizdeki değişiklikler hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacağız.
Gebelikte göbek deliğinin işlevi
Gebelik döneminde göbek çok önemli bir işlevi yerine getirir, çünkü fetüsün göbek kordonu ile anneye bağlandığı noktaya işaret eder.
Bu kordon sayesinde bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri, kanı ve oksijeni sağlarsınız. Başka bir deyişle, bebeğinizin rahim içinde gelişmesi için ihtiyaç duyduğu her şeyi göbek kordonunuzla verirsiniz.
Gebelik süresince göbeğinizdeki değişiklikler
Hamilelik sırasında göbeğinizde bazı değişiklikler olabilir. Örneğin, uterusun artan boyutu vücudunuzun merkezine baskı uygular. Bu durum göbeğinizde değişikliklere neden olabilir. Ancak bu değişiklikler kişiye göre farklılık gösterecektir.
En yaygın değişimler arasında şunlar sayılabilir:
- Göbeğin düzleşmesi: Aylar geçtikçe cilt gerilir. Bunun sonucunda göbek bölgeniz esner ve sanki ortadan kaybolmuş gibi gözükür.
- Şişkin göbek: Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterleri arasında (28. haftadan sonra), göbek kemiğinin retroversiyonu yani sapması meydana gelir. Bu, göbeğin bir düğme gibi çıkmasına neden olan ağrısız bir olgudur.
- Koyu veya siyah bir çizginin görünümü: Linea alba olarak da adlandırılan bu dikey çizgi göbekten pubise doğru gider. Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler, burada cildin koyulaşmasına yol açar. Doğumdan sonra yavaş yavaş kaybolur.
Göbek eski hâline döndüğünde
Göbek deliği yukarıda belirtilen tarihten önce veya sonra çıkarsa, endişelenmeniz için hiçbir sebep yoktur. Bunun nedeni, sarkık dokulara sahip bazı kadınlarda göbeğin daha erken şişmesidir. Daha sert veya daha kalın bir cilde sahip olan kadınlarda fark edilmeyebilir.
Göbek hamilelik sırasında görünüşünü değiştirmesine rağmen doğumdan sonra orijinal hâline döner. Rahim yerleşmeye ve normal büyüklüğünü almaya başlar, böylece kısa sürede eski kilonuza da kavuşabilirsiniz.
Göbek kordonu aracılığıyla bebeğinize besleyici maddeler, kan ve oksijen sağlarsınız. Başka bir deyişle, ona rahim içinde gelişmesi için ihtiyaç duyduğu her şeyi verirsiniz.
Oluşabilecek komplikasyonlar
Karın kaslarının aşırı yorulması nedeniyle göbek fıtığı oluşabilir. En sık görülen semptomlar şunlardır:
- Karında hassasiyet veya ağrı
- Şişkin veya yumuşak bir kitlenin varlığı
- Kusma
- Hazımsızlık
- Ateş
- Kabızlık gibi mide-bağırsak bozuklukları
- Enfeksiyonlar
- Göbek derisinde dermatit
Göbek deliğinin acımasının nedenleri
Bazı hamile kadınlar, dokunduklarında göbeklerinin içinde ve çevresinde ağrı hissederler. Bu ağrı göbeğin bu kadar hızlı büyümesiyle ilgilidir. Cildin hızla dağılması, değişime uyum sağlamasına izin vermemiştir.
Acıyı hafifletmek için hamile kadınlara uygun olarak tasarlanmış bir kemer kullanabilirsiniz. Ayrıca göbeğinizi örten iç çamaşırları giyebilirsiniz. Böylece vücudunuz giderek artan kilo alma durumuna adapte olur.
Çok hassas bir alan olduğu için ağrı çok rahatsız edici olabilir. Bol kıyafetler giymeyi deneyin veya göbek bölgenizi tahriş edebilecek sürtünmeyi önlemek için göbek bölgesini açıkta bırakın.
Takip edebileceğiniz tavsiyeler
Göbeğinizin çıkmasını önlemek için hiçbir şey yapılamaz. Ancak aşağıdaki kolay ipuçlarından faydalanabilirsiniz:
- Hamilelikten sonra göbeğiniz çok büyükse ve orijinal görünümünü geri kazanmadıysa, bir cerraha danışarak bu sorunu halledebilirsiniz. Küçük bir müdahale ile yeniden yapılandırılabilir ve sarkık cilt, yok edilebilir.
- Göbeğinizin çevresindeki cildi nemlendirebilmek için bol bol vücut kremi kullanın.
- Parfüm veya tahriş edici kimyasallar içermeyen nötr sabunlar kullanarak doğru hijyen sağlayın. Ne kullanılacağına dair herhangi bir şüpheniz varsa bir dermatoloğa başvurun.
Bu değişiklikler sizi şaşırtıyor olsa da endişelenmemelisiniz, çünkü bütün bunlar normaldir. Rahminiz ve karın kaslarınız doğal hallerine dönecek.
Hamilelik sırasında göbeğinizdeki değişiklikler kısa sürede kaybolacak. Bu nedenle hamileyseniz, bu küçük ayrıntılarla canınızı sıkmamalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Flores-Ramírez Salvador, Flores-Morales José Luis, Fuentes-Rivas Adolfo. Apendicitis durante el embarazo: Experiencia en el Hospital General Toluca Dr. Nicolás San Juan. Cir. gen [revista en la Internet]. 2011 Dic [citado 2022 Nov 13] ; 33( 4 ): 218-221. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-00992011000400002&lng=es.